Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

Operație Ruptură de Menisc

Clinica Angi San Buzău efectuează intervenție chirurgicală pentru rupturile de menisc

Ce este meniscul?

Meniscul este o structură din articulația genunchiului care se întinde și amortizează spațiul dintre femur și tibie. Există două meniscuri în fiecare genunchi – unul pe interior (meniscul medial) și unul pe exterior (meniscul lateral).

Fiecare este făcut din fibrocartilaj puternic și are forma unei semilună sau a litera „C”. Aceste meniscuri arată ca ventuze care sunt modelate cu grijă pe forma suprafețelor articulare ale femurului și tibiei.

Meniscul acționează ca „absorbant de impact” în genunchi, astfel, el ajută pe de o parte să amortizeze articulația și să înmoaie impactul asupra cartilajului, iar pe de altă parte să mențină stabilitatea articulației, ajutând ligamentele.

Contactează-ne rapid


  Care sunt simptomele rupturii de menisc?

  Dacă vă rupeți meniscul, poate dura 24 ore sau mai mult pentru ca durerea și umflarea să apară, mai ales dacă ruptura este mică. Este posibil să aveți următoarele semne și simptome în genunchi, astfel:

  • Umflare sau rigiditate în zona afectată
  • Durere, mai ales atunci când are loc răsucirea genunchiului
  • Dificultate în îndreptarea completă a genunchiului
  • Senzația că genunchiul este blocat atunci când încercați să-l mișcați
  • Senzație de slăbire a genunchiului

   

  Ce cauzează ruptura de menisc?

  Există două tipuri de rupturi meniscale. O ruptură traumatică de menisc apare adesea atunci când un atlet își întoarce rapid corpul, pivotând pe genunchi în timp ce piciorul este plantat pe pământ. O ruptură degenerativă de menisc este cauzată de uzura în timp și afectează de obicei persoanele în vârstă.

  Rupturile traumatice – apar de obicei în timpul răsucirii forțate a genunchiului și sunt frecvente printre jucătorii de sporturi precum fotbal, baschet și fotbal, dar pot apărea în timpul oricărei activități care implică răsucirea genunchiului. Mai rar, îngenunchierea repetitivă sau ridicarea dintr-o poziție ghemuită în timp ce ridicați poate duce la o ruptură.

  Rupturile degenerative (atraumatice)– apar de obicei la persoanele cu vârstă înaintată și sunt cauzate de degenerarea și defalcarea structurii meniscale. Persoanele cu rupturi degenerative s-ar putea să-și fi răsucit genunchiul și să accelereze ruptura. Cu toate acestea, modelul dintr-o ruptură degenerativă este foarte diferit de cel al unei rupturi traumatice. Acest lucru este important deoarece tratamentul unei rupturi degenerative poate fi foarte diferit de cel al unei rupturi traumatice.

  ruptura-menisc

   

   

  Cum este diagnosticată ruptura de menisc?

  Medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele pe care le resimțiți și despre circumstanțele rănirii dumneavoastră și va efectua un examen fizic. Studiile imagistice radiologice vor fi comandate pentru a confirma un diagnostic: razele X vor ajuta la excluderea fracturilor sau a altor leziuni osoase ca cauză a durerii, iar imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) de înaltă rezoluție vor ajuta la dezvăluirea tipului și locației rupturii. 

  Operație ruptură de menisc

  Intervenția chirurgicală cu artroscop poate consta fie din extragerea porțiunii rupte a meniscului și regularizarea meniscului până la porțiunea sănătoasă, până la sutura (reparația) meniscului rupt.

  Operație ruptură de menisc prin metoda artroscopică

  Cea mai frecventă procedură pentru un menisc rupt este artroscopia genunchiului Cum decurge această intervenție? În primul rând, primești anestezie. Echipa chirurgicală curăță pielea de pe genunchi și acoperă restul piciorului cu un drap chirurgical. Medicul ar putea pune o clemă pe coapsa superioară pentru a ajuta la poziționare în timpul intervenției chirurgicale.

  Chirurgul face câteva mici incizii (tăieri) în genunchi numite portaluri. Apoi articulația genunchiului este umplută  cu un lichid steril. Lichidul ajută la controlul sângerărilor minore din articulație și spală resturile, ceea ce ajută chirurgul să vadă în interiorul articulației.

  Chirurgul introduce în incizie un instrument mic numit artroscop. Un artroscop este un tub subțire cu o lumină mică și o cameră video la capăt. Camera proiectează imagini video din interiorul genunchiului pe un monitor. Chirurgul folosește artroscopul pentru a privi ruptura și a decide ce tehnică chirurgicală să efectueze:

  • Repararea meniscului: sunt cusute bucățile de cartilaj rupte împreună, astfel încât acestea să se poată vindeca de la sine. Cu toate acestea, din cauza tipului de ruptură și a alimentării cu sânge, mai puțin de 10% dintre rupturile de menisc sunt de fapt reparabile.
  • Meniscectomie parțială: se tăie și îndepărtează cartilajul deteriorat și este lăsat țesut menisc sănătos.
  • Meniscectomie totală: se îndepărtează întregul menisc.

  Medicul dumneavoastră va introduce alte instrumente chirurgicale, în funcție de tehnica utilizată. Când meniscectomia sau reparația meniscului este completă, medicul închide portalurile cu cusături sau benzi chirurgicale. Apoi îți va fi acoperit genunchiul cu un bandaj.

  De obicei, operația de ruptură de menisc prin metodă artoscopică durează maxim 1 oră. Meniscectomia artroscopica se realizează sub anestezie generală, administrată de medicul specialist ATI. Pacientul este supravegheat în permanență, până la trezire, de către echipa ATI.

  operatie-artroscopică

  Operația artroscopică are multiple avantaje

  • Risc mai mic de complicații

  Inciziile mai mici făcute în timpul unei proceduri artroscopice înseamnă că există o șansă mai mică de infecție. În plus, procedura este mai simplă  decât o abordare tradițională. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că nu trebuie tăiați mușchii sau tendoanele.

  • Timp de recuperare mai rapid

  Inciziile tale se vor vindeca într-o zi sau două de la operație și, probabil, vei putea reveni la activitățile zilnice la scurt timp după aceea. Artroscopia este aproape întotdeauna efectuată ca o procedură ambulatorie. Aceasta înseamnă că cel mai probabil puteți merge acasă în aceeași zi în care a fost efectuată operația. 

  • Mai puțină durere postoperatorie

  Pe lângă o recuperare mai rapidă, intervenția chirurgicală artroscopică duce adesea la mai puțină durere în primele zile după procedură. Deși ar trebui să vă așteptați în continuare la unele dureri și umflături, aceste simptome sunt vizibil mai ușor de gestionat, mai ales în comparație cu durerea postoperatorie care este în mod obișnuit experimentată după o intervenție chirurgicală deschisă. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că procedurile artroscopice sunt mai puțin invazive și mai puțin traumatice decât operațiile deschise.

  Așteptări după operația de ruptură de menisc

  Timpul de recuperare după operația de ruptură de menisc depinde de tipul de intervenție chirurgicală pe care ați avut-o. Este nevoie de mai mult pentru ca o reparație a meniscului să se vindece decât o meniscectomie. Recuperarea completă după operația de menisc poate dura între șase săptămâni și trei luni. Îngrijirea dumneavoastră după intervenție chirurgicală poate implica:

  • Folosirea cârjelor pentru a elimina stresul de pe genunchi pe măsură ce se vindecă.
  • Utilizarea unei genunchiere pentru a stabiliza articulația pe măsură ce vă recuperați.
  • Administrarea medicamentelor pentru durere.
  • Executarea unor exerciții de reabilitare la domiciliu pentru a restabili mobilitatea, gama de mișcare și forța, dar și fizioterapie de specialitate alături de un medic profesionist.

  Pentru detalii și progrămari, vă rugăm să luați legătura cu consultantul nostru medical la numărul de telefon 0773 996 999.

  Tarif Meniscectomie:

  Tariful intervenției chirurgicale este de 7000 lei.

  Posibilitate plată în rate (TBI Bank, BRD) și acces gratuit la serviciile medicale a pacienților cu asigurare privată de sănătate.

  Tariful operației include:

  • Anestezie generală
  • Internare 1 zi în rezervă individuală
  • Asistență medicală
  • Hrană
  • Materiale sanitare
  • Medicamente
  • Optiunea unui însoțitor (250 lei/zi)

   

  În vederea pregătirii pentru meniscectomie este nevoie de o consultație inițială cu unul dintre medicii noștri de chirurgie ortopedică.

  Programează-te la o consultație, ruptura de menisc poate fi considerată o urgență!

  Bloc operator dotat cu echipamente performante

  1. Laparoscop cu trusa completa de chirurgie laparoscopica
  2. Turn de chirurgie endoscopica
  3. Microscop operator performant pentru microchirurgie
  4. Instrumentar chirurgical complet pentru operatii minim invazive si clasice
   

  Medici ortopedie Buzau

  dr Mihai Dan ortoped

  Dr. Mihai Dan-Gabriel

  medic primar ortoped

  Dr. Hiohi Valentin

  medic specialist ortopedie-traumatologie

  Dr. Porumb Dragos

  medic primar ortopedie-traumatologie

  Poze Ruptură de Menisc

  ruptura de menisc
  menisc
  ruptura de menisc

  De ce să alegi clinica Angi San?

  Posibilități de plată în rate prin BRD și TBI Bank.

  Acces gratuit la servicii medicale cu asigurarea privată de sănătate.

  Bloc operator construit la ultimele standarde și dotat cu echipamente performante.

  Servicii de calitate, medici cu experiență și personal empatic nevoilor tale.

  Galerie foto

  Programează-te online!

  Simplu și rapid! Procesul de programare durează 2 minute, iar la final nu trebuie să plătești nimic.

  Call Now Button