Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Peeling chimic: Tot ce trebuie să știi

Peeling chimic: Tot ce trebuie să știi

Peelingul chimic este o procedură prin care este aplicată o soluție chimică pe piele, pentru a îndepărta în mod controlat straturile superioare ale acesteia, ceea ce va duce la creșterea de piele nouă.

Această procedură este folosită pentru tratarea ridurilor, a pielii depigmentate și a cicatricilor superficiale de la nivelul feței și poate fi realizată individual sau în combinație cu alte intervenții estetice.

În funcție de severitatea problemei, peelingul chimic poate fi realizat pe primele straturi ale pielii sau poate fi administrat mai profund, ceea ce va necesita o perioadă mai lungă de recuperare însă rezultatele vor fi mai evidente.

Pentru a determina nivelul de adâncime al procedurii și problemele care trebuie remediate, este indicată o consultație de specialitate pentru a primi atenția medicală necesară și recomandările corespunzătoare.

Tipurile de peeling chimic și problemele pe care le pot remedia

În funcție de problema care trebuie remediată, medicul specialist poate recomanda una dintre următoarele opțiuni:

 • Peeling chimic ușor sau superficial – care este folosit pentru a îndepărta primul strat de piele (epidermul) pentru a trata ridurile fine, acneea, pielea uscată și culoarea neuniformă a pielii.
 • Procedură medie – care este folosită pentru a îndepărtă atât celulele pielii prezente în epiderm, cât și celulele prezente doar în partea superioară a următorului strat de piele (dermul). Acest tip de peeling poate fi recomandat pentru tratarea ridurilor mai adânci, pentru tratarea cicatiricilor apărute din cauza acneei sau pentru a remedia culoarea neuniformă a pielii. Pentru a obține rezultatele dorite ar putea fi necesară repetarea acestei proceduri de mai multe ori, în funcție de recomandările specialistului.
 • Peeling chimic profund – procedură prin care sunt îndepărtate celulele cutanate din regiuni și mai adânci decât cele menționate mai sus și este recomandată de obicei pentru riduri adânci.

Întrucât peelingul chimic nu poate trata cicatricile adânci sau pielea care și-a pierdut elasticitatea, trebuie menționat că această procedură nu este recomandată pentru orice tip de problemă estetică. În funcție de fiecare caz în parte și de problemele prezentate, medicul specialist va recomanda abordarea corespunzătoare care va oferi cele mai bune rezultate.

Pregătirea pentru un peeling chimic

Peelingul chimic nu este o opțiune pentru toată lumea. Asta înseamnă că pot exista persoane care nu pot fi eligibile pentru această procedură.

Pentru a obține un astfel de tratament este necesară programarea unei consultații, în timpul căreia se va discuta despre motivele pentru care se dorește această procedură, așteptările pe care le are potențialul pacient de la acest tratament și se va afla informații despre istoricul medical personal și orice tratament curent.

Prin acest proces de anamneză, specialistul se va interesa de prezența sau absența diabetului, a oricărui deficit nutrițional, expunerea în trecut la radiații, intervenții chirurgicale recente la nivelul feței, condiția pielii și folosirea anumitor medicamente, întrucât toate acestea pot reprezenta factori care pot crește riscul de complicații.

În următoarea parte a consultației, specialistul va analiza pielea pentru a determina grosimea acesteia, tipul ei și condiția în care se află.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va întocmi o listă cu activități permise și interzise până la ziua programării pentru peeling, astfel încât pielea să fie cât mai pregătită pentru această procedură, atât pentru a accelera procesul de vindecare, cât și pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor, cum ar fi hiperpigmentarea zonei.

Cum se realizează de obicei o astfel de procedură

Peelingul chimic este realizat într-o cameră special amenajată, prevazută cu lumină și ventilație corespunzătoare.

Persoana vă fi întinsă pe spate, iar ochii vor fi închiși și protejați. O pastă va fi aplicată în zonele din jurul ochilor, gurii și a nasului pentru a preveni acumularea soluției chimice în acele regiuni.

În funcție de agentul folosit în soluție, aplicarea acesteia poate varia. În cazul soluțiilor lichide, acestea vor putea fi aplicate prin folosirea unui aplicator cu vârf de bumbac, iar pentru geluri, acestea vor putea fi aplicate prin folosirea unei spatule.

Este posibil să se simță un anumit grad de disconfort atunci când soluția începe să acționeze, motiv pentru care specialistul ar putea administra medicamente relaxante sau împotriva durerii, în special pentru tipurile de peeling profund.

Perioada post-procedură

După efectuarea peelingului chimic, este posibil ca pielea să aibă un aspect iritat. Aceste schimbări sunt și mai evidente în cazul peelingului profund, întrucât pielea este de obicei mult mai roșie și mai umflată.

Deoarece poate persista o senzație continuă de arsură sau înțepătură la nivelul pielii, este posibil ca specialistul să recomandate geluri și tratamente menite să amelioreze disconfortul prezentat. În funcție de peelingul folosit, de condiția pielii, dar și de alți factori, este posibil ca semnele și simptomele prezentate post-procedură să dispară între 7 și 14 zile.

Întrucât va necesita mai multe zile sau chiar săptămâni pentru ca pielea să își revină complet (în funcție de peeling), specialistul va preciza când va fi permisă aplicarea machiajului și a altor produse de față.

Este importantă discutarea în detaliu despre fiecare etapă a procedurii de peeling, în special despre avantajale și dezavantajele acestui tratament, dar și despre potențialele riscuri sau complicații, pentru a lua o decizie cât mai bine informată.

Potențiale riscuri asociate cu peelingul chimic

Având în vedere modul de acționare și soluțiile folosite pentru această procedurv, peelingul chimic poate cauza diferite efecte secundare, cum ar fi:

 • Infecții – peelingul chimic poate crește riscul de infectare bacteriană, virală sau fungică și poate reprezenta un mecanism declanșator pentru potențialele virusuri latente în organism, cum ar fi cel herpetic.
 • Leziuni la nivelul inimii, ficatului sau rinichilor – peelingul profund folosește fenol, un acid care poate leza mușchiul inimii și care poate produce un ritm cardiac neregulat (aritmie). Mai mult decât atât, acest acid poate afecta în mod negativ atât ficatul cât și rinichii, motiv pentru care ședințele de peeling sunt împărțite în mai multe sesiuni, pentru a reduce expunerea la acest acid.
 • Cicatrizare – în cazuri rare este posibil ca peelingul chimic să producă cicatrici, de cele mai multe ori în partea inferioară a feței.

Peelingul chimic nu este recomandat tuturor, ceea ce înseamnă că unele persoane nu sunt eligibile pentru această procedură, cum ar fi:

 • Femeile însărcinate;
 • Cele care au tratament pentru acnee;
 • Persoanele cu istoric medical personal sau familial de cicatrici cheloide;
 • Cele care au episoade/erupții frecvente de herpes.

Pentru a reduce cât mai mult din potențialele riscuri este necesară o colaborare sinceră cu medicul specialist, pentru ca acesta să poată analiza corespunzător eligibilitatea pentru această procedură.

Beneficiile peelingului chimic

De la reducerea ridurilor, la redobândirea unui aspect tânăr al pielii, peelingul chimic prezintă anumite beneficii specifice, cum ar fi:

 • Culoare uniformă a pielii – acest tip de tratament reduce hiperpigmentarea existentă și creează o culoare uniformă pe toată fața. Fie că este vorba de pete asociate cu înaintare în vârstă sau cu expunerea prelungită la soare, alegerea peelingului chimic ar putea oferi tratamentul necesar pentru a remedia aceste probleme.
 • Erupții acneice mai rare – dacă există probleme legate de prevenirea sau gestionarea erupțiilor cutanate din cauza acneei, alegerea peelingului chimic ar putea fi de ajutor întrucât acesta va preveni înfundarea porilor, va regla secreția de sebum și va distruge bacteriile prezente la nivelul pielii.
 • Absorbție mai bună a produselor de îngrijire a pielii – întrucât toxinele din mediu pot înfunda porii, este posibil ca multe produse de îngrijire a pielii să fie absorbite mai greu și să aibă un efect mai redus. Peelingul chimic poate desfunda porii prin înlăturarea sebumului în exces, a prafului sau a pielii moarte din interiorul acestora.
 • Piele mai fină și riduri mai puține – prin alegerea peelingului chimic, atât ridurile cât și liniile fine vor fi reduse, ceea ce poate oferi pielii un aspect mai tânăr.

Este recomandată o consultație de specialitate pentru a afla eligibilitatea pentru această procedură și tipul de peeling necesar, în funcție de problemele care trebuie remediate.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Surse:

 1. Pexels

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button