Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Acnee: Cauze, Factori de risc, Tratament

Acnee: Cauze, Factori de risc, Tratament

Acneea este o afecțiune cutanată care duce la apariția coșurilor și a punctelor albe și negre la nivelul feței, gâtului, umerilor, spatelui și a pieptului.

Chiar dacă această problemă poate fi prezentă la orice vârstă, acneea tinde să apară cel mai des în timpul pubertății, atunci când sunt activate glandele sebacee.

Acneea apare atunci când pielea moartă și uleiurile produse de glandele sebacee blochează foliculii de păr, acțiune care duce la apariția inflamației și a coșurilor.

Întrucât acneea tratată necorespunzător poate lăsa urme permanente (cicatrici), este recomandată o consultație dermatologică pentru a determina tipul de acnee și tratamentul corespunzător.

Tipurile de acnee

În funcție de cauză și de erupțiile cunatate prezentate, acneea poate fi de mai multe tipuri și anume:

 • Acnee fungică – atunci când există o acumulare de patogeni fungici în interiorul foliculilor piloși, ceea ce poate duce la apariția inflamației și a pruritului (mâncărime);
 • Chistică – un tip de acnee care produce noduli și coșuri adânci și piele, care pot lăsa cicatrici dacă nu sunt tratate corespunzător;
 • Acnee hormonală – prezentă cel mai des în rândul adulților care produc o cantitate prea mare de sebum, ceea ce înfundă de multe ori porii și foliculii de păr;
 • Acnee nodulară – o formă severă de acnee care poate produce coșuri pe suprafața pielii, dar și noduli dureroși localizați mult mai adânc.

Toate aceste tipuri de acnee pot avea un efect negativ asupra aspectului persoanei afectate, provocând de cele mai multe ori probleme asociate cu stima de sine. Adițional, atât acneea nodulară, cât și cea chistică pot lăsa în urma leziuni cutanate permanente, motiv pentru care trebuie obținută atenția medicală necesară pentru tratarea lor.

Cauzele acneei

Acneea poate avea patru cauze principale și anume:

 • Producerea în exces de ulei (sebum);
 • Foliculi piloși înfundați de ulei sau piele moartă;
 • Bacterii;
 • Inflamație.

Această problemă apare de obicei la nivelul feței, frunții, pieptului și a spatelui întrucât aceste regiuni conțin numărul cel mai mare de glande sebacee.

Lucrul care determină dacă erupția cutanată va lua forma unui coș sau punct alb sau negru depinde de cauza și de prezența sau absenta unui agent patogen.

În cazul punctelor albe, de exemplu, acestea apar atunci când peretele foliculului de par înfundat se dilată, ceea ce produce în cele din urmă o protuberanță de culoare albă.

Atunci când există o ruptură/deschizătură la nivelul foliculului înfundat, contactul cu mediul extern poate duce la închiderea la culoare a acumulării de sebum, ceea ce duce la apariția punctelor negre.

Coșurile sunt puncte roșii, umfate și ridicate față de restul pielii, care au în mijloc un punct alb care a apărut atunci când foliculul înfundat s-a inflamat sau a fost infectat cu bacterii.

Mecanismele care pot declanșa acneea sau care o pot agrava includ:

 • Schimbările hormonale – întâlnite cel mai des în timpul pubertății, când glandele sebacee se măresc și odată cu ele și producția de sebum;
 • Anumite medicamente – motiv pentru care este importantă înștiințarea medicului de familie dacă acneea a apărut la scurt timp după începerea unui tratament nou;
 • Stresul – chiar dacă această nu reprezintă o cauza a acneei, el poate totuși să o agraveze pe cea existentă deja.

Întrucât tratamentul recomandat de către medic va depinde de cauză (producție în exces de sebum, bacterii etc), dar și de tipul de piele (sensibilă, normală, grasă, uscată), consultațiile dermatologice sunt importante pentru a primi recomandările terapeutice corespunzătoare.

Factorii de risc ai acneei

În baza cauzelor menționate mai sus, există anumiți factori care pot crește riscul de dezvoltare a acneei, cum ar fi:

 • Vârsta – chiar dacă aceasta poate fi prezentă la orice vârstă, acneea este cel mai des întâlnită în rândul adolescenților;
 • Istoric medical familial – factorii genetici au și ei un rol în apariția acneei, ceea ce înseamnă că există un risc mai mare de dezvoltarea a acestei probleme dacă părinții au suferit și ei de acnee în tinerețe;
 • Schimbările hormonale – cum ar fi cele întâlnite în timpul pubertății sau sarcinii;
 • Substanțe grase sau uleioase – riscul de dezvoltare a acneei fiind mai ridicat dacă pielea intră în contact cu loțiuni sau crème uleioase;
 • Frecarea pielii sau presiune adițională- care poate proveni de la folosirea telefoanelor și lipirea acestora de față, purtarea căștilor, a ghiozdanelor sau a hainelor cu guler strâns etc.

Chiar dacă mulți dintre acest factori nu pot fi evitați sau controlați cum ar fi vârsta sau istoricul medical familial, există totuși și câteva potențiale mecanisme declanșatoare care pot fi gestionate.

Metode de prevenție

Întrucât este mai ușor de prevenit o afecțiune decât de tratat (acest lucru fiind adevărat și în cazul acneei), este indicată evitarea factorilor de risc din viața de zi cu zi care pot crește riscul de înfundare a porilor.

Cu toate că prevenirea acneei nu poate fi realizată în totalitate, există însă anumiți pași care pot fi efectuați pentru a reduce șansele de apariție a coșurilor sau a punctelor albe și negre. Câteva dintre aceste metode includ:

 • Spălatul zilnic pe față cu soluții fără ulei;
 • Folosirea soluțiilor de curățare pentru îndepărtarea excesului de sebum de pe piele, acestea putând fi recomandate fie de către medicul specialist, fie de către farmacist, atunci când produsele pot fi eliberate fară prescripție medicala;
 • Îndepărtarea machiajului de pe față  și curățarea acesteia înainte de somn;
 • Folosirea machiajului care are o probabilitate mai mică de a înfunda porii;
 • Evitarea machiajului sau a produselor de îngrijire a pielii care conțin ulei;
 • Reducerea sau gestionarea corespunzătoare a stresului;
 • Evitarea purtării bentițelor, pălăriilor sau a hainelor mulate care acoperă zonele predispuse la apariția acneei.

În funcție de fiecare caz în parte (stil de viață, tipul pielii etc), medicul dermatolog poate menționa metode specifice pentru reducerea apariției acneei.

Opțiunile terapeutice disponibile pentru tratarea acneei

Tratamentul acneei depinde de severitatea acesteia și de persistența ei. În funcție de toți acești factori medicul poate alege din mai multe opțiuni terapeutice cum ar fi:

 • Medicamente fără prescripție medicală – atunci când acneea este ușoară și poate fi gestionată prin folosirea săpunurilor, gelurilor, cremelor sau loțiunilor aplicate direct pe piele;
 • Tratamente topice sau medicamente prescrise de către medic – care pot include antibiotice topice sau variante mai potente ale medicamentelor menționate mai sus;
 • Injecții – care pot fi folosite atunci când un chist este foarte inflamat și riscă să se rupă. Prin injectarea unui corticosteroid diluat, este posibilă reducerea inflamației și accelerarea vindecării, ceea ce poate preveni apariția leziunilor permanente.
 • Antibiotice orale – acestea fiind folosite pentru a combate înmulțirea bacteriilor și pentru a reduce inflamația. Antibioticele orale pot fi recomandate pentru cazurile moderate sau severe de acnee, având ca obiectiv reducerea populației bacteriei P. acnes. Dozajul prescris va fi redus odată cu ameliorarea acneei.
 • Antimicrobiene topice – la fel ca antibioticele de mai sus, obiectivul acestor unguente este de a reduce numărul de bacterii P. acnes în rândul persoanelor cu acnee moderată sau severă. Mai mult decât atât, acestea pot fi folosite și pentru a desfunda porii și pentru a preveni apariția punctelor albe sau negre.

Este recomandată o consultație de specialitate pentru a primi atenția medicală necesară, mai ales dacă opțiunile terapeutice fără prescripție medicală nu au avut efectul dorit.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursa foto: Pixabay

1 Comment

 • A fascinating discussion is worth comment. I do believe that you should write more about this topic, it might not be a taboo matter but typically people dont discuss these subjects. To the next! Many thanks!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button