Peelingul chimic este o procedură prin care este aplicată o soluție chimică pe piele, pentru a îndepărta în mod controlat straturile superioare ale acesteia, ceea ce va duce la creșterea de piele nouă.
Această procedură este folosită pentru tratarea ridurilor, a pielii depigmentate și a cicatricilor superficiale de la nivelul feței și poate fi realizată individual sau în combinație cu alte intervenții estetice.
În funcție de severitatea problemei, peelingul chimic poate fi realizat pe primele straturi ale pielii sau poate fi administrat mai profund, ceea ce va necesita o perioadă mai lungă de recuperare însă rezultatele vor fi mai evidente.
Pentru a determina nivelul de adâncime al procedurii și problemele care trebuie remediate, este indicată o consultație de specialitate pentru a primi atenția medicală necesară și recomandările corespunzătoare.
În funcție de problema care trebuie remediată, medicul specialist poate recomanda una dintre următoarele opțiuni:
Întrucât peelingul chimic nu poate trata cicatricile adânci sau pielea care și-a pierdut elasticitatea, trebuie menționat că această procedură nu este recomandată pentru orice tip de problemă estetică. În funcție de fiecare caz în parte și de problemele prezentate, medicul specialist va recomanda abordarea corespunzătoare care va oferi cele mai bune rezultate.
Peelingul chimic nu este o opțiune pentru toată lumea. Asta înseamnă că pot exista persoane care nu pot fi eligibile pentru această procedură.
Pentru a obține un astfel de tratament este necesară programarea unei consultații, în timpul căreia se va discuta despre motivele pentru care se dorește această procedură, așteptările pe care le are potențialul pacient de la acest tratament și se va afla informații despre istoricul medical personal și orice tratament curent.
Prin acest proces de anamneză, specialistul se va interesa de prezența sau absența diabetului, a oricărui deficit nutrițional, expunerea în trecut la radiații, intervenții chirurgicale recente la nivelul feței, condiția pielii și folosirea anumitor medicamente, întrucât toate acestea pot reprezenta factori care pot crește riscul de complicații.
În următoarea parte a consultației, specialistul va analiza pielea pentru a determina grosimea acesteia, tipul ei și condiția în care se află.
În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va întocmi o listă cu activități permise și interzise până la ziua programării pentru peeling, astfel încât pielea să fie cât mai pregătită pentru această procedură, atât pentru a accelera procesul de vindecare, cât și pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor, cum ar fi hiperpigmentarea zonei.
Peelingul chimic este realizat într-o cameră special amenajată, prevazută cu lumină și ventilație corespunzătoare.
Persoana vă fi întinsă pe spate, iar ochii vor fi închiși și protejați. O pastă va fi aplicată în zonele din jurul ochilor, gurii și a nasului pentru a preveni acumularea soluției chimice în acele regiuni.
În funcție de agentul folosit în soluție, aplicarea acesteia poate varia. În cazul soluțiilor lichide, acestea vor putea fi aplicate prin folosirea unui aplicator cu vârf de bumbac, iar pentru geluri, acestea vor putea fi aplicate prin folosirea unei spatule.
Este posibil să se simță un anumit grad de disconfort atunci când soluția începe să acționeze, motiv pentru care specialistul ar putea administra medicamente relaxante sau împotriva durerii, în special pentru tipurile de peeling profund.
După efectuarea peelingului chimic, este posibil ca pielea să aibă un aspect iritat. Aceste schimbări sunt și mai evidente în cazul peelingului profund, întrucât pielea este de obicei mult mai roșie și mai umflată.
Deoarece poate persista o senzație continuă de arsură sau înțepătură la nivelul pielii, este posibil ca specialistul să recomandate geluri și tratamente menite să amelioreze disconfortul prezentat. În funcție de peelingul folosit, de condiția pielii, dar și de alți factori, este posibil ca semnele și simptomele prezentate post-procedură să dispară între 7 și 14 zile.
Întrucât va necesita mai multe zile sau chiar săptămâni pentru ca pielea să își revină complet (în funcție de peeling), specialistul va preciza când va fi permisă aplicarea machiajului și a altor produse de față.
Este importantă discutarea în detaliu despre fiecare etapă a procedurii de peeling, în special despre avantajale și dezavantajele acestui tratament, dar și despre potențialele riscuri sau complicații, pentru a lua o decizie cât mai bine informată.
Având în vedere modul de acționare și soluțiile folosite pentru această procedurv, peelingul chimic poate cauza diferite efecte secundare, cum ar fi:
Peelingul chimic nu este recomandat tuturor, ceea ce înseamnă că unele persoane nu sunt eligibile pentru această procedură, cum ar fi:
Pentru a reduce cât mai mult din potențialele riscuri este necesară o colaborare sinceră cu medicul specialist, pentru ca acesta să poată analiza corespunzător eligibilitatea pentru această procedură.
De la reducerea ridurilor, la redobândirea unui aspect tânăr al pielii, peelingul chimic prezintă anumite beneficii specifice, cum ar fi:
Este recomandată o consultație de specialitate pentru a afla eligibilitatea pentru această procedură și tipul de peeling necesar, în funcție de problemele care trebuie remediate.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Surse:
Angisan
17 Jun, 2023