Sindromul ovarelor polichistice: Simptome, Cauze, Tratament

27 May, 2023.7 min
Sindromul ovarelor polichistice: Simptome, Cauze, Tratament

Sindromul ovarelor polichistice sau SOP este un dezechilibru hormonal care apare atunci când ovarele creează hormoni în exces.

Întrucât există un dezechilibru al hormonilor asociați cu reproducerea, persoanele care suferă de sindromul ovarelor polichistice pot prezenta ciclu menstrual neregulat și ovulație greu de determinat. Mai mult decât atât, chisturi mici (saculeți plini cu lichid) pot apărea pe ovare și pot fi vizibile prin efectuarea unei ecografii.

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai comune cauze de infertilitate în rândul persoanelor de sex feminin și poate crește riscul de dezvoltare și a altor probleme de sănătate, motiv pentru care trebuie programată o consultație de specialitate dacă există simptome asociate cu această problemă!

Semnele și simptomele sindromului ovarelor polichistice

SOP poate prezenta numeroase semne și simptome care pot varia în intensitate. Cele mai des întâlnite schimbări asociate cu această problemă includ:

  • Ciclu menstrual neregulat – caracterizat prin întârzierea menstruației sau absența completă a acesteia. Adițional, ciclul menstrual neregulat poate implica și sângerarea abundentă în timpul menstruației;
  • Creșterea anormală a părului – problemă care afectează majoritatea femeilor diagnosticate cu SOP și care se manifestă prin creșterea excesivă a părului pe față, brațe și piept;
  • Acnee – sindromul ovarelor polichistice poate cauza această erupție cutanată pe față, piept și spate. Acest tip de acnee poate să persiste dincolo de vârsta adolescentei și tinde să fie mai greu de tratat;
  • Obezitate – multe femei care suferă de sindromul ovarelor polichistice tind să fie obeze și prezintă dificultate în menținerea unei greutăți corporale normale;
  • Infertilitate – SOP reprezintă cauza cea mai comună de infertilitate, întrucât ovulația neregulată poate afecta semnificativ șansa de concepție;
  • Chisturi – ele fiind prezente pe ovarele persoanelor afectate de SOP, ceea ce poate face ca acestea să pară mai mari în timpul unei ecografii.

Chiar dacă sindromul ovarelor polichistice tinde să își facă simțită prezența încă de la primele menstruații, este posibil totuși că această problemă să fie asimptomatică în anumite cazuri.

Multe persoane de sex feminin descoperă această problemă abia atunci când întâmpină probleme de concepție sau când cresc în greutate din motive neexplicate.

Cauzele sindromului ovarelor polichistice

Cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice nu este cunoscută. Cu toate acestea, există însă anumiți factori care pot avea un rol în dezvoltarea acestei probleme, cum ar fi obezitatea sau factorii genetici.

  • Nivel ridicat de hormoni masculini – nivelul ridicat de androgen împiedică eliberarea ovulelor de către ovare, ceea ce poate cauza un ciclu menstrual neregulat. Ovulația neregulată poate duce și la apariția chisturilor pe ovare, iar nivelul ridicat de androgen poate cauza și apariția acneei sau a creșterii excesive de păr pe față și corp.
  • Rezistența la insulină – creșterea nivelului de insulină poate face că ovarele să producă și să elibereze hormoni masculini. Amplificarea nivelului acestor hormoni poate afecta ovulația și poate duce la apariția simptomelor SOP.  Insulina ajută la folosirea glucozei din sânge ca energie. Prin „rezistență la insulină” se înțelege incapacitatea corpului de a procesa acest hormon în mod corespunzător, ceea ce poate duce la un nivel ridicat de glucoză. Suraponderabilitatea sau obezitatea pot contribui la apariția rezistenței la insulină, ceea ce poate crește riscul de dezvoltare a diabetului zaharat sau SOP, printre multe altele.
  • Inflamație cronică – persoanele de sex feminin care suferă de sindromul ovarelor polichistice tind să aibă un nivel scăzut, dar cronic, de inflamație în organism, ceea ce poate crește riscul de dezvoltare a problemelor de natură cardiovasculară. Pentru a determina nivelul de inflamație prezent în organism, medicul specialist poate cere efectuarea unor analize de sânge pentru a verifica valorile CRP (proteina C reactivă).

Este importantă diganosticareă cât mai rapidă a sindromului ovarelor polichistice pentru a primi atenția medicala necesară și tratamentul corespunzător, întrucât această problemv poate cauza complicații semnificative dacă este lăsată netratată.

Complicații ale sindromului ovarelor polichistice

Câteva dintre potențialele complicații care pot fi cauzate de sindromul ovarelor polichistice includ:

  • Infertilitatea;
  • Diabetul gestational sau hipertensiunea arterială în sarcină;
  • Pierderea sarcinii sau nașterea prematură;
  • Steatohepatita nonalcoolică – problemă caracterizată prin inflamarea severă a ficatului din cauza acumulării de grăsimi la nivelul acestuia;
  • Sindrom metabolic – caracterizat prin prezența mai multor probleme de sănătate cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelul ridicat de colesterol, trigliceride și glucoză în sânge, toate acestea crescând considerabil riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare;
  • Diabetul zaharat tip 2;
  • Apneea în somn;
  • Depresie, anxietate și tulburări alimentare;
  • Cancer endometrial.

Întrucât obezitatea apare des în rândul femeilor cu SOP, prezența acesteia poate agrava complicațiile menționate mai sus, printre multe altele.

Tratarea sindromului ovarelor polichistice

Nu există tratament curativ pentru sindromul ovarelor polichistice. Asta înseamnă că opțiunile terapeutice disponibile pentru SOP sunt axate pe gestionarea problemelor existente, cum ar fi infertilitatea, acneea, obezitatea și așa mai departe. În funcție de caz, medicul poate recomanda:

Efectuarea unor schimbări în stilul de viață

Este posibil ca specialistul să recomande scăderea în greutate prin dietă slabă în calorii și prin efectuarea unor activități fizice moderate, întrucât reducerea greutății corporale în exces poate crește eficiența medicamentelor prescrise și poate îmbunătăți sănătatea generală.

Pentru a primi un plan dietetic corespunzător este recomandată consultarea unui dietetician care poate crea un plan alimentar personalizat, care va lua în considerare potențialele carențe existente sau alergii.

Mai mult decât atât, este indicată apelarea la un instructor personal pentru a preveni potențiale accidentări în timpul exercițiilor fizice, întrucât acesta va lua în considerare condiția fizică și nivelul de activitate efectuat în trecut.

Tratament medicamentos

Medicul specialist poate prescrie tratamente specifice pentru a ajuta la reglarea ciclului menstrual sau pentru a ajuta ovulația, astfel încât să crească probabilitatea de concepție.

Reglarea hormonilor poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului endometrial și poate corecta menstruațiile neregulate, acneea și excesul de păr.

În ceea ce privește infertilitatea, pe lângă tratamentul medicamentos mai sunt disponibile și alte metode de creștere a șansei de concepție, cum ar fi inseminarea intrauterină sau fertilizarea în vitro, motiv pentru care trebuie discutat cu medicul specialist și despre aceste opțiuni.

Când este necesară o consultație de specialitate?

Este recomandată obținerea atenției medicale necesare dacă:

  • Menstruațiile sunt întârziate sau absente, iar persoana de sex feminin nu este însărcinată;
  • Dacă există simptome asociate cu SOP, cum ar fi creșterea părului pe față sau pe corp;
  • Dacă nu s-a putut realiza concepția după 12 luni de încercări;
  • În cazul în care există simptome asociate cu diabetul cum ar fi tulburări de vedere, sete excesivă sau scăderea neexplicată în greutate.

Orice schimbare adusa sănătății sau orice abatere de la normal trebuie menționată medicului de familie, care mai departe poate recomanda consultații de specialitate, în funcție de problemă prezentată.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursa foto: Pexels


Author Avatar

Angisan

27 May, 2023

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up