Sindromul colonului iritabil: Simptome, Cauze

13 Apr, 2023.7 min
Sindromul colonului iritabil: Simptome, Cauze

Sindromul colonului iritabil sau SCI este o problemă destul de des întâlnită care afectează stomacul și intestinele și care se manifestă de obicei prin crampe abdominale, balonare și diaree sau constipație.

Întrucât sindromul colonului iritabil este o afecțiune cronică, asta înseamnă că problema trebuie gestionată pe termen lung pentru a reduce cât mai mult efectul acesteia asupra vieții.

Având în vedere faptul că simptomele afecțiuni sunt similare cu alte tulburări sau boli digestive, este recomandată o consultație gastroenterologică pentru a determina cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Semnele și simptomele sindromului de colon iritabil

Simptomele sindromului pot varia atât ca număr, cât și că intensitate. Cu toate acestea, un lucru comun care poate fi întâlnit în toate cazurile de SCI este prezența îndelungată a simptomelor și a schimbărilor realizate.

Cele mai des întâlnite simptome ale sindromului de colon iritabil includ:

  • Dureri abdominale;
  • Crampe;
  • Balonare;
  • Diaree sau constipație;
  • Prezența mucusului în fecale.

În cazul persoanelor de sex feminin, cele care suferă de SCI pot observa o agravare a simptomelor în timpul menstruației. Chiar dacă această combinație poate cauza durere sau disconfort adițional, simptomele pot fi ameliorate prin gestionarea corespunzătoare a sindromului.

Întrucât SCI afectează tractul gastrointestinal, este ușor de asociat orice problemă apărută la acest nivel cu sindromul în sine. Cu toate acestea, trebuie menționat că există însă anumite simptome care pot indica afecțiuni mult mai severe și care se pot manifesta prin:

  • Scăderea neintenționată în greutate;
  • Sângerare rectală;
  • Anemie prin carență de fier;
  • Vărsături;
  • Durere care nu se ameliorează după eliminarea gazelor sau a fecalelor.

Este recomandată o consultație de specialitate dacă simptomele persistă sau dacă există schimbările menționate mai sus, pentru a determina cauza exactă și tratamentul adecvat.

Potențialele cauze ale sindromului de colon iritabil

Cu toate că nu este cunoscută cauza exactă a sindromului de colon iritabil, există însă anumiți factori care pot juca un rol în dezvoltarea acestei probleme și anume:

  • Contracțiile musculare de la nivelul intestinelor – pereții intestinelor sunt prevăzuți cu mușchi pentru a ajuta la contractarea lor și la mișcarea bolului alimentar prin restul tractului digestiv. În timp ce contracțiile puternice și lungi pot cauza balonare și diaree, cele slabe pot încetini tranzitul intestinal și pot duce la scaune tari și uscate.
  • Probleme asociate cu sistemul nervos – dacă există probleme cu nervii sistemului divestiv, este posibil să apară durere sau disconfort atunci când abdomenul se mărește din cauza balonării. Semnalele electrice necorespunzătoare dintre creier și intestine pot face ca organismul să reacționeze exagerat la schimbări normale cauzate de procesul digestiv.
  • Infecții severe – este posibil ca sindromul colonului iritabil să apară și în urma unui episod sever de diaree cauzată de virusuri sau bacterii (gastroenterită). Mai mult decât atât, SCI-ul poate fi asociat și cu o creștere a numărului de bacterii aflate în interiorul intestinelor.
  • Stres suferit la vârste fragede – persoanele care au fost expuse la evenimente stresante, mai ales în copilărie, tind să aibă mai multe simptome asociate cu sindromul colonului iritabil.
  • Schimbări apărute în microbiota intestinală – întrucât în intestine există bacterii care au un rol pozitiv în sănătatea generală, atunci când acest echilibru este perturbat, poate exista o creștere a riscului de dezvoltare a sindromului de colon iritabil. Mai mult decât atât, este posibil ca procentul și cantitatea totala de bacterii de toate tipurile să difere la unele persoane, ceea ce le face mai predispuse la apariția SCI-ului.

Deoarece tratamentul depinde și de cauza care a dus la apariția simptomelor, este importantă determinarea acesteia pentru ca medicul să aleagă opțiunile terapeutice corespunzătoare.

Diagnosticarea sindromului de colon iritabil

Nu există un test specific care poate determina prezența sau abstența sindromului de colon iritabil, ceea ce înseamnă că medicul specialist va efectua mai multe investigații pentru a obține un diagnostic exact.

În primul rând, orice consultație începe printr-o anamneză, adică informarea medicului despre simptomele prezentate, istoricul medical personal și familial, dieta și așa mai departe.

Dacă exista simptome îngrijorătoare cum ar fi cele menționate mai sus (sângerare rectală, febră, anemie prin carență de fier etc), medicul va efectua analize și teste adiționale pentru a verifica prezența sau absența afecțiunilor mai severe.

În funcție de simptomele prezentate, medicul poate efectua următoarele investigații:

  • Analizarea uneii probe de scaun pentru a verifica prezența sau absența unei infecții;
  • Schimbarea dietei sau înlăturarea unui grup specific de alimente, pentru a verifica dacă simptomele sunt cauzate de o alergie alimentară;
  • Recoltarea probelor de sânge pentru a verifica dacă este vorba de boală celiacă sau anemie;
  • Efectuarea unei colonoscopii, dacă medicul este de părere că simptomele ar putea fi cauzate de colită, boala Crohn sau cancer.

În funcție de rezultatele obținute și de sănătatea generală a fiecare persoanei, medicul va alege tramentul corespunzător, care nu va complica și celelalte afecțiuni sau tratamente existente deja.

Tratarea sindromului de colon iritabil

Deoarece nu există tratament curativ pentru această problemă, opțiunile terapeutice disponibile sunt axate în general pe ameliorarea simptomelor pentru a crește calitatea vieții. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul va crea un plan terapeutic personalizat care va lua în considerare toate aspectele legate de sănătate și tratamentele existente deja.

Majoritatea opțiunilor terapeutice includ schimbări aduse stilului de viață și dietei, ambele putând ameliora în multe cazuri simptomele prezentate. Câteva schimbări care pot fi recomandate includ:

Schimbări dietetice

  • Creșterea aportului de fibre – ceea ce înseamnă consumul mai ridicat de fructe, legume și nuci;
  • Consumul catității corespunzătoare de apă;
  • Evitarea cofeinei, indiferent că este vorba de cafea, ceai sau sucuri;
  • Limitarea consumul de produse lactate – întrucât intoleranța la lactoză este des întâlnită în rândul persoanelor cu SCI. Obținerea calciului se poate realiza prin alte surse alimentare cum ar fi spanacul, brocoli, somon sau suplimente.

Schimbări ale stilului de viață

Pe lângă schimbările dietetice, este importantă și schimbarea stilului de viață prin evitarea sedentarismului și renunțarea la anumite obiceiuri dăunătoare. Este posibil ca medicul să recomande:

  • Efectuarea regulată a exercițiilor fizice;
  • Renunțarea la fumat;
  • Mese mai mici;
  • Gestionarea stresului prin tehnici de relaxare sau alte metode;
  • Înregistrarea tuturor alimentelor consumate pentru a afla care dintre ele poate declanșa sau agrava simptomele SCI.

Pentru a evita potențiale complicații, ambele schimbări (dieta și stilul de viață)  trebuie realizate prin consultații de specialitate. În timp ce dieteticianul poate crea un plan alimentar personalizat, care va lua în considerare și alte potențiale probleme de sănătate (carențe, alergii etc), antrenorul personal poate crea un plan de exerciții axat pe nivelul actual de activitate pentru a evita potențiale accidentări.

Tratamente medicamentoase

Dacă există simptome care pot afecta calitatea vieții, medicul poate recomanda tratamente medicamentoase axate pe ameliorarea durerii, diareei, constipației și așa mai departe.

Întrucât există numeroase opțiuni terapeutice, dar niciuna universală, este posibil ca tratamentul ideal să apară în urma mai multor încercări și testări de terapii, medicamente și schimbări ale stilului de viață. Cu toate acestea, odată ce tratamentul a fost găsit, viața pentru multe persoanele afectate de sindromul de colon iritabil poate fi destul de normală și asimptomatică.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursă foto: Pixabay


Author Avatar

Angisan

13 Apr, 2023

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up