Clinica Angi San Buzău efectuează intervenție chirurgicală pentru rupturile de menisc.
Meniscul este o structură din articulația genunchiului care se întinde și amortizează spațiul dintre femur și tibie. Există două meniscuri în fiecare genunchi – unul pe interior (meniscul medial) și unul pe exterior (meniscul lateral).
Fiecare este făcut din fibrocartilaj puternic și are forma unei semilună sau a litera „C”. Aceste meniscuri arată ca ventuze care sunt modelate cu grijă pe forma suprafețelor articulare ale femurului și tibiei.
Meniscul acționează ca „absorbant de impact” în genunchi, astfel, el ajută pe de o parte să amortizeze articulația și să înmoaie impactul asupra cartilajului, iar pe de altă parte să mențină stabilitatea articulației, ajutând ligamentele.
Dacă vă rupeți meniscul, poate dura 24 ore sau mai mult pentru ca durerea și umflarea să apară, mai ales dacă ruptura este mică. Este posibil să aveți următoarele semne și simptome în genunchi, astfel:
Există două tipuri de rupturi meniscale. O ruptură traumatică de menisc apare adesea atunci când un atlet își întoarce rapid corpul, pivotând pe genunchi în timp ce piciorul este plantat pe pământ. O ruptură degenerativă de menisc este cauzată de uzura în timp și afectează de obicei persoanele în vârstă.
Rupturile traumatice – apar de obicei în timpul răsucirii forțate a genunchiului și sunt frecvente printre jucătorii de sporturi precum fotbal, baschet și fotbal, dar pot apărea în timpul oricărei activități care implică răsucirea genunchiului. Mai rar, îngenunchierea repetitivă sau ridicarea dintr-o poziție ghemuită în timp ce ridicați poate duce la o ruptură.
Rupturile degenerative (atraumatice) – apar de obicei la persoanele cu vârstă înaintată și sunt cauzate de degenerarea și defalcarea structurii meniscale. Persoanele cu rupturi degenerative s-ar putea să-și fi răsucit genunchiul și să accelereze ruptura. Cu toate acestea, modelul dintr-o ruptură degenerativă este foarte diferit de cel al unei rupturi traumatice. Acest lucru este important deoarece tratamentul unei rupturi degenerative poate fi foarte diferit de cel al unei rupturi traumatice.
Medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele pe care le resimțiți și despre circumstanțele rănirii dumneavoastră și va efectua un examen fizic. Studiile imagistice radiologice vor fi comandate pentru a confirma un diagnostic: razele X vor ajuta la excluderea fracturilor sau a altor leziuni osoase ca cauză a durerii, iar imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) de înaltă rezoluție vor ajuta la dezvăluirea tipului și locației rupturii.
Intervenția chirurgicală cu artroscop poate consta fie din extragerea porțiunii rupte a meniscului și regularizarea meniscului până la porțiunea sănătoasă, până la sutura (reparația) meniscului rupt.
Cea mai frecventă procedură pentru un menisc rupt este artroscopia genunchiului. Cum decurge această intervenție? În primul rând, primești anestezie. Echipa chirurgicală curăță pielea de pe genunchi și acoperă restul piciorului cu un drap chirurgical. Medicul ar putea pune o clemă pe coapsa superioară pentru a ajuta la poziționare în timpul intervenției chirurgicale.
Chirurgul face câteva mici incizii (tăieri) în genunchi numite portaluri. Apoi articulația genunchiului este umplută cu un lichid steril. Lichidul ajută la controlul sângerărilor minore din articulație și spală resturile, ceea ce ajută chirurgul să vadă în interiorul articulației.
Chirurgul introduce în incizie un instrument mic numit artroscop. Un artroscop este un tub subțire cu o lumină mică și o cameră video la capăt. Camera proiectează imagini video din interiorul genunchiului pe un monitor. Chirurgul folosește artroscopul pentru a privi ruptura și a decide ce tehnică chirurgicală să efectueze:
Medicul dumneavoastră va introduce alte instrumente chirurgicale, în funcție de tehnica utilizată. Când meniscectomia sau reparația meniscului este completă, medicul închide portalurile cu cusături sau benzi chirurgicale. Apoi îți va fi acoperit genunchiul cu un bandaj.
De obicei, operația de ruptură de menisc prin metodă artoscopică durează maxim 1 oră. Meniscectomia artroscopica se realizează sub anestezie generală, administrată de medicul specialist ATI. Pacientul este supravegheat în permanență, până la trezire, de către echipa ATI.
Timpul de recuperare după operația de ruptură de menisc depinde de tipul de intervenție chirurgicală pe care ați avut-o. Este nevoie de mai mult pentru ca o reparație a meniscului să se vindece decât o meniscectomie. Recuperarea completă după operația de menisc poate dura între șase săptămâni și trei luni. Îngrijirea dumneavoastră după intervenție chirurgicală poate implica:
Pentru detalii și progrămari, vă rugăm să luați legătura cu consultantul nostru medical la numărul de telefon 0773 996 999.
Tariful intervenției chirurgicale este de 7500 Ron.
Posibilitate plată în rate (TBI Bank, BRD) și acces gratuit la serviciile medicale a pacienților cu asigurare privată de sănătate.
În vederea pregătirii pentru meniscectomie este nevoie de o consultație inițială cu unul dintre medicii noștri de chirurgie ortopedică.
Programează-te la o consultație, ruptura de menisc poate fi considerată o urgență!
La Angi San, combinăm profesionalismul de top cu empatia și inovația medicală pentru a-ți oferi îngrijire la cele mai înalte standarde. Experiența noastră vastă și dedicarea întregii noastre echipe fac diferența în fiecare etapă a îngrijirii tale.
Posibilități de plată în rate prin BRD și TBI Bank.
Acces gratuit la servicii medicale cu asigurarea privată de sănătate.
Bloc operator construit la ultimele standarde și dotat cu echipamente performante.
Servicii de calitate, medici cu experiență și personal empatic nevoilor tale.
Fă primul pas spre o viață mai sănătoasă și programează-te la o consultație! Procesul de programare este rapid și simplu, durează 2 minute, iar la final nu trebuie să plătești nimic.
Programeaza-ma acum