Osteoartrita: cauze, simptome, diagnostic, tratament

04 Oct, 2023.5 min
Osteoartrita: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Osteoartrita sau osteoartroza, așa cum mai este cunoscută ca denumire, este o afecțiune ce apare de regulă la nivelul șoldului sau al genunchiului, dar și la nivelul articulației mâinii sau a coloanei vertebrale, fiind una dintre cele mai întâlnite forme de artrită. Osteoartrita se instalează ca rezultat al deteriorii parțiale sau totale a cartilajului protector al articulației, având ca rezultat apariția durerii și pierderea flexibilității.

Cartilajul articular este un țesut confunctiv ferm și flexibil, având consistența unui cauciuc, care acoperă capetele oaselor, acolo unde ele se îmbină în articulație, fie că vorbim de mâini, picioare sau coloană. Acesta acționează precum o protecție împotriva frecării articulației, protejând-o totodată de șocuri sau de presiunea exercitată asupra sa.

Cauzele apariției osteoartritei

Osteoatrita apare în momentul în care cartilajul protector al articulațiilor se deteriorează parțial sau total. Printre cauzele apariției osteoartritei, se numără:

  • Procesul de îmbătrânire, prin scăderea nivelului de colagen prezent în mod natural în cartilajul articulației, responsabil de rezistența și elasticitatea sa;
  • Sexul – femeile fiind mai predispuse la apariția afecțiunii din cauza schimbărilor hormonale din organism apărute odată cu intrarea la menopauză;
  • Obezitatea – din cauza presiunii mari și consante exercitată la nivelul articulațiilor corpului;
  • Traumele și leziunile – ca urmare a unor accidentări la sală sau în timpul practicării anumitor sporturi;
  • Moștenirea genetică;
  • Deformări ale oaselor;
  • Unele boli metabolice: diabet, hematocromatoză – acumularea lentă de fier în organism.

Simptomele osteoartritei

Odată instalată osteoartroza, acesta nu mai poate fi vindecată, ci doar ținută sub control prin tratarea simptomatologiei care include:

  • Dureri articulare ușoare, cu creșterea treptată în intensitate odată cu degradarea cartilajului;
  • Senzația de înțepenire a articulațiilor;
  • Sensibilitate crescută la nivelul articulațiilor;
  • Pierderea flexibilității;
  • Spasm muscular;
  • Contractura;
  • Blocarea mecanică a articulatiilor;
  • Rotire anormală a articulației afectate, însoțită de pocnituri și trosnituri;
  • Inflamația țesuturilor moi cu umflătură și senzația de căldură locală.

Diagnosticarea osteoartritei

În primul rând, este important de menționat că diagnosticarea și tratarea osteoartritei se poate face atât de medicul reumatolog, cât și de medicul ortoped. În aceste sens este nevoie de o consultație de specialitate pentru anamneza pacientului, urmată de realizarea unei radiografii, investigația de primă intenție atunci când se suspicionează prezența acestei afecțiuni.

În urma radiografierii articulației cu probleme se poate evidenția cât de mult cartilaj există la capetele oaselor, precum și deformările și afecțiunile prezente la nivelul lor. Dezavantajul radiografiei este lipsa specificității modificărilor radiologice în stadiile precoce, eroziunile fiind vizualizate mai târziu. În acest caz, medicul poate recomanda investigații de precizie, cum ar fi RMN-ul sau completarea investigațiilor cu examinarea lichidului articular, artroscopia sau teste de sânge: hemoleucograma, factor reumatoid, anticorpi anti nucleari, proteina C reactivă, TSH sau feritinină.

Tratamentul osteoartritei

Așa cum aminteam mai devreme, tratamentul osteoartritei este simptomatic, încercându-se totodată suplinirea cartilajului articular dispărut prin diverse terapii medicamentoase sau intervenții minim invazive ori chirurgicale.

Tratamentul medicamentos – merge mână în mână cu recuperarea medicală, iar în acest sens medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, relaxante musculare sau corticosteroizi.

Tratamentul prin intervenții minim invazive – în acest sens medicul poate recomanda infiltrații cu acid hialuronic, care acționează precum un lubrifiant și amortizor pentru articulații, diminunând durerea produsă de osteoartită. În unele cazuri, moleculele de acid hialuronic creează o graniță în jurul terminațiilor nervoase la genunchi, care împiedică transmiterea semnalelor de durere la creier. Este o procedură nedureroasă, fără efecte adverse, cu recuperare imediată și cu efect de durată, de până la 3 luni.

Tratamentul prin recuperare medicală – exercițiile de recuperare medicală realizate în cabinetul fiziokinetoterapeutului au rolul de a reduce durerea, de a crește flexibilitatea și de a stimula producția de colagen în mod natural. De asemenea, activitatea fizică zilnică ușoară, mersul pe jos sau practicarea unui sport precum înotul pot ajuta în mod semnificativ prin reducerea durerii asociate osteoartritei.

Tratamentul chirurgical – în cazuri precum gonartroza sau coxatroza se poate opta pentru înlocuirea cartilajului pierdut cu o proteză de șold sau de genunchi care vor contribui la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea funcției articulare. După perioada de recuperare postoperatorie, se poate restabili mobilitatea și reduce disconfortul. Un chirurg ortoped poate determina cea mai bună procedură, în funcție de gravitatea bolii și gradul de deteriorare a articulației.

În cadrul clinicii Angi San din Buzău, medicii ortopezi și chirurgi ortopezi tratează cu succes cazurile de osteoartrită cu ajutorul infiltrațiilor cu acid hialuronic, reușind să redea mobilitatea pacienților. Pentru informații suplimentare, vă invităm să consultați pagina dedicată acestei proceduri, aici.

Sursă foto: Freepik.com

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up