Insuficiența cardiacă: Simptome, Cauze, Tratament

24 Jun, 2023.7 min
Insuficiența cardiacă: Simptome, Cauze, Tratament

Insuficiența cardiacă este o problemă caracterizată prin incapacitatea inimii de a pompa corespunzător sângele în organism. Din cauza circulației necorespunzătoare de sânge, toate funcțiile vitale ale corpului sunt afectate, ceea ce duce în cele din urmă și la apariția simptomelor specifice acestei afecțiuni.

Există anumite boli și probleme cardiovasculare care pot afecta inima și capacitatea acesteia de a pompa sânge în întregul organism cum ar fi îngustarea arterelor (ateroscleroza) sau hipertensiunea arterială.

Insuficiența cardiacă poate afecta partea stângă a inimii, partea dreaptă sau ambele părți în același timp și poate fi de natură acută (de scurtă durată) sau cronică (de lungă durată).

În cazul insuficientei cardiace acute simptomele apar și dispar brusc, iar problema în sine poate să apară în urma unui infarct miocardic sau din cauza unei probleme la valvele inimii.

Majoritatea cazurilor de insuficiență cardiacă sunt însă de natură cronică, ceea ce înseamnă că simptomele sunt prezente în mod constant și nu se ameliorează de-a lungul timpului.

Este recomandată o consultație cardiologică dacă există semne și simptome asociate cu această problemă, pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător.

Semnele și simptomele asociate cu insuficiența cardiacă

În funcție de tipul afecțiunii, semnele și simptomele acesteia pot apărea treptat sau brusc și pot include:

  • Respirație dificilă, greoaie sau prea rapidă (dispnee) prezentă fie în timpul activităților fizice, fie în momentele de odihnă;
  • Oboseală;
  • Umflarea picioarelor;
  • Respirație șuierătoare;
  • Tuse persistentă care poate fi și productivă;
  • Creștere rapidă în greutate din cauza acumulării de lichid în organism;
  • Greață și scăderea poftei de mâncare;
  • Durere în piept, dacă insuficiența cardiacă este cauzată de un infarct miocardic.

Este recomandată programarea unei consultații cardiologice dacă există semne și simptome asociate cu insuficiența cardiaca sau contactarea serviciilor medicale de urgență dacă există simptome îngrijorătoare cum ar fi durere în piept bruscă, leșin, aritmie și dispnee, întrucât acestea pot semnala prezența unei probleme mult mai severe.

Cauzele insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima este slabită, lezată sau rigidă (în special ventriculii).

Mușchiul inimii (miocardul) poate fi lezat din cauza anumitor infecții, din cauza consumului excesiv de alcool sau droguri ilegale sau din cauza unor medicamente chimioterapice. Mai mult decât atât, factorii genetici pot avea și ei un rol în apariția acestei boli.

Următoarele probleme de sănătate pot leza sau slabi inima și pot cauza insuficiență cardiacă:

  • Boala coronariană și infarctul miocardic – boala coronariană reprezintă cea mai comună cauza a insuficienței cardiace. Aceasta apare în urma acumulării de grăsimi pe pereții arterelor, problemă care afectează circulația sangvină și care poate duce la apariția infarctului miocardic. Atunci când mușchiul inimii este lezat din cauza infarctului miocardic, abilitatea sa de a pompa sânge va fi diminuată considerabil.
  • Hipertensiunea arterială – această problemă forțează inima să lucreze mai mult pentru a pompa sânge în întregul organism. De-a lungul timpului, această muncă exagerată poate slăbi inima sau o poate face mai rigidă.
  • Probleme legate de valvele inimii – valvele inimii ajută la pomparea sângelui într-o anumită direcție. Atunci când acestea sunt afectate, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în mod corespunzător, ceea ce o poate slabi de-a lungul timpului.
  • Miocardita sau inflamarea mușchiului cardiac – această problemă este cauzată de obicei de o infecție de natură virală și poate duce la apariția insuficienței cardiace în partea stângă a inimii.
  • Malformații congenitale – care poate implica valvele inimii sau camerele acesteia.
  • Aritmia – atât ritmul cardiac accelerat, cât și cel lent pot cauza insuficiență cardiacă. Tratarea acestei probleme ar putea ameliora sau chiar înlătura insuficiența cardiacă, în anumite cazuri.
  • Alte afecțiuni – cum ar fi diabetul, HIV, hipertiroidismul sau hipotiroidismul.

Cauzele insuficienței cardiace bruște pot include infecții severe, reacții alergice, cheaguri de sânge în plămâni, anumite medicamente și virusuri care atacă mușchiul inimii.

Complicații asociate cu insuficiența cardiacă

Chiar dacă simptomele insuficienței cardiace s-au ameliorat datorită tratamentului și a schimbărilor efectuate în stilul de viață, sunt recomandate totuși consultații regulate pentru a verifica starea inimii și pentru a observa din timp apariția potențialelor complicații.

Complicațiile cauzate de insuficiența cardiacă depind de vârsta persoanei afectate, de sănătatea generală a acesteia și de severitatea bolii. Acestea pot include:

  • Lezarea rinichilor sau insuficiența renală – cauzata de circulația sangvină necorespunzătoare către rinichi.
  • Alte probleme cardiace – cum ar fi ritmul cardiac neregulat sau schimbări apărute la nivelul valvelor inimii.
  • Lezarea ficatului – întrucât insuficiența cardiacă poate cauza o acumulare de lichid, ceea ce pune în cele din urmă prea multă presiune pe ficat. Această acumulare de lichid poate duce la cicatrizarea ficatului, care la rândul ei va afecta felul în care funcționează acest organ.
  • Deces subit – care poate să apară atunci când inima este prea slabită.

Pentru a depista din timp orice potențială complicație sunt recomandate consultații cardiologice regulate. Frecvența acestor consultații va fi precizată de către medicul specialist, în funcție de fiecare caz în parte.

Optiunile terapeutice disponibile pentru insuficiența cardiacă

Obiectivul tratamentelor este de a crește speranța de viață. Tratamentul recomandat pentru această problemă va depinde de severitatea insuficienței cardiace și de tipul acesteia.

Opțiunile terapeutice disponibile pot include:

  • Tratament medicamentos – care poate ameliora simptomele și care poate preveni agravarea afecțiunii. Acest tip de tratament poate include medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol, pentru încetinirea ritmului cardiac (doar atunci când acesta este accelerat) și pentru a susține sau chiar îmbunătăți abilitatea inimii de a pompa sânge.
  • Bypass – procedură chirurgicală prin care se va preleva o arteră sănătoasă dintr-o anumită regiune a corpului și care va fi atașată apoi deasupra și dedesubtul arterei coronare blocate, astfel încât sângele să circule prin artera nouă, pe lângă cea blocată.
  • Stimulator cardiac – este posibil ca unele persoane diagnosticate cu insuficiență cardiacă să aibă nevoie și de un stimulator cardiac pentru a regla bătăile inimii. Aceste dispozitive sunt aplicate la nivelul pieptului și pot încetini sau accelera ritmul cardiac, în funcție de caz.
  • Angioplastie coronariană cu stent – procedură minim invazivă prin care un cateter prevăzut cu balon și stent este introdus într-o arteră specifică și ghidat până la artera coronară îngustată. Odată ajuns în acea zonă, specialistul va umfla balonul pentru lărgi artera la dimensiunile sale originale. În timpul lărgirii, va fi atașat și un stent pe pereții arterei afectate pentru a o menține cât mai mult timp în poziția corectă.
  • Transplantul de inimă – opțiune recomandată atunci când toate celelalte metode terapeutice au eșuat. În timpul procedurii, chirurgul va înlătura o porțiune sau întrega inimă și o va înlocui cu cea a unui donator.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursa foto: Pixabay


Author Avatar

Angisan

24 Jun, 2023

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up