Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Boala de reflux gastroesofagian: Simptome, Cauze

Boala de reflux gastroesofagian: Simptome, Cauze

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o problemă caracterizată prin refluarea acidului gastric înapoi în esofag, ceea ce duce astfel la apariția simptomelor specifice afecțiunii.

Valva care desparte esofagul de stomac se numește sfincter esofagian. Atunci când această valvă nu se închide corespunzător, conținutul stomacului poate reveni înapoi în esofag.

Chiar dacă refluxul gastroesofagian sau indigestia sunt lucruri destul de normale atunci când episoadele sunt rare, poate fi vorba însă de boala de reflux gastroesofagian dacă deplasarea retrogradă a acidului gastric este prezentă de mai multe ori într-o săptămână sau dacă există nevoia constantă de medicamente.

Pentru a putea determina cauza exactă a refluxului gastroesofagian și tratamentul corespunzător, este recomandată o consultație de specialitate gastroenterologică, prin care se pot evidenția factorii de risc și mecanismele declanșatoare.

Semnele și simptomele asociate cu boala de reflux gastroesofagian

Simptomul principal BRGE este refluxul gastroesofagian care poate cauza senzație de arsură la nivelul pieptului și gâtului.

Tot din cauza refluării conținutului gastric în esofag, poate să apară și gustul amar sau acru în gură sau regurcitarea alimentelor și a băuturilor consumate anterior.

Alte simptome asociate cu boala de reflux gastroesofagian includ:

 • Greața;
 • Durerea în piept, care poate fi mai intensă pe timpul nopții sau în poziție orizontală;
 • Durere în timpul înghițirii bolului alimentar;
 • Tuse cronică;
 • Răgușeală, apărută în urma inflamării corzilor vocale;
 • Respirație urât mirositare;
 • Dificultate în înghițirea alimentelor (disfagie).

Cauzele bolii de reflux gastroesofagian

BRGE apare atunci când acidul gastric refluează frecvent în esofag. După înghițirea bolului alimentar, banda circulară musculară de la baza esofagului (sfincterul esofagian) se relaxează pentru a permite trecerea alimentelor și lichidelor în stomac, după care se strânge înapoi.

Dacă sfincterul esofagian nu funcționează corespunzător sau este slăbit, atunci acidul gastric din stomac poate urca înapoi în esofag. Aceasta refluare constantă poate irita mucoasa esofagului, ceea ce duce în cele din urma la inflamarea acesteia și la apariția semnelor și simptomelor menționate mai sus.

Boala de reflux gastroesofagian poate apărea la oricine, indiferent de vârstă sau sex, fară a exista însă cauze evidente.

Chiar dacă refluxul gastroesofagian este o problemă des întâlnită, care apare de obicei în urma consumului unei mese copioase, boala de reflux gastroesofagian poate avea alte cauze mai severe și factori de risc specifici.

Factori de risc asociați cu boala de reflux gastroesofagian

BRGE nu are o singură cauza specifică. Cu toate acestea, există însă factori asociați cu stilul de viață și anumite probleme de sănătate care pot crește riscul de dezvoltare a acestei boli, cum ar fi:

 • Obezitatea;
 • Consumul regulat de mese copioase;
 • Obiceiul de a sta întins sau de a dormi la scurt timp după masă;
 • Consumul unor anumite tipuri de alimente, cum ar fi cele prăjite sau pe baza de roșii/tomate;
 • Sarcina;
 • Consumul unor tipuri specifice de băuturi cum ar fi cele carbogazoase, cafeaua și alcoolul;
 • Fumatul;
 • Folosirea exagerată a unor medicamente specifice.

Adițional, prezența unei hernii hiatale, problemă caracterizată prin alunecarea unei porțiuni gastrice din abdomen în cavitatea toracică, ar putea crește și ea riscul de dezvoltare a bolii de reflux gastroesofagian.

Potențiale complicații ale bolii de reflux gastroesofagian

Lasată netratată, boala de reflux gastroesofagian se poate agrava și poate duce la anumite complicații, cum ar fi:

 • Inflamarea țesuturilor esofagului (esofagită) – întrucât acidul gastric poate leza țesuturile esofagului, ceea ce poate duce la inflamare, sângerare sau chiar apariția rănilor deschise (ulcerații). Prezența esofagitei poate cauza durere și dificultate la înghițire.
 • Îngustarea esofagului (stricturi esofagiene) – tot din cauza contactului cu acidul gastric poate să apară țesut cicatricial la nivelul esofagului, lucru care duce în cele din urmă la îngustarea acestuia și la apariția problemelor de înghițire a bolului alimentar.
 • Schimbări precanceroase la nivelul esofagului (esofagul Barret) – leziunile apărute în urma contactului repetat cu acidul gastric pot afecta țesuturile și mucoasa esofagului inferior. Aceste schimbări sunt asociate cu un risc mai ridicat de dezvoltare a cancerului esofagian.

Diagnosticarea bolii de reflux gastroesofagian

Dacă există reflux gastroesofagian frecvent, atunci este necesară contactarea unui medic specialist în gastroenterologie pentru a determina cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Pentru a diagnostica boala de reflux gastroesofagian medicul poate opta pentru următoarele proceduri:

 • Endoscopie digestivă superioară – procedură care folosește un tub subțire și flexibil care este prevăzut cu lumina proprie și cameră video (endoscop). Medicul va introduce acest endoscop prin cavitatea bucală pentru a vizualiza esofagul și stomacul și pentru a determina dacă există inflamație, leziuni sau alte abateri de la normal.
 • PH-metria – un examen care ajută la stabilirea diagnosticului de reflux gastroesofagian prin identificarea cantității și a perioadei de refluare a acidului gastroesofagian.
 • Radiografie a sistemului digestiv superior – pentru acest examen se va folosi un lichid special care odată înghițit va acoperi mucoasa sistemului digestiv. Acest lichid va permite medicului să observe forma esofagului și a stomacului și este folosită în special pentru pacienții care au probleme la înghițire.
 • Manometria esofagiană – o altă procedură de diagnostic folosită pentru persoanele care prezintă dificultate la înghițire, manometria esofagiană este un test prin care se verifică ritmul contracțiilor musculare ale esofagului, coordonarea acestora și forța lor.

Tratarea bolii de reflux gastroesofagian

Există mai multe opțiuni prin care BRGE poate fi gestionat. În general medicul va începe cu opțiunile cele mai puțin invazive pentru a verifica dacă simptomele sunt ameliorate. Cu toate acestea, medicul va lua în considerare fiecare caz în parte pentru a alege opțiunea corespunzătoare, chiar dacă pentru unele cazuri asta va însemnă trecerea directă la procedurile invazive.

Dacă situația nu este severă, medicul poate recomanda inițial schimbarea stilului de viață și administrarea de medicamente fără prescripție medicală pentru a reduce producția de acid sau pentru a ajuta la ameliorarea durerii. În cazul în care medicamentele fără prescripție medicală nu au efectul dorit, doctorul poate prescrie atunci medicamente mai puternice.

Chiar dacă tratamentul medicamentos poate gestiona de obicei boala de reflux gastroesofagian, există cazuri când acestea nu au efectul dorit. În acele situații, specialistul poate recomanda tratamente chirurgicale și alte proceduri asemănătoare pentru a trata problema.

Una dintre cele mai folosite opțiuni chirurgicale este procedura minim invazivă de laparoscopie antireflux, prin care medicul va crea o nouă valvă la baza esofagului pentru a preveni refluarea acidului gastric.

Având în vedere potentiele complicații asociate cu BRGE, este recomandată o consultație de specialitate dacă exista simptome specifice bolii sau alte abateri de la normal!

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursă foto: Pixabay

6 Comments

 • Novyny

 • Ukraine

 • urenrjrjkvnm

 • urenrjrjkvnm

 • coin

 • Novost

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button