Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Boala celiacă: Simptome, Cauze, Tratament

Boala celiacă: Simptome, Cauze, Tratament

Boala celiacă este o tulburare digestivă cauzată de reacția anormală a sistemului imunitar față de gluten.

Glutenul este o proteină găsită în alimentele care conțin grau, orz, secară și triticale (combinație de grâu și secară). Spre deosebire de cazurile ușoare de intoleranță la gluten, boala celiacă este o afecțiune autoimună, prin care aportul de gluten provoacă o reacție anormală a sistemului imunitar la nivelul intestinului subțire.

Deoarece reacția autoimuna repetată poate leza mucoasa intestinului subțire de-a lungul timpului, această problemă poate împiedica absorbția de nutrienți și poate duce la complicații mult mai severe.

Chiar dacă nu există un tratament curativ pentru această afecțiunie, este recomandată o consultație gastroenterologică pentru a obține un diagnostic exact și pentru a primi recomandările alimentare corespunzătoare prin care se poate susține vindecarea intestinală și prin care se pot gestiona simptomele prezentate.

Semnele și simptomele bolii celiace

Semnele și simptomele aceste boli pot varia în severitate și se pot schimba de-a lungul timpului.

Este posibil ca unele persoane să fie asimptomatice sau să prezinte anumite schimbări mult mai târziu în viață, în timp ce altele pot descoperi prezența bolii abia atunci când apare anemia sau un deficit de substanțe nutritive.

Comparativ cu adulții, copiii tind să dezvolte mult mai frecvent simptome digestive, care pot include:

  • Durere abdominală;
  • Balonare;
  • Meteorism;
  • Constipație sau diaree cronică;
  • Greață și vărsături;
  • Modificări ale fecalelor (culoare deschisă, schimbarea mirosului etc).

Chiar dacă boala celiacă este o afecțiune digestivă, nu toate semnele și simptomele acesteia au de a face doar cu această regiune. Alte schimbări asociate cu boala celiacă, dar care nu țin de digestie includ:

  • Depresia sau anxietatea;
  • Durerea articulară;
  • Erupții cutanate (dermatita herpetiformă);
  • Scăderea neintenționată în greutate;
  • Oboseala;
  • Leziuni nervoase de la nivelul extremităților (neuropatie periferică).

Din cauza lezării graduale a mucoasei intestinale, este posibil ca boala celiacă să producă carențe de vitamine, cum ar fi cea de B12, D și K și ar putea reprezenta și motivul pentru dezvoltarea anemiei prin carență de fier.

În ceea ce privește adulții, boala celiaca tinde să se manifeste prin simptome neasociate cu sistemul digestiv, mai mult de jumătate din totalul de cazuri putând prezenta osteoporoză, anemie prin carență de fier, ulcerații bucale, dureri de cap și reducerea funcțiilor splinei.

Cauzele și factorii de risc ai bolii celiace

Boala celiacă este o afecțiune autoimună. Atunci când persoana afectată consuma alimente cu gluten, sistemul imunitar al corpului începe să atace în mod eronat propriile țesuturi sănătoase.

Această problemă duce la lezarea în timp a mucoasei intestinale și la distrugerea viliilor (protuberanțe mici care absorb nutrienții), ceea ce duce la absorbția necorespunzătoare a nutrienților și la potențiala apariție a complicațiilor adiționale.

În ceea ce privește factorii de risc, chiar dacă oricice poate dezvolta această boală, există însă anumiți factori care pot crește această probabilitate, cum ar fi:

  • Istoric medical familial – atunci când există deja în familie un membru care suferă de boala celiacă sau de dermatită herpetiformă;
  • Diabet zaharat tip 1;
  • Sindromul Down sau sindromul Turner;
  • Boala tiroidiana autoimună;
  • Colita microscopică;
  • Boala Addison.

Este recomandată o consultație medicală de specialitate dacă există simptome persistente din lista de mai sus sau dacă există factori de risc, pentru a putea depista din timp prezența acestei afecțiuni.

Potențiale complicații ale bolii celiace

Lăsată netratată, boala celiacă poate cauza probleme adiționale, cum ar fi:

  • Malnutriția – care apare atunci când intestinul subțire nu poate absorbi suficienți nutrienți. Aceasta poate duce la anemie și la scăderea în greutate sau chiar la încetinirea creșterii în rândul copiilor;
  • Oase mai fragile – absorbția necorespunzătoare de calciu și vitamina D poate duce la rahitism la copii și pierderea densității osoase la adulți (osteopenia sau osteoporoza);
  • Inferitiltate – malabsorbția de calciu și vitamina D poate avea un efect negativ și asupra fertilității;
  • Intoleranță la lactoză – leziunile apărute la nivelul intestinului subțire ar putea cauza durere abdominală și diaree după consumul produselor care conțin lactoză. Cu toate acestea, este posibilă totuși tolerarea acestor produse atunci când intestinul s-a vindecat, însă nu este un lucru garantat.
  • Cancer – persoanele care suferă de această boală și nu respectă planul dietetic recomandat de specialist au un risc mai mare de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer;
  • Probleme asociate cu sistemul nervos – unele persoane cu boală celiacă pot prezenta convulsii sau neuropatie periferică.

Diagnosticarea bolii celiace

Boala celiacă poate fi greu de diagnosticat întrucât multe dintre simptomele ei pot fi prezentate și de alte afecțiuni și probleme medicale cum ar fi:

  • Sindromul de colon iritabil;
  • Intoleranța la lactoză;
  • Boala Crohn;
  • Insuficiență pancreatică;
  • Sensibilitate non-celiacă la gluten;
  • Creșterea peste limitele normale a bacteriilor din intestinul subțire.

De obicei medicul specialist va diagnostica boala celiacă în baza istoricului medical personal și familial și prin efectuarea unor analize de sânge, teste genetice și biopsii.

Rolul analizelor de sânge este de a verifica prezența sau absența unor anumiți anticorpi găsiți frecvent în rândul persoanelor cu boală celiacă, în timp ce biopsia este efectuată pentru a preleva o probă din țesutul intestinal pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului.

Tratarea bolii celiace

Deoarece nu există tratament curativ, boala celiacă va necesita o dietă strictă fară gluten. Întrucât multe alimente pot conține cantități mici de gluten, este recomandată consultarea unui dietetician specializat în aceasta problemă pentru a primi recomandările alimentare corespunzătoare.

Mai mult decât atât, trebuie menționat că glutenul poate fi prezent și în unele produse nealimentare și chiar în anumite medicamente. Câteva potențiale surse de gluten includ:

  • Pasta de dinți;
  • Rujurile;
  • Suplimentele cu vitamine și minerale;
  • Medicamente cu sau fără prescripție medicală;
  • Apa de gură;
  • Stabilizatori alientari și conservanți.

Înlăturarea completă a glutenului din dietă va reduce treptat inflamația prezentă la nivelul intestinului subțire, ceea ce va ameliora simptomele prezentate și va permite vindecarea acestuia.

Daca există anemie sau carențe de vitamine, este posibil ca specialistul să recomande suplimente care pot conține fier, zinc, cupru sau vitamina B12, K și D, în funcție de fiecare caz în parte.

Adițional, acesta poate recomanda tratamente specifice fie pentru a ameliora inflamația severă, fie pentru a trata dermatita herpetiformă.

Întrucât fiecare caz este diferit, iar tratamentul va depinde de mai mulți factori, este recomandată o consultație de specialitate cât mai curând posibil dacă exista simptome asociate cu boala celiacă sau factori de risc specifici!

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button