Una dintre cele mai comune afecțiuni în rândul copiilor și tinerilor este apendicita, o boală pe cât de banală, pe atât de gravă atunci când apar complicațiile. Apendicita este definită ca o inflamație a apendicelui, care este un segment al intestinului gros situat în partea dreaptă, inferioară a abdomenului. Aceasta poate fi de natură cronică sau acută, fiind caracterizată în principal de durere la nivelul abdomenului. Inflamația apendicelui reprezintă o urgență chirurgicală, iar apendicectomia este standardul de tratament prin care se extirpă apendicele inflamat.
Apariția apendicitei este cauzată de obstrucția apendicelui din cauza materiilor fecale, a paraziților intestinali sau a resturilor alimentare nedigerate. Apendicita este mai frecventă în rândul bărbaților adulți și a adolescenților. De asemenea, o altă cauză a apendicitei poate fi și ereditatea, riscul de a dezvolta boala fiind mai mare în cazul pacienților cu istoric familial de apendicită.
Recunoașterea simptomelor primare și prezentarea cât mai rapidă la medic pot preveni complicații grave precum peritonita, așa că este foarte important să cunoaștem semnele de alarmă. În funcție de gravitatea bolii, simptomele pot fi diferite. Astfel, în cazul apendicitei acute, debutul este brusc și cu simptome intense, pe când în cazul apendicitei cronice, debutul este unul lent, iar simptomele pot fi moderate și pot apărea sau dispărea la anumite intervale de timp, ceea ce fac dificilă diagnosticarea.
Cele mai frecvente simptome ale apendicitei sunt:
Durerea abdominală – dacă inițial se poate prezenta sub forma unor crampe abdominale moderate, ulterior ele pot deveni permanente și intense. Astfel, durerea poate crește treptat în decurs de 6 – 12 ore, cu debut în capul pieptului, apoi în jurul ombilicului, pentru ca ulterior durerea să coboare în partea dreaptă, jos a abdomenului.
Alte simptome ale apendicitei: greața, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare, diareea, umflarea abdomenului, costipația, febra moderată: 37,5 °C si 38,5 °C.
Diagnosticarea apendicitei se va face în urma unui consult medical, pe baza simptomatologiei descrise și a istoricului medical. De asemenea, medicul poate recomanda investigații suplimentare pentru diferențierea și confirmarea diagnosticului:
Ecografia abdomino-pelvină: una dintre cele mai simple și puțin invazive investigații prin care medicul poate vedea dacă apendicele a fost obstrucționat sau dacă acesta este inflamat, dar și alte surse de dureri abdominale.
Analize de sânge: pentru a vedea dacă celulele albe sunt crescute peste valoarea normală, cu predominanța anumitor celule – neutrofilele.
Investigații imagistice prin rezonanță magnetică: de tipul IRM sau RMN pentru a obține imagini detaliate ale organelor interne și țesuturi moi din vecinătatea apendicelui.
Tratamentul apendicitei acute este întotdeauna unul chirurgical și constă în îndepărtarea apendicelui inflamat. Apendicectomia poate fi realizată printr-o operație clasică, deschisă, sau, atunci când sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate, printr-o operație laparoscopică, minim-invazivă.
Apendicectomia clasică – este recomandată în cazul în care pacientul prezintă deja complicații precum peritonita, care presupune că apendicele a fost perforat, iar infecția s-a răspândit în abdomen. Operația clasică presupune realizarea unei incizii de 4 – 6 cm în zona abdominală corespunzătoare localizării apendicelui, scoaterea apendicelui și tratarea infecției din corp.
Apendicectomia laparoscopică – se recomandă în peste 90% dintre cazuri, atunci când nu există complicații precum cele descrise mai sus. Chirurgia minim invazivă se realizează în totalitate sub ghidaj endoscopic, printr-o serie de manevre chirurgicale prin trei sau mai multe incizii mici, de aproximativ 0.5-1.5 cm. Apendicectomia laparoscopică se realizează sub anestezie generală, administrată de medicul specialist ATI. Pacientul este supravegheat în permanență, până la trezire, de către echipa ATI.
Printre avantajele chirurgiei laparoscopice în cazul apendicitei se numără: recuperare rapidă, complicații de plagă mult mai mici, fară infecții, incizii mici, fără cicatrici mari și inestetice, vizibilitate precisă asupra apendicelui și a organelor localizate în jur și durere postoperatorie redusă.
După operația de apendicită laparoscopică pacientul va fi ținut sub observație, în medie, 24 de ore, înainte de a fi externat, urmărindu-se starea fizică generală și reacția organismului după operație. Este posibil ca după operație, pacientul să resimtă dureri moderate în zonele în care au fost efectuate inciziile, însă acestea vor dispărea în câteva zile, cu o recuperare completă în termen de 4-6 săptămâni.
În clinica Angi San din Buzău sunt efectuate apendicectomii laparoscopice, fiind singura clinică privată din Buzău unde se poate realiza minim invaziv această procedură, cu internare continuă, fără riscuri și cu reluarea rapidă a activităților socio-profesionale.
Programează-te acum la un consult de chirurgie generală la unul dintre medicii clinicii Angi San: Dr. Răzvan Dedu, medic primar chirurgie generală, Dr. Bostan Cătălin, medic primar chirurgie generală sau Dr. Vicol Dragoș, medic primar chirurgie generală.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Sursa foto: Freepik.com
Angisan
07 Aug, 2023