Tuberculoza este o boală infecțioasă care afectează în mod special plămânii, dar și alte organe din corp, cum ar fi creierul. Aceasta poate apărea în urma infectării cu bacterii răspândite prin picături de salivă și poate fi letală dacă nu este tratată corespunzător.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2021 au decedat aproximativ 1,6 milioane de persoane la nivel global din cauza tuberculozei, aceasta infecție reprezentând a 13 a cauză principală de deces la nivel mondial.
Chiar dacă această afecțiune poate fi letală în anumite circumstanțe, vestea bună este că există însă tratament pentru tuberculoză, motiv pentru care trebuie programată o consultație de specialitate cât mai rapid posibil dacă există semne și simptome specifice acestei infecții.
Simptomele tuberculozei depind de tipul infecției. În cazul tulberculozei latente, persoana afectată nu va prezenta simptome și nu vor exista leziuni vizibile pe radiografia pulmonară. Cu toate acestea, analiza probelor de sânge va depista totuși prezența infecției în organism.
Atunci când tuberculoza este activă, este posibil ca persoana infectată să prezinte tuse productivă, oboseală, febră, frison și o scădere a apetitului și a greutății. Este posibil ca aceste semne și simptome să se agraveze odată cu trecerea timpului sau să dispară spontan și să reapară mai târziu.
Este importantă programarea pentru o consultație de specialitate dacă există următoarele semne și simptome, întrucât ele pot indica prezența tuberculozei:
Chiar dacă tuberculoza afectează în general plămânii, aceasta poate prezenta simptome adiționale atunci când se răspândește și în alte regiuni ale corpului, problemă care este des întâlnită în special în rândul persoanelor cu sistem imunitar slăbit. În funcție de țesuturile infectate, tuberculoza poate prezenta următoarele simptome adiționale:
Este importantă menționarea simptomelor și a oricăror schimbări neexplicate pentru ca medicul să poată realiza un tablou cât mai exact al severității afecțiunii.
Tuberculoza poate apărea în urma inhalării bacteriei Mycobacterium tuberculosis, care poate proveni de la o altă persoană infectată prin picăturile de salivă expectorate fie în timpul unei conversații, fie prin tuse sau strănut.
Afecțiunea este cea mai contagioasă atunci când tuberculoza este prezentă la nivelul plămânilor, persoanele din apropiere putând prezenta astfel un risc ridicat de contractare a infecției.
Este posibil ca unele persoane să aibă bacteria în organism și să nu dezvolte semne și simptome specifice, întrucât sistemul imunitar poate împiedica bacteria de la multiplicare și de la producerea infecției. În aceste cazuri, persoana va fi infectata cu TBC, însă afecțiunea nu va fi activă.
Aceste cazuri poartă numele de tuberculoză latentă, multe dintre persoanele afectate neștiind că sunt infectate întrucât nu prezintă simptome specifice. Chiar dacă aceste persoane necesită totuși tratament medical, nu există însă risc de transmitere a unei infecții latente.
Se numește tuberculoză activă atunci când organismul nu poate menține sub control bacteria, motiv pentru care această formă de TBC este mai des întâlnită în rândul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, fie din cauza unei afecțiuni, fie din cauza anumitor medicamente.
Întrucât infecția nu poate fi oprită, bacteria tinde să se multiplice în organism și să producă simptomele tuberculozei menționate mai sus. Riscul de a dezvolta tuberculoza activă este mai ridicat în următoarele cazuri:
Este importantă determinarea tipului de tuberculoză pentru ca medicul să poată preciza tratamentul corespunzător și recomandările adecvate.
Tuberculoza este cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis.
Persoanele cu tuberculoză activă în plămâni pot răspândi bacteria prin picăturile de salivă expectorate în aer. Aceasta are o probabilitate mai mare de răspândire atunci când persoanele petrec mult timp împreună într-un spatiu închis, motiv pentru care locurile de muncă și alte spatiile aglomerate reprezintă mediile cele mai frecvente de contractare a bacteriei.
În baza acestor cauze există anumite persoane care prezintă un risc mai mare de infectare, cum ar fi:
Riscul ca infecția să devină activă crește atunci când sistemul imunitar este slăbit, fie din cauza unor afecțiuni precum HIV/SIDA, diabetul și anumite tipuri de cancer, fie din cauza fumatului și a consumului de alcool sau droguri, printre multe altele.
Tratarea tuberculozei este necesară indiferent că este vorba de cea latentă sau cea activă, singura diferență fiind perioada necesară de administrare a medicamentelor prescrise.
În cazul tuberculozei latente, medicul poate începe cât mai devreme tratarea acesteia, mai ales dacă există și factori adiționali care pot crește riscul de activare a acesteia, cum ar fi HIV/SIDA sau alte circumstanțe. De obicei tuberculoza latentă este tratată timp de trei sau patru luni.
Această perioadă este mai lungă pentru tuberculoza activă, care poate necesita patru, șase sau nouă luni.
În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va recomanda medicamentele corespunzătoare și va efectua teste regulate pe tot parcursul planului terapeutic.
Este importantă respectarea planului medical și a dozajului și finalizarea întregii perioade de tratament pentru a asigura distrugerea completă a bacteriei.
Chiar dacă multe persoane nu prezintă efecte secundare de la tratamentul împotriva tuberculozei, există totuși posibilitatea de apariție a unor reacții adverse. Este recomandată înștiințarea medicul specialist dacă există semne și simptome adiționale, mai ales dacă acesta au apărut la scurt timp după începerea tratamentului medical.
Câteva dintre cele mai comune reacții adverse includ greața, durerile de stomac, urină închisă la culoare, durerile articulare, diaree severă, tulburări de vedere și scaune deschise la culoare.
Întrucât tuberculoza poate avea complicații severe sau chiar letale, nu este recomandată ignorarea simptomelor asociate cu aceasta afecțiune, motiv pentru care trebuie programată o consultație de specialitate pentru a primi atenția medicală necesară.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Referinte:
2. Pexels
Angisan
11 May, 2023