Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Tot ce trebuie să știi despre augmentarea mamară și implanturi

Tot ce trebuie să știi despre augmentarea mamară și implanturi

Augmentarea mamară înseamnă creșterea mărimii sânilor prin proceduri chirurgicale care introduc implanuri fie sub țesutul sânului, fie sub mușchii pieptului.

Pentru multe femei această alegere este făcută pentru a crește încrederea în sine sau pentru remedia o problemă, cum ar fi asimetria sânilor.

Întrucât procedura de augmentare mamară poate prezenta anumite riscuri (la fel ca orice altă operație chirurgicală), este recomandată o consultație de specialitate pentru a discuta despre beneficiile și riscurile intervenției, dar și despre diferitele tipuri de implanturi.

Ce sunt implanturile mamare?

Implanturile mamare sunt „dispozitive” artificiale sau proteze care sunt inserate la nivelul sânilor pentru a creste mărimea acestora sau pentru a rezolva potențiale probleme de asimetrie. Aceste implanturi pot fi umplute cu silicon sau pot conține soluție salină (ser fiziologic).

Întrucât fiecare tip de implant are avantaje și dezavantaje specifice, este recomandată întrebarea specialistului despre fiecare opțiune în parte, pentru a primi cele mai exacte informații.

Pe scurt însă, implanturile din silicon sunt create în totalitate din silicon, adică un material sintetic care este făcut să pară cât mai similar cu grăsimea umană. Multe persoane consideră că implanturile din silicon par mai naturale decât cele cu ser fiziologic, însă acestea pot fi mult mai periculoase dacă se sparg în interiorul corpului [1].

În ceea ce privește implanturile saline, membrana principală este din silicon, însă conținutul lor este compus din ser fiziologic. Întrucât implanturile sunt introduse goale în piept, urmând ca apoi chirurgul să adauge conținutul necesar de soluție salină, inciziile necesare pot fi mai mici față de cele necesare pentru implanturile cu silicon. Chiar dacă aspectul și simțul lor pot fi mai puțin natural, spargerea acestora poate reprezenta o problemă mai minoră comparativ cu alte opțiuni disponibile.

Motivele pentru care sunt alese implanturile mamare

Așa cum am menționat mai sus, augmentarea mamară și implanturile pot fi folosite pentru a rezolva mai multe probleme, cum ar fi:

 • Restaurarea mărimii inițiale a sânilor – întrucât mărimea acestora poate fi redusă de-a lungul timpului, fie după sarcină, fie din cauza înaintării în vârstă sau scăderii în greutate;
 • Corectarea sânilor de diferite mărimi – chiar dacă asimetria este o problemă destul de comună, unele cazuri pot fi foarte evidente, motiv pentru care se poate opta pentru aducerea acestora la aceeași mărime;
 • Restaurarea sânilor după îndepărtarea lor (masectomie) – întrucât multe femei pot necesita îndepărtarea sânilor din cauza cancerului mamar, iar această opțiune le poate restaura această caracteristică feminină, dacă doresc;
 • Creșterea încrederii în sine – unele femei dorind această procedură doar din motive estetice, ceea ce le poate crește încrederea în sine și le poate înlătura gândurile negative.

Chiar dacă majoritatea persoanelor pot opta pentru această procedură, implanturile de sân pot avea totuși și anumite contraindicații, cum ar fi:

 • Sarcina curentă sau alăptare;
 • Prezența cancerului de sân netratat sau mamografie anormală;
 • Așteptări nerealiste de la procedură;
 • Prezența unei afecțiuni severe sau a unei infecții.

Cu toate că fiecare persoană are motivele ei pentru a alege augmentarea mamară, decizia finală este luată de specialist împreună cu viitoarea pacientă în baza mai multor informații, motiv pentru care discuția trebuie să fie cât mai sinceră.

Ce se întâmplă înainte de procedură?

Pentru a recomanda procedura de augmentare mamară, medicul specialist va trebui să evalueze sănătatea generală și mintală a viitoarei paciente. Pentru a obține informațiile necesare, este posibil ca acesta să întrebe despre:

 • Motivul pentru care dorește implanturile mamare;
 • Așteptările de la această procedură;
 • Dacă această va fi prima operație estetică;
 • Dacă există presiune pusă pentru această schimbare din partea familiei sau a persoanei iubite.

În pasul următor va fi analizată structura corpului pentru a alege mărimea ideală a implantului, întrucât persoanele cu umeri lați și corp mare vor putea necesita implanturi mai mari, iar persoanele cu structură corporală mică vor putea beneficia de implanturi mai mici, întrucât cele mari ar putea cauza probleme de sănătate (durere de spate, de umeri etc).

După stabilirea tipului de implant și mărimea acestuia, medicul poate discuta despre metodele de introducere și despre poziționarea implantului, fiecare opțiune având avantaje și dezvantaje specifice.

Ce se întâmplă în timpul procedurii?

Pentru a introduce implanturile va fi nevoie de anestezie generală. După această etapă, chirurgul va efectua o incizie într-unul dintre cele patru zone discrete ale sânului sau din apropiere, cum ar fi:

 • Incizie periareolară – realizată în jurul areolei;
 • Inframamară – incizie realizată în regiunea dintre partea inferioară a sânului și piept (sub sân);
 • Transaxilară – incizie realizată la nivelul axilei (subraț);
 • Transombilicală – realizată la nivelul buricului.

Întrucât există avantaje și dezavantaje asociate cu fiecare dintre aceste regiuni, este recomandată discutarea cu medicul specialist despre fiecare opțiune în parte, pentru a lua o decizie cât mai bine informată.

Odată aleasă zona inciziei, implantul este apoi introdus și plasat fie sub țesutul sânului, fie sub mușchii pieptului.

Ce se întâmplă după realizarea procedurii?

După realizarea procedurii pacienta va fi mutată într-o cameră de recuperare și va fi monitorizată. Atunci când s-a determinat că nu există complicații sau alte probleme de sănătate, pacienta va fi externată cu recomandări specifice, în special în ceea ce privește activitățile interzise.

De obicei corpul se vindeca în totalitate între șase și opt săptămâni de la procedura de introducere a implanturilor mamare. Cu toate acestea, trebuie ținut minte că fiecare corp este unic și că timpul de recuperare poate varia de la caz la caz, mai ales dacă există și alți factori adiționali cum ar fi vârsta înaintată sau prezența anumitor afecțiuni.

Întoarcerea la locul de muncă va depinde de tipul de activitate prestat. De regulă, munca poate începe mai devreme dacă nu există efort fizic (munca se realizează mai mult la birou), sau poate începe mai târziu dacă obligațiile profesionale includ acivitate fizică intensă.

Potențiale riscuri

La fel ca orice altă procedură chirurgicală, există anumite riscuri asociate și cu introducerea implanturilor. Câteva dintre cele mai comune riscuri ale augmentării mamare includ:

 • Apariția țesutului cicatricial care poate schimba forma implantului;
 • Durere la nivelul sânilor;
 • Apariția unei infecții;
 • Schimbări asociate cu sensibilitatea prezentată la nivelul mameloanelor sau a sânului în sine;
 • Schimbarea poziției implantului;
 • Spargerea implantului.

De multe ori, corectarea acestor complicații poate necesita o nouă intervenție chirurgicală, fie pentru a înlocui implantul, fie pentru a-l îndepărtă complet.

Întrucât există numeroase opțiuni când vine vorba de implanturile mamare, discutarea cu un specialist este foarte importantă, întrucât acesta poate explica despre fiecare tip de implant, despre regiunile inciziei și despre poziționarea implantului, astfel încât persoana interesată să poată lua o decizie cât mai bine informată!

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Referinte:

1. Healthline – saline vs silicone implants

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button