Tiroidita Hashimoto: Simptome, Cauze, Tratament

10 Jun, 2023.6 min
Tiroidita Hashimoto: Simptome, Cauze, Tratament

Tiroida este o glandă situată în partea anterioară a gâtului, care are formă de fluture și care produce hormonii necesari pentru reglarea mai multor funcții ale organismului.

Afecțiunile autoimune sunt caracterizate prin atacul eronat al țesuturilor sănătoase ale corpului de către propriul sistem imunitar.

Atunci când sistemul imunitar atacă glandă tiroidă, problema poartă numele de tiroidita Hashimoto și poate duce în cele din urmă la apariția hipotiroidismului.

Întrucât tiroidita Hashimoto și hipotiroidismul pot cauza complicații mult mai severe dacă nu sunt tratate corespunzător, este recomandată o consultație endocrinologică pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător.

Semnele și simptomele tiroiditei Hashimoto

De obicei această boală tinde să evolueze lent, de-a lungul mai multor ani, ceea ce înseamnă că semnele și simptomele ei pot fi greu de observat. Cu toate acestea, odată cu reducerea producției de hormoni în organism, tiroidita Hashimoto poate prezenta în cele din urmă schimbări mult mai evidente, care pot include:

  • Umflarea tiroidei;
  • Stare de oboseală;
  • Sensibilitate ridicată la temperaturi scăzute;
  • Piele uscată;
  • Constipație;
  • Ciclu menstrual neregulat;
  • Dureri articulare și rigiditate;
  • Probleme de memorie și de concentrare;
  • Dureri musculare;
  • Unghii casante etc.

Întrucât multe dintre aceste semne și simptome pot face parte și din tabloul simptomatic al altor afecțiuni, este recomandată o consultație de specialitate pentru a determina cauza exactă cât mai curând posibil.

Cauzele și factorii de risc ai tiroiditei Hashimoto

Boala Hashimoto este o afecțiune de natură autoimună. Sistemul imunitar al corpului creează anticorpi care atacă în mod eronat celulele glandei tiroide ca și cum acestea ar fi bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni străini.

Chiar dacă motivul sau cauza exactă a dezvoltării acestei probleme nu este știută încă, experții sunt de părere că declanșarea acestei boli poate fi asociată cu:

  • Factori genetici;
  • Factori declanșatori externi cum ar fi expunerea la radiații, stres sau prezența unei anumite infecții;
  • Interacțiunea dintre factorii genetici și cei de mediu.

În baza acestor potențiale cauze, au fost depistați de-a lungul timpului mai mulți factori care pot crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni, printre care:

  • Sexul – întrucât persoanele de sex feminin prezintă o probabilitate mai mare de dezvoltare a tiroiditei Hashimoto;
  • Vârsta – chiar dacă această boală poate fi prezentă la orice vârstă, cel mai des tiroidita Hashimoto este prezentă în rândul persoanelor de vârstă mijlocie;
  • Istoric medical familial – plecând de la ideea de factori genetici, există un risc mai mare de dezvoltare a acestei boli dacă există membrii de familie diagnosticați cu boli autoimune sau tulburări tiroidiene;
  • Prezența altor afecțiuni autoimune – cum ar fi artrita reumatoidă, diabetul zaharat tip 1 sau lupus;
  • Sarcina – schimbările funcțiilor imunitare prezente în timpul sarcinii pot reprezenta un factor pentru dezvoltarea tiroiditei Hashimoto;
  • Expunerea la radiații – întrucât persoanele care sunt expuse la un nivel ridicat de radiații sunt mai predispuse la apariția acestei afecțiuni;
  • Aportul excesiv de iod – iodul este un mineral găsit în numeroase alimente (sarea iodată, ouă, pește etc). Aportul excesiv de iod ar putea avea un efect declanșator pentru tiroidita Hashimoto în rândul persoanelor cu risc ridicat de dezvoltare a acestei boli.

Potențiale complicații ale tiroiditei Hashimoto

Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului și pentru sănătatea acestuia. Atunci când tiroidita Hashimoto și hipotiroidismul sunt lăsate netratate, pot apărea mai multe complicații, cum ar fi:

  • Gușa tiroidiană – caracterizată prin creșterea în volum a tiroidei, care poate afecta în mod negativ respirația și înghițitul (deglutiția).
  • Probleme de natură cardiacă – întrucât hipotiroidismul poate afecta funcțiile inimii prin creșterea în volum a acesteia și apariția ritmului cardiac neregulat. Mai mult decât atât, acesta poate crește nivelul de colesterol LDL, care la rândul lui reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni cardiovasculare și insuficiență cardiacă.
  • Tulburări și probleme mintale – cum ar fi depresia sau alte tulburări semnificative, care pot apărea odată cu agravarea tiroiditei Hashimoto.
  • Disfuncții sexuale și reproductive – în rândul persoanelor de sex feminin, hipotiroidismul poate reduce libidoul, poate afecta ovulația și poate cauza ciclu menstrual neregulat, în timp ce în rândul persoanelor de sex masculin, acesta poate cauza disfuncție erectilă, libidou scăzut și număr mai mic de spermatozoizi.
  • Probleme legate de sarcină – prezența hipotiroidismului în timpul sarcinii poate crește riscul de pierdere a acesteia sau de naștere prematură. Bebelușii ai căror mama a avut hipotirodism netratat pot prezenta un risc mai mare de autism, tulburări de dezvoltare, abilitate intelectuală scăzută etc.
  • Comă mixedematoasă – o problemă rară, care poate pune viața în pericol și care apare de obicei în urma unui hipotiroidism sever și netratat. Această comă poate fi declanșată de frig, sedative, infecții sau alte cauze de stres asupra corpului și reprezintă o urgență medicală.

Diagnosticarea tiroiditei Hashimoto

Este posibil ca endocrinologul să suspecteze această afecțiune dacă există semne și simptome asociate cu hipotiroidismul.

Pentru a confirma sau infirma această suspiciune, medicul va cere efectuarea unor analize de sânge prin care se va verifica nivelul TSH din sânge, adică hormonul de stimulare a glandei tiroide, aceast test fiind cea mai bună metodă de screening pentru tiroidita Hashimoto.

Alte informații importante pe care medicul specialist le poate obține în urma analizelor de sânge sunt cele legate de nivelul de anticorpi, nivelul colesterolului și nivelul altor hormoni tiroidieni.

Toate aceste analize pot ajuta la înlăturarea altor potențiale cauze și la confirmarea diagnosticului de tiroidită Hashimoto.

Opțiunile terapeutice pentru tiroidita Hashimoto

Chiar dacă nu există tratament curativ pentru tiroidita Hashimoto, înlocuirea hormonilor lipsă prin medicație specifică poate ajuta la reglarea nivelului hormonal și la restaurarea metabolismului.

Medicamentele care pot fi prescrise de către medicul specialist pot avea diferite dozaje, doza exactă pentru fiecare caz fiind determinată de mai mulți factori, cum ar fi:

  • Vârsta;
  • Greutatea;
  • Severitatea hipotiroidismului;
  • Prezența altor probleme de sănătate;
  • Prezența altor medicamente care ar putea interacționa negativ cu cele pentru tiroidita Hashimoto.

Odată ce tratamentul a început, medicul poate cere analize de laborator regulate pentru a monitoriza funcțiile tiroidei și nivelul hormonilor, pentru a determina dacă doza recomandată inițial este corectă sau dacă trebuie modificată.

Întrucât hormonii tiroidieni acționează lent asupra corpului, este posibil ca simptomele prezentate (inclusiv gușa tiroidiană) să se amelioreze sau să dispară după o perioadă mai lunga de timp (de la câteva săptămâni, la câteva luni).

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up