Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni, lucru care se poate manifesta prin scăderea în greutate sau creșterea apetitului.
Tiroida este o glandă de mici dimensiuni, care are forma unui fluture și care este localizată în partea anterioară a gâtului. Aceasta produce doi hormoni importanți (T4 și T3) pentru a controla energia corpului și metabolismul.
Atunci când glanda tiroidă produce prea mult hormon T3 sau T4, această situație poate accelera sistemele corpului, creând astfel un dezechilibru hormonal și simptome specifice afecțiunii.
Deoarece hipertiroidismul poate cauza complicații severe, este recomandată o consultație endocrinologică pentru a determina cauza și tratamentul corespunzător, înainte ca simptomele și probleme adiționale de sănătate să apară.
Semnele și simptomele hipertiroidismului
Semnele și simptomele hipertiroidismului sunt atât de numeroase și de variate încât pot fi confundate cu alte afecțiuni sau probleme de sănătate, ceea ce tinde să îngreuneze procesul de diagnosticare.
Câteva dintre cele mai comune simptome asociate cu hipertiroidismul includ:
- Scăderea neintenționată în greutate;
- Ritm cardiac accelerat (tahicardie);
- Apetit crescut;
- Ritm cardiac neregulat (aritmie);
- Anxietate, neliniște și iritabilitate;
- Dureri musculare;
- Glandă tiroidă mărită, care poate lua forma unei umflături la baza gâtului;
- Schimbări ale ciclului menstrual;
- Tremor, observat cel mai des la nivelul mâinilor și degetelor;
- Tulburări de somn etc.
Este posibil ca unele simptome ale hipertiroidismului, cum ar fi depresia, oboseala, scăderea în greutate și ritmul cardiac neregulat să fie mai greu de observat în rândul persoanelor vârstnice.
Dacă există pierdere neintenționată în greutate, transpirații anormale, aritmie sau inflamație la baza gâtului, atunci este recomandată o consultație specializată pentru a determina cauza și severitatea acestor simptome.
Cauzele hipertiroidismului
Probleme de sănătate care pot cauza dezvoltarea hipertiroidismului pot include:
- Boala Graves – o tulburare caracterizată prin atacul eronat al tiroidei de către propriul sistem imunitar, lucru care duce la creșterea producție de hormoni tiroidieni. Boala Graves este o afecțiune ereditară, ceea ce înseamnă că riscul de a o dezvolta este mai ridicat dacă există membri de familie diagnosticați deja cu aceasta boală. Mai mult decât atât, boala Graves reprezintă cea mai comună cauză de hipertiroidism, reprezentând aproximativ 85% din totalul cazurilor.
- Noduli tiroidieni – adică grupe de celule din interiorul glandei care tind să producă mai mulți hormoni tiroidieni decât necesită corpul. Chiar dacă aceștia sunt rareori cancerigeni, nodulii tiroidieni trebuie supuși totuși unei consultații specializate.
- Tiroidita – o inflamație a glandei tiroide care poate fi asimptomatică sau care poate prezenta durere. Este posibil ca glanda tiroidă să nu își mai revină complet după tiroidită, lucru care poate duce la apariția hipertiroidismului.
- Consumul exesiv de iod – dacă exista un risc ridicat de dezvoltare a hipertiroidismului, iar consumul de iod este exesiv, fie prin dietă, fie prin medicație, este posibil ca tiroida să înceapă să producă hormoni tiroidieni peste limitele normale. Deoarece iodul este un mineral folosit de tiroida pentru a crea hormonii necesari corpului, creșterea nivelului acestui compus ar putea crea un dezechilibru în mecanismul de producere.
Complicații asociate cu hipertiroidismul
Complicațiile asociate cu hipertirodismul pot fi severe și pot include mai multe organe și sisteme, cum ar fi:
- Probleme cardiace – una dintre complicațiile cele mai severe ale hipertiroidismului, ele putând include insuficiența cardiacă congestivă și fibrilația atrială, aceasta din urmă reprezentând un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.
- Oase mai fragile – cauzate de apariția osteoporozei deoarece prea mult hormon tiroidian poate afecta absorbția calciului în oase.
- Tulburări de vedere – asociate cu mușchii și țesuturile din jurul ochilor. Aceste tulburări apar de obicei în rândul fumătorilor și pot include simptome precum durere sau presiune oculară, vedere dublă, sensibilitate ridicată la lumina și ochi inflamați.
- Probleme cutanate – care pot apărea în cazuri mai rare ale bolii Graves (dermopatita Graves).
- Criza tireotoxică – problemă rară care poate cauza simptome severe sau chiar letale, motiv pentru care necesită atenție medicală de urgență. Câteva dintre simptomele acestei crize includ febra, confuzia, delirul, deshidratarea și tahicardia.
Diagnosticarea hipertiroidismului
Pentru a diagnostica hipertiroidismul, medicul specialist va întreba despre simptomele prezentate și despre istoricul medical persoanal și familial, procedură cunoscută sub numele de anamneză. După realizarea anamnezei acesta va trece apoi la un control clinic general pentru a observa orice neregului evidente.
Alte teste care pot fi folosite pentru a confirma diagnosticul de hipertiroidism pot include:
- Analize de sânge – pentru a observa cantitatea de hormoni din sânge.
- Imagistica prin ultrasunete – realizată pentru a verifica prezența nodulilor la nivelul tiroidei.
- Scanarea glandei tiroide – care se realizează prin folosirea unor substanțe radioactive pentru a crea imagini detaliate.
De cele mai multe ori, diagnosticarea hipertiroidismul este un proces destul de simplu atunci când boala este avansată și prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, hipertiroidismul poate fi mai greu de diagnosticat atunci când afecțiunea este încă în stadiile incipiente, iar simptomele sunt mai greu de observat.
Tratarea hipertiroidismului
Există mai multe opțiuni terapeutice disponibile pentru tratarea hipertiroidismului. Medicul va alege abordarea cea mai buna în funcție de vârstă și de sănătatea persoanei afectate, de cauza principală a hipertiroidismului, de severitatea lui, dar și de preferințele pacientului.
Pentru a trata hipertiroidismul, medicul poate opta pentru:
- Medicamente antitiroidiene – care pot ameliora simptomele hipertiroidismului prin reducerea producției de hormoni.
- Betablocante – prescrise pentru a ameliora anumite simptome cum ar fi tremorul, ritmul cardiac accelerat și palpitațiile.
- Iodoterapia sau terapia cu iod radioactiv – opțiune terapeutică axată pe micșorarea glandei și încetinirea activității acesteia.
- Tiroidectomie – procedură chirurgicală prin care se îndepărtează o parte sau întreaga glandă tiroidă. De cele mai multe ori tiroidectomia nu reprezintă prima opțiune recomandată de către medic, ea fiind menționată doar în cazurile în care persoana nu poate lua medicamente antitiroidiene, când există o sarcină activă sau când persoana nu dorește terapia cu iod radioactiv.
Având în vedere numeroasele opțiuni terapeutice, este recomandată o consultație de specialitate cât mai curând posibil dacă există simptome specifice hipertiroidismului sau alte abateri de la normal, pentru a preveni potențiale complicații sau probleme adiționale de sănătate!
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.