Rupturile de tendon sunt de regulă afecțiuni invalidante, care pun în dificultate motorie pacienții și care necesită intervenție de sutură pentru recuperarea funcției mersului. În timp ce ruptura de tendon ahilean este o afecțiune des întâlnită în rândul bărbaților cu vârste între 30 – 40 de ani, activi fizic, ruptura de tendon rotulian este specifică pacienților cu vârsta cuprinsă între 40 – 60 de ani, care practică sporturi ce implică alergatul sau saltul.
Simptomele rupturii de tendon ahilean și rotulian
Tendonul ahilean este cel mai mare tendon de la nivelul corpului, care inseră mușchii gambei pe călcâi, având un rol important în susținerea mersului. Suprasolicitarea călcâiului prin împingerea puternică în picior, în timpul unei sărituri sau a unei alunecări/ căzături de la o înălțime mare poate duce la ruptura de tendon ahilean. În acest caz, iată ce simptome pot apărea:
În ceea ce privește ruptura de tendon rotulian, aceasta apare în urma unei forțe traumatice foarte mari de tipul unei lovituri puternice, tăieturi, sau salturi specifice sporturilor de iarnă și nu numai. De asemenea, ruptura de tendon rotulian poate să apară ca urmare a unor afecțiuni preinstalate care conduc la slăbirea acestuia: tendinita rotuliană, bolile cronice – din cauza întreruperii aportului sangvin sau a utilizării steroizilor, de asemenea asociată cu slăbirea tendoanelor.
Astfel, printre simptomele rupturii de tendon rotulian se numără:
Diagnosticarea rupturii de tendon ahilean și rotulian
Pe lângă anamneza pacientului care cuprinde consult medical de specialitate și examene fizice de confirmare a afecțiuni, medicul mai poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice pentru a determina gradul de ruptură a tendonului, fie că vorbim despre cel ahilean sau rotulian. Printre cele mai comune investigații recomandate în acest sens se numără:
Tratamentul rupturii de tendon ahilean și rotulian
În cazul în care ruptura de tendon este parțială, sunt recomandate câteva măsuri neinvazive de remediere a funcției tendonului, ce cuprind:
Repaus fizic – trebuie instituit imediat după producerea rupturii pentru a nu mai suprasolicita tendonul și agrava afecțiunea. În cazul în care pacientul are nevoie să se deplaseze, se recomandă utilizarea cârjelor.
Gheață – pentru a scădea inflamația locală, se recomandă compresia cu pungi cu gheață, timp de 20 de minute, de câteva ori pe zi. Punga cu gheață trebuie acoperită cu un strat subțire textil pentru a nu lua contact direct cu pielea.
Compresie – pentru un repaus eficient și combaterea inflamației, se recomandă utilizarea unui bandaj elastic și ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii atunci când pacientul stă în poziția culcat.
Atunci când ruptura de tehndon ahilean sau rotulian este totală, singura metodă de tratament rămâne cea chirurgicală, cât mai curând posibil, pentru sutura tendonului.
Sutura tendonului ahilean – presupune o incizie la nivelul pielii și sutura capetelor libere ale tendonului, care implică de altfel și un risc de reruptură mai scăzut. Tratamentul chirurgical este recomandat în special pacienților activi sau sportivilor de performanță.
Sutura tendonului rotulian – presupune reinserția tendonului rupt la polul inferior al rotulei, cu recomandarea ca intervenția chirurgicală să aibă loc cât mai curând posibil pentru a evita cicatrizarea și întărirea tendonului într-o poziție vicioasă. Tendonul trebuie suturat în tensiunea adecvată, iar poziția rotulei trebuie să fie una anatomică.
Dacă și tu te confrunți cu astfel de probleme de sănătate, programează-te la un consult la unul dintre medicii ortopezi ai spitalului Angi San din Buzău și beneficiază de sfaturile medicale și tratament personalizat într-un spațiu medical modern și performant, cu zero infecții nosocomiale raportate datorită respectării cu strictețe a măsurilor de igienă sanitară. Detalii, aici: https://angisan.ro/ortopedie/
Sursa foto: Freepink.com
Angisan
22 Dec, 2023