Ruptura de menisc este una dintre cele mai comune probleme întâlnite la nivelul genunchilor, întrucât orice activitate ce necesită îndoirea sau rotirea forțată a genunchiului poate crește riscul de rupere a acestui cartilaj.
Fiecare genunchi are două porțiuni de cartiaj în forma literei C, care au rol de amortizor între femur și tibie și care poartă numele de menisc. Ruperea cartilajului poate cauza atât durere, rigiditate și umflarea zonei afectate, cât și diminuarea razei de mișcare în unele cazuri.
Întrucât ruptura de menisc poate reduce semnificativ mobilitatea și calitate vieții, este recomandată o consultație ortopedică pentru a primi atenția medicală necesară.
Semnele și simptomele acestei probleme pot varia de la caz la caz. De cele mai multe ori durerea și inflamația încep să apară după 24 de ore de la ruperea meniscului, mai ales dacă leziunea este de dimensiune mai mică.
Cele mai comune semne și simptome asociate cu ruptura de menisc includ:
Este recomandată o consultație de specialitate dacă genunchiul este umflat și dureros sau dacă acesta nu poate fi mișcat în mod corespunzător.
Ruptura de menisc poate să apară în urma oricărei activități care forțează rotirea genunchiului, cum ar fi oprirea bruscă, pivotul sau întoarcerea rapidă. Mai mult decât atât, ruptura acestui cartilaj mai poate fi cauzata și de alte activități agresive cu genunchii cum ar fi genuflexiunile, îngenunchiatul sau ridicatul obiectelor grele.
Pe lângă aceste cauze, schimbările degenereative apărute la nivelul genunchiului pot contribui și ele la apariția rupturii de menisc, în special în rândul persoanelor vârstnice.
În baza tuturor cauzelor de mai sus, există anumiți factori care pot crește riscul de apariție a acestei accidentări, cum ar fi:
Ruptura de menisc netratată poate cauza complicații adiționale, motiv pentru care trebuie diagnosticată cât mai curând posibil, pentru a primi tratamentul corespunzător.
De obicei această problemă poate fi identificată în timpul unui examen clinic general prin palparea zonei afectate, prin mișcarea genunchiului în diferite poziții și prin efectuarea anumitor activități cum ar fi mersul sau genuflexiunile.
Semnele și simptomele prezentate în timpul investigațiilor de mai sus vor oferi informații importante specialistului despre potențiala cauza și severitate ei. Cu toate acestea, medicul mai poate cere teste adiționale fie pentru a confirma diagnosticul, fie pentru a înlătura alte potențiale cauze, cum ar fi:
Pentru unele cazuri, medicul specialist poate recomanda artroscopia, o procedură chirugicală prin care se poate observa în interiorul unei articulații. Această intervenție presupune introducerea în articulație a unui dispozitiv numit artroscop care este prevăzut cu lumină proprie și cameră video, ceea ce oferă imagini din interiorul inciziei.
Tratamentul pentru această problema depinde de tipul, locația și mărimea rupturii.
Atunci când ruptura este asociata cu artrita, aceasta tinde să se amelioreze odată cu trecerea timpului, doar prin administrarea tratamentului pentru artrită, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală nu este recomandată de obicei pentru acest tip de problemă.
Mai mult decât atât, multe alte tipuri de rupturi nu tind să necesite intervenție chirurgicală, atât timp cât nu există o blocare a mișcării genunchiului. De obicei medicul specialist va avea o abordare conservatoare, care poate include:
Tratamentul chirurgical este recomandat atunci când durerea persistă chiar și după tratamentele de mai sus.
În funcție de caz, medicul poate repara chirurgical meniscul sau poate recomanda înlocuirea articulației (protezarea genunchiului), aceasta din urmă fiind propusă cel mai des persoanelor în vârstă.
Prin obținerea diagnosticului și tratamentului corespunzător, genunchiul poate redobândi funcțiile și mobilitatea pe care le-a avut înainte de accidentare. Atunci când tratamentul nu implică intervenție chirurgicală însă, gradul de vindecare a rupturii va depinde de locația acesteia.
Ruperea acestui cartilaj poate fi prevenită prin efectuarea regulată a exercițiilor fizice care întăresc mușchii picioarelor. Aceste activități nu numai că vor stabiliza mai bine genunchii, ci îi vor și proteja de alte potențiale accidentări.
Adițional, pot fi folosite și dispozitive și materiale specifice pentru a proteja genunchii în timpul unor activități cu risc mai mare de accidentare sau leziune.
Întinderea înainte de orice exercițiu fizic, folosirea echipamentelor corespunzătoare și efectuarea corectă a activităților, pot ajuta și ele semnificativ la reducerea riscului de rupere a meniscului.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Sursa foto: Pexels
Angisan
25 May, 2023