Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Pietre la rinichi (calculi renali): Simptome, Cauze

Pietre la rinichi (calculi renali): Simptome, Cauze

Calculii renali sau pietrele la rinichi sunt depozite solide de minerale și săruri care se acumulează și se formează la nivelul rinichilor.

Câteva dintre principalele cauze ale formării acestor pietre includ dieta necorespunzătoare, greutatea corporală excesivă, anumite afecțiuni medicale și chiar unele suplimente sau medicamente.

De cele mai multe ori acești calculi se formează atunci când urina devine prea concentrată, ceea ce permite mineralelor prezente în ea să se cristalizeze și să se unească între ele.

Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar, începând de la rinichi până la vezica urinară și pot cauza complicații severe dacă nu sunt tratate corespunzător, motiv pentru care este necesară o consultație urologică dacă exista semne și simptome specifice.

Semnele și simptomele pietrelor la rinichi

De obicei semnele și simptomele pietrelor la rinichi apar abia atunci când acestea sunt puse în mișcare fie în interiorul rinichiului, fie într-unul dintre uretere (tuburi care conectează rinichii la vezica urinară).

Dacă o piatră este destul de mare și rămâne blocată într-unul dintre uretere, atunci este posibilă întreruperea circulației de urină și umflarea rinichiului conectat la acel canal. Pe lângă inflamarea renală, este posibil ca ureterul să producă spasme foarte dureroase, aceasta reprezentând una dintre principalele simptome ale pietrelor la rinichi. Alte semne și simptome adiționale pot include:

 • Urină de culoare roșie sau rozalie;
 • Greață și vărsături;
 • Urină tulbure și urât mirositoare;
 • Febră și frisoane dacă este prezentă și o infecție;
 • Nevoia persistentă de a urina.

Durerea cauzată de calculii renali poate să își schimbe intensitatea și regiunea afectată în funcție de mișcarea pietrelor prin tractul urinar. Asta înseamnă că disconfortul prezentat poate lua mai multe forme, cum ar fi:

 • Durere severă localizată sub coaste, într-o parte a corpului sau în spate;
 • Durere care poate radia spre abdomenul inferior și zona inghinală;
 • Senzație de arsură sau durere în timpul urinarii;
 • Durere care poate fluctua în intensitate și care poate fi veni „în valuri”.

Este recomandată o consultație medicală dacă durereă este atât de severa încât nu se poate găsi o poziție confortabilă, daca există sânge în urină sau daca există febră, frison sau dificultate în eliminarea urinei.

Cauzele pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi apar atunci când există în urină o cantitate mai mare de substanțe care pot forma cristale (calciu și acid uric), decât este lichid pentru a le dilua. Mai mult decât atât, este posibil ca urina să nu conțină substanțele necesare pentru a preveni formarea cristalelor, ceea ce poate crea un mediu propice pentru formarea calculilor renali.

De cele mai multe ori pietrele la rinichi nu au o singură cauză exactă, însă au mai mulți factori care pot crește riscul de dezvoltare a acestor acumulări de minerale.

Factorii de risc ai pietrelor la rinichi

Chiar dacă oricine poate suferi de pietre la rinichi, există însă anumiți factori care pot crește probabilitatea de formare a acestor acumulări de minerale, cum ar fi:

 • Istoricul medical personal sau familial – ceea ce înseamnă că riscul de a dezvolta calculi renali este mai mare dacă au existat în trecut astfel de probleme sau dacă exista sau a existat în familie cazuri de calculi renali.
 • Deshidratarea – consumul redus de apă poate crește riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi. Adițional, persoanele care trăiesc în zone calde și uscate sau cele care transpiră abundent pot prezenta și ele un risc mai mare de formare a calculilor renali, tot din potențiala cauză a deshidratării.
 • Anumite diete – dietele bogate în proteine, sare și zahăr pot crește riscul de dezvoltare a unor anumite tipuri de calculi renali. Cantitatea mare de sare, de exemplu, poate crește nivelul de calciu care trebuie filtrat de către rinichi, ceea ce poate amplifica semnificativ probabilitatea de dezvoltare a pietrelor.
 • Obezitatea – creșterea în greutate, indicele de masă corporal ridicat (IMC) și circumferința mare a taliei au fost asociate cu o creștere a riscului de calculi renali.
 • Anumite suplimente și medicamente – cum ar fi vitamina C, suplimente alimentare, laxative și medicamente cu un conținut ridicat de calciu.
 • Afecțiuni digestive sau operații chirurgicale – cum ar fi bypass-ul gastric, boala inflamatorie intestinală sau diareea cronică, întrucât acestea pot afecta absorbția calciului și a apei prin modificarea procesului de digestie.
 • Anumite afecțiuni sau probleme medicale – printre care infecțiile urinare frecvente sau cistinuria.

Este recomandată o consultație medicală de specialitate dacă există simptome asociate cu calculii renali, mai ales dacă există unul sau mai mulți factori de risc, pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător.

Tratarea pietrelor la rinichi

Tratamentul recomandat de către specialist va depinde de tipul și de mărimea pietrelor, dar și de simptomele prezentate.

Este posibil ca pietrele de mici dimensiuni să nu necesite tratament specific întrucât acestea vor putea fi eliminate în mod natural din organism, prin urinare.

Atunci când calculii renali sunt prea mari pentru a trece în mod natural prin sistemul urinar, medicul poate alege din două opțiuni și anume:

 • Tratament medicamentos – care poate ajuta la ameliorarea simptomelor cum ar fi durerea, starea de greață și vărsăturile, sau care pot relaxa ureterele pentru a ajuta la trecerea mai ușoară a pietrelor pentru a putea fi eliminate în mod natural.
 • Tratament chirurgical – care poate include atât proceduri minim invazive, cât și proceduri tradiționale, prin care pietrele mai mari sunt sparte în dimensiuni mai mici pentru a putea fi îndepărtate mai ușor din organism.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va alege opțiunea corespunzătoare astfel încât rezultatele să fie cât mai bune, iar riscul cât mai redus.

Potențiale complicații ale pietrelor la rinichi

Este importantă tratarea cât mai rapidă a calculilor renali întrucât prezența acestora poate cauza complicații severe sau chiar letale. Pe lângă reducerea calității vieții prin durerea intensa prezentată și prin episoadele dese de vărsături și urinare cu sânge, pietrele la rinichi pot duce și la apariția următoarelor complicații:

 • Infecții severe, care pot include și septicemia, o problemă care poate pune viața în pericol.
 • Leziuni la nivelul rinichilor și cicatrizarea acestora, care poate duce în cele din urmă la apariția insuficienței renale.
 • Pierederea funcției unui rinichi, ceea ce va necesita îndepărtarea acestuia (nefrectomie).
 • Blocaj vezical care poate să apară atunci când o piatră de mari dimensiuni rămâne blocată în uretră, ceea ce va produce astfel o retenție dureroasă de urină.

Obținerea tratamentului corespunzător va ajuta la reducerea riscului sau chiar la prevenirea acestor complicații, motiv pentru care trebuie programată o consultație medicală specializată pentru a primi diagnosticul și recomandările necesare.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Surse:

 1. Pexels

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button