Otita: Simptome, Cauze, Tratament
Otita este o infecție apărută la nivelul urechii, care poate fi cauzată de virusuri sau bacterii. Chiar dacă oricine poate suferi de această problemă, otita este cel mai des întâlnită în rândul copiilor și reprezintă una dintre principalele motive pentru o consultație ORL.
Deoarece majoritatea cazurilor de otită tind să dispară de la sine odată cu trecere timpului, este posibil ca medicul specialist să recomande doar tratament simptomatic, pentru a ameliora disconfortul prezentat. Cu toate acestea, dacă otita se agravează, specialistul poate recomanda tratament antibiotic, dacă infecția este de natură bacteriană.
Este recomandată o consultație ORL dacă există semne și simptome specifice otitei, întrucât orice infecție auriculară netratată poate cauza probleme sau complicații mult mai severe.
Semnele și simptomele otitei
Otita poate prezenta numeroase semne și simptome, unele dintre ele putând varia în funcție de vârsta persoanei afectate, cum ar fi:
Simptome copii
Cele mai des întâlnite semne și simptome întâlnite în rândul copiilor includ:
- Durerea auriculară;
- Tulburările de somn;
- Plânset mai frecvent decât de obicei;
- Iritabilitate;
- Tulburări de echilibru;
- Scăderea poftei de mâncare;
- Febră de 38°C sau mai mare;
- Scurgeri de la nivelul urechii.
Simptome adulți
În cazul adulților, cele mai frecvente schimbări produse de otită pot include:
- Durerea auriculară;
- Scurgeri sau secreții de la nivelul urechii;
- Tulburări de auz.
Întrucât multe dintre simptomele menționate mai sus fac parte și din tabloul simptomatic al altor potențiale afecțiuni, este necesară o consultație de specialitate pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător.
Este indicată contactarea cât mai rapidă a unui specialist dacă cel mic prezintă durere auriculara severă, dacă are vârsta mai mica de 6 luni sau dacă prezinta tulburări de somn, scurgeri auriculare și iritabilitate.
Cauzele otitei
Otita apare în urma infecțiilor cauzate fie de virusuri, fie de bacterii. Aceasta apare de cele mai multe ori după ce a existat deja o infecție respiratorie, întrucât bacteria sau virusul poate circula spre urechea medie prin trompa lui Eustachio, care face legătură între ureche și nazofaringe.
Este posibil ca agentul patogen să inflameze și acest tub de legătură (fiecare ureche având tubul ei), ceea ce duce la acumularea de lichide și la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Unul dintre motivele pentru care otita este mai des întâlnită în rândul copiilor, este că acest tub tinde să fie mai scurt și mai puțin inclinat decât la adulți, această diferență anatomică crescând astfel probabilitatea de înfundare.
Factorii de risc ai otitei
Chiar dacă oricine poate suferi de otită, există însă anumiți factori care pot crește probabilitatea de dezvoltarea a acestei infecții, cum ar fi:
- Vârsta – copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 2 ani sunt mai susceptibili la acest tip de infecție auriculară din cauza mărimii și formei trompelor lui Eustachio, dar și din cauza sistemului imunitar care nu este încă dezvoltat în totalitate;
- Îngrijirea în grup a copiilor – deoarece contactul cu un număr mare de copii va crește riscul de contractare a unei infecții contagioase (răceală, gripă etc);
- Alergii sezoniere – otita este mai des întâlnită toamna și iarnă, iar persoanele care prezintă alergii sezoniere (cum ar fi cele la polen) tind să aibă un risc mai mare de dezvoltare a acestei infecții;
- Aerul poluat – expunerea la fumul de țigară sau la un nivel ridicat de poluare poate crește riscul de dezvoltare a otitei;
- Palat despicat – o malformație congenitală destul de comună, caracterizată prin despicătura peretelui superior al cavitații bucale. Din cauza diferenței de structură osoasă și musculară, copiii care suferă de această problemă pot prezenta o drenare necorespunzătoare a trompelor lui Eustachio, ceea ce poate crește riscul de infectare a urechii.
Chiar dacă nu toți factorii de risc pot fi evitați cu ușurință, este recomandată reducerea riscului de infectare a urechii, deoarece prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea afecțiunii în sine.
Diagnosticarea otitei
Pentru a diagnostica otita, specialistul va analiza istoricul medical al copilului și va efectua un control clinic general. În timpul controlului, medicul va analiza condiția urechii externe și a timpanului cu un dispozitiv numit otoscop pentru a verifica dacă există inflamație, lichid sau puroi.
Este posibil ca medicul să efectueze și un test numit timpanometrie, pentru a determina dacă urechea medie funcționează corespunzător sau dacă este prezent lichid în interiorul acesteia, prin evaluarea variațiilor de presiune.
Procesul de diagnosticare este foarte important, întrucât tratmentul prescris de către medic va depinde de informatiile obtinute, printre multe altele.
Opțiunile terapeutice disponibile pentru tratarea otitei
Tratamentul recomandat de către medic vă depinde de factori precum vârsta, severitatea infecției, natura acesteia (prima infecție de acest tip, acută, cronică etc) și dacă există lichid prezent în urechea medie.
Dacă infecția este ușoară, este posibil ca medicul să recomande doar tratament simptomatic și să monitorizeze otita timp de câteva zile, pentru a observa dacă se vindeca de la sine. În cazul în care afecțiunea se agravează, iar infecția este de natură bacteriană, atunci specialistul poate prescrie tratament antibiotic.
Dacă cel mic prezintă infecții auriculare frecvente (3 infecții în decurs de 6 luni sau 4 într-un an), dacă otita prezentă nu s-a ameliorat după administrarea de antibiotice sau dacă exista acumulare de lichid la nivelul urechii, este posibil ca medicul să recomande inserția aeratorelor transtimpanice.
Aceasta este o procedură chirurgicală care implică inserția unui tub în membrana timpanică pentru a ajuta la drenarea secrețiilor din urechea medie.
Metode de prevenție
Având în vedere cauzele otitei și factorii de risc, există câteva metode prin care se poate reduce riscul de dezvoltare a acestei infecții, cum ar fi:
- Renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de țigară;
- Gestionarea corespunzătoare a alergiilor;
- Reducerea riscului de contractare a răcelii, gripei sau a altor infecții respiratorii prin evitarea locurilor aglomerate, spălarea frecventă pe mâini și menținerea unui sistem imunitar puternic;
- Vaccinarea celui mic în funcție de recomandările medicului.
Întrucât otita netratată corespunzător poate duce la complicații mai severe cum ar fi întârzierea dezvoltării verbale în rândul copiilor, tulburări de auz și perforarea timpanului, este recomandată o consultație ORL pentru a primi atenția medicală necesară dacă există simptome asociate cu această infecție!
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Sursa foto: Pexels