Obezitatea si riscul de cancere gastrointestinale

06 Jun, 2023.7 min
Obezitatea si riscul de cancere gastrointestinale

Importanța menținerii unei greutăți corporale normale a fost specificată de numeroși doctori de-a lungul timpului, întrucât aceasta are un efect semnificativ asupra sănătății generale.

La această asociere au fost adăugate recent și rezultatele obținute de un studiu publicat în jurnalul JAMA Network, în data de 10 mai, care sugerează că menținerea unei greutăți corporale normale ar putea reduce riscul de dezvoltare a cancerelor gastroentestinale.

În urma analizelor efectuate, cercetătorii acestui studiu au descoperit că persoanele cu un indice de masa corporal (IMC) supraponderal sau obez în perioada tinereții sau la vârstă adultă, au prezentat un risc mai mare de cancer gastroinstestinal, printre multe altele.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul colorectal (unul dintre tipurile de cancere gastrointestinale) este al treilea cel mai comun tip de cancer la nivel global, în anul 2020 fiind diagnosticate aproximativ 2 milioane de cazuri. Mai mult decât atât, acesta reprezintă a doua cauză principală de deces cauzat de cancer, cu un număr de aproximativ 1 milion de vieți pierdute în fiecare an.

Descoperirea acestei asocieri este una foarte importantă, întrucât cazurile de obezitate s-au triplat din anul 1975, Organizația Mondiala a Sănătății menționând că în anul 2016 au existat 1, 9 miliarde de persoane adulte supraponderale, dintre care 650 milioane obeze.

Cum a fost realizat studiul

Pentru acest studiu nou, cercetătorii au dorit să înțeleagă felul în care schimbările indicelui de masă corporal afectează riscul de dezvoltare a cancerului gastrointestinal în diferite perioade ale vieții.

Pentru a obține datele necesare, echipa de cercetători a obținut informații de la 131,161 pacienți care au fost înrolați într-un alt test clinic randomizat intitulat „Testarea screeningului pentru cancerul pulmonar, colorectal, ovarian și de prostată”, care a cercetat eficiența examenelor de screening pentru cancerele menționate mai sus. Acest studiu a fost realizat între anii 1993 și 2001.

Conform autorului principal al acestui studiu, Holli Loomans-Kropp, obezitatea apare în urma acumulării și depozitării de țesut adipos alb sau grăsime. Celulele adipoase pot declanșa un răspuns inflamator care poate crea o disfuncție a celulelor sistemului imunitar, lucru care poate duce la apariția anumitor afecțiuni, cum ar fi cele cardiovasculare (accident vascular cerebral), metabolice (diabet zaharat tip 2) sau cancer.

Pentru aceste analize noi, vârsta de 20 de ani a fost considerată „vârstă adultă tânără”, cea de 50 de ani a fost considerată „vârstă adultă”, iar cea de 55 sau mai mult a fost considerată „vârstă adultă înaintată”.

Indicele de masă corporal a fost calculat în baza informațiilor obținute din chestionarele completate de către participanți la momentul înscrierii în studiul original (1993), iar aceștia au fost împărțiți apoi în categorii diferite conform standardelor IMC propuse de Organizația Mondială a Sănătății.

După introducerea datelor referitoare la IMC și la aportul de aspirină, toți participanții au fost urmăriți clinic timp de 13 ani sau până la data de 31 decembrie 2009.

Rezultatele obținute

În urma analizării informațiilor obținute, cercetătorii au descoperit că riscul de dezvoltare a cancerului gastroinestinal a fost mai mare în rândul persoanelor cu IMC supraponderal sau obez atât la vârstă adultă tânără, cât și la cea adultă și cea adultă înaintată.

Mai mult decât atât, rezultatele au arătat că amplificarea IMC-ului de-a lungul timpului a fost asociată și cu o creștere a riscului de cancer colorectal și că această legătură nu a fost modificată de consumul de aspirină.

„Suntem de părere că aceste rezultate evidențiază clar nevoia de a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza agenților preventivi ai cancerului și să descoperim cine ar putea beneficia mai mult de aceștia. Domeniul de prevenție precisă este încă nou, însă reprezintă o platformă bună pentru cercetările axate pe prevenirea cancerului” – a precizat doctorul Loomans-Kropp.

Studiul a fost finanțat parțial din fonduri oferite de Universitatea din Ohio și Institutele Naționale de Sănătate Americane.

Despre cancerele gastrointestinale

Tractul gastrointestinal este format dintr-o serie de organe și țesuturi care se extind de la esofag pana la anus. Orice aliment consumat este introdus în cavitatea bucală unde este masticat, după care circulă prin esofag spre stomac și intestinul subțire unde sunt extrași nutrienții, urmând ca produsele reziduale rămase să fie eliminate din organism pe calea colon-rect-anus.

În unele cazuri, anumite tumori se pot forma la nivelul acestor organe din cauza creșterii necontrolate a unor celule anormale, problemă care poartă numele de cancer gastrointestinal.

În funcție de organul afectat, cancerul gastrointestinal poate avea mai multe nume, cum ar fi:

  • Cancerul esofagian;
  • Cancerul colorectal;
  • Pancreatic;
  • Cancerul hepatic (de ficat) etc.

Unele tipuri de cancer gastrointestinal sunt mai rare decât altele totuși, cum ar fi cel anal. Chiar dacă această problemă poate fi întâlnită la oricine, indiferent de vârstă sau sex, cancerul colorectal are o probabilitate mai mare de dezvoltare în rândul bărbaților, iar riscul tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă.

Simptomele cancerelor gastrointestinale

De cele mai multe ori, acest tip de cancer nu prezintă semne și simptome clare, primele modificări fiind evidente abia atunci când tumora a ajuns într-un stadiu mult mai avansat. Din acel moment, semnele și simptomele tind să depindă de organul afectat și anume:

  • Dificultate și durere la înghițire – atunci când este vorba de cancer esofagian;
  • Indigestie, scăderea poftei de mâncare, balonare și durere – atunci când este vorba de cancerul gastric.

Dacă pacienții prezintă aceste simptome, iar medicul specialist are motive să suspecteze prezența acestui tip de cancer, atunci se pot efectua analize și investigații specifice, cum ar fi analizele de laborator, endoscopia, colonoscopia, biopsia și teste imagistice, toate acestea putând oferi informații importante medicului pentru a putea stabili un diagnostic cât mai exact.

Tratarea cancerelor gastrointestinale

Atunci când tumora este ușor accesat, tratamentul chirurgical ar putea fi singura procedură necesară pentru tratarea acestei probleme.

În cazul în care îndepărtarea țesutului poate afecta negativ funcțiile tractului gastrointestinal sau locația poate fi greu de accesat, atunci medicul specialist poate recomanda una sau mai multe opțiuni combinate pentru a trata cancerul, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Intervenția chirurgicală implică îndepărtarea completă a tumorii și a țesuturilor înconjurătoare, urmând ca apoi să se realizeze o reconectare a organelor afectate pentru a uni înapoi porțiunile sănătoase rămase.

În cazul cancerului hepatic, este posibil ca unii pacienți să fie eligibili pentru un transplant de ficat.

Opțiunile paliative sunt oferite atunci când cancerul gastrointestinal este într-un stadiu avansat și nu mai poate fi tratat corespunzător, motiv pentru care se va axa doar pe tratamente care vor ameliora simptomele prezentate.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Referințe:

  1. Eurekalert
  2. World Health Organization – Colorectal Cancer
  3. World Health Organization – Obesity
  4. JAMA Network
  5. National Cancer Institute
  6. YALE Medicine
  7. Pixabay

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up