Obezitatea: Cauze, Factori de risc, Tratament

20 Apr, 2023.7 min
Obezitatea: Cauze, Factori de risc, Tratament

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea reprezintă acumularea exesivă de grăsime, care poate dăuna în cele din urmă sănătății generale. Din anul 1975, cazurile de obeziltate la nivel global s-au triplat, mai mult de 1.9 miliarde de adulți fiind declarați supraponderali, iar 650 milioane dintre aceștia obezi.

Deoarece obezitatea poate avea numeroase cauze și factori de risc, este recomandată o consultație endocrinologică, pentru a determina dacă factorii declanșatori sunt asociați cu glandele endocrine sau dacă există alte cauze externe.

Chiar dacă obezitatea și supraponderabilitatea pot crește riscul de dezvoltare a unor boli mult mai severe cum ar fi diabetul, afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială sau anumite cancere, vestea bună este că scăderea în greutate poate preveni multe dintre aceste probleme.

Ce este indicele de masă corporală și care sunt valorile acestuia

Indicele de masă corporală sau IMC-ul pe scurt este o metodă simplă prin care se măsoară înălțimea și greutatea corporală pentru a determina subponderabilitatea, supraponderabilitatea sau obezitatea în rândul populației.

Valorile IMC-ului pentru un adult sunt urmatoarele:

  • Subponderal – dacă indicele de masă corporală este de 18,49 sau mai puțin;
  • Greutatea normală – atunci când valorile IMC-ului sunt între 18,50 și 24,99;
  • Supraponderal – când valorile sunt între 25,00 și 29,99;
  • Obezitata de gradul 1 – dacă indicele de masă corporală este între 30,00 și 34,99;
  • Gradul 2 de obezitate – când indicele este între 35,00 și 39,99;
  • Obezitate morbidă – atunci când IMC-ul este de 40,00 sau mai mult.

Valorile IMC-ului pot fi obținute atât online, cât și printr-o consulatie de specialitate. Ce trebuie menționat însă, este faptul că aceste valori nu reprezintă realitatea în unele cazuri, cum ar fi cele ale atleților, care pot părea obezi sau supraponderali din cauza masei musculare ridicate.

Mai mult decât atât, există și alti factori care pot determina riscul adus sănătății, cum ar fi regiunea în care s-a acumulat grăsimea, distribuția acesteia în corp, grăsimea viscerală etc.

Cauzele obezității

Chiar dacă exista factori genetici, metabolici și hormonali care pot influenta greutatea corporală, majoritatea cazurilor de obezitate apar în urma consumului ridicat de calorii și arderea redusă a acestora.

Întrucât din ce în ce mai multe profesii necesită petrecerea unui timp îndelungat la birou, acest sedentarism nu oferă oportunitate corpului de a arde caloriile consumate, ceea ce duce în cele din urmă la acumularea de grăsime și la apariția obezității.

Mai mult decât atât, multe dintre alimentele deja gătite tind să fie bogate în calorii și grăsimi saturate (nesănătoase) și nici nu oferă acea senzație de sațietate, lucru care duce la consumul acestora la scurt timp după prima masă.

Deoarece obezitatea are numeroase cauze, există și numeroși factori de risc, care pot crește probabilitatea de dezvoltare a acestei probleme de sănătate.

Factorii de risc asociați cu obezitatea

De cele mai multe ori obezitatea nu apare doar dintr-o singura cauză, ci dintr-o combinație de factori care contribuie la acumularea de grăsime, cum ar fi:

Influenta familiei și istoricul medical al membrilor

Așa cum unele gene pot fi moștenite de la părinți și pot afecta felul în care corpul acumulează și arde grăsime, la fel pot contribui și obiceiurile familiale cum ar fi mesele bogate și dese, alegerea alimentelor nesănătoase, lipsa de activitate fizica etc.

Stil de viață nesănătos

Printr-un stil de viață nesănătos, se poate înțelege:

  • Dieta nesănătoasă – cum ar fi axarea pe produse bogate în calorii de tip fastfood și evitarea alimentelor sănătoase cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale;
  • Aportul de lichide bogate în calorii – cum ar fi băuturile carbogazoase bogate în zahar și alți aditivi. Consumul acestor băuturi reprezintă una dintre principalele metode de creștere în greutate, întrucât lichidele nu oferă o senzație de sațietate, însă introduc în organism o cantitate mare de calorii;
  • Inactivitatea – stilul de viață sedentar nu oferă corpului un motiv pentru care să ardă caloriile ingerate, ceea ce duce la acumularea rapidă a acestora, mai ales dacă această inactivitate este combinată cu dietele nesănătoase de mai sus.

Anumite afecțiuni și medicamente

Obezitatea poate fi asociată și cu anumite probleme de sănătate cum ar fi sindromul Cushing sau artrita, aceasta din urmă putând obliga persoana afectată să aibă un stil de viață sedentar din cauza durerii.

Mai mult decât atât, anumite medicamente cum ar fi cele antidepresive sau cele pentru diabet pot crește riscul de obezitate dacă aportul lor nu este compesant cu un stil de viață sănătos.

Vârsta

Chiar dacă obezitatea poate fi prezentă la orice vârstă, lucru confirmat și de Organizația Mondială a Sănătății care a menționat că peste 340 de milioane de copii și adolescenți sunt supraponderali sau obezi la nivel global, această problemă tinde să fie totuși mai des întâlnită la vârste inaintante.

Asocierea dintre obezitate și vârsta înaintată este făcută în baza schimbărilor hormonale, a lipsei de activiate și a scăderii masei musculare care face ca metabolismul să lucreze mai lent.

Complicații asociate cu obezitatea

Persoanele obeze au un risc mai ridicat de a dezvolta anumite afecțiuni și probleme de sănătate severe, cum ar fi:

  • Accidentul vascular cerebral (AVC) și alte boli cardiovasculare – întrucât obezitatea crește nivelul de colesterol și riscul de hipertensiune arterială, ambele reprezentând factori de risc pentru AVC și boli cardiovasculare;
  • Diabet zaharat tip 2 – deoarece obezitatea poate afecta modul în care corpul folosește insulina produsă și poate crește rezistența la acest hormon;
  • Apnee în somn – persoanele obeze au o probabilitate mai ridicată de a suferi de apnee în somn, o tulburare respiratorie caracterizata prin oprirea temporara a respirației în somn;
  • Tulburări digestive – cum ar fi indigestia și probleme asociate cu ficatul și vezica biliară;
  • Anumite tipuri de cancer – este posibil ca obezitata să crească riscul de dezvoltare a cancerului cervical, edometrial, ovarian, mamar, pancreatic, cel de prostată etc.
  • Osteoartrita – deoarece greutatea ridicată poate pune presiune adițională pe articulații, această problemă poate crește riscul de inflamație și de apariție a osteoartritei.

Este importantă obținerea tratamentului corespunzător pentru cauzele obezității (atunci când este cazul) și scăderea în greutate pentru a reduce riscul de dezvoltare a complicațiilor de mai sus.

Opțiunile terapeutice disponibile

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va realiza un plan terapeutic personalizat, care va lua în considerare starea generală de sănătate, nivelul de activitate, toleranța la medicamente etc.

Dacă există simptome severe sau complicații cum ar fi cele menționate mai sus, medicul se va ocupa prima dată de tratarea acestora prin tratamente și terapii specifice. În cazul în care este necesară scăderea rapidă în greutate, este posibil ca specialistul să recomande intervenții chirurgicale pentru slăbire (bariatrice).

Atunci când sănătatea generală nu este afectată, medicul poate cere scăderea treptată în greutate prin schimbări ale dietei și prin efectuarea activităților sau exercițiilor fizice. Pentru a evita potențiale accidentări, este recomandată realizarea unui plan personalizat de exerciții, care va lua în considerare nivelul actual de activitate.

Pentru a oferi șanse mai mari de slăbire, medicul poate opta și pentru anumite tratamente medicamentoase care pot reduce apetitul sau pentru terapii comportamentale pentru a susține schimbările pozitive realizate în propria viață.

Întrucât obezitatea poate reduce semnificativ calitatea vieții și poate creste riscul de afecțiuni severe sau chiar letale, este recomandată obținerea atenției medicale necesare pentru a reduce din greutatea acumulată și pentru a ameliora orice potențiale simptome deranjante.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Referințe:

1. World Health Organization

2. Pexels


Author Avatar

Angisan

20 Apr, 2023

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up