Lipoamele sunt mici formațiuni tumorale de natură benignă, total inofensive pentru sănătatea omului, care apar de obicei la nivel subcutanat sub forma unor umflături care nu sunt nici dureroase, nici periculoase. Ele se fomează prin multiplicarea exagerată a celulelor adipoase mature.
Din fericire, lipoamele nu sunt dureroase decât în cazuri excepționale cum ar fi poziționarea lor în apropierea unor nervi sau a unor zone iritate sau dacă sunt intens vascularizate. De regulă capătă forma unui nodul mic, moale, situat imediat sub piele, care cunoaște o dezvoltare lentă.
Lipoamele pot apărea pe orice suprafață a corpului, însă ele se regăsesc cu precădere pe partea superioară a spatelui sau în apropierea membrelor: pe umeri, pe brațe, pe fese sau pe coapse. De asemenea, deși pot apărea la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbați, ele sunt mai frecvente la pacienții cu vârsta cuprinsă între 40 – 60 ani.
Principalele aspecte care diferențiază lipoamele de alte afecțiuni sunt: diametru maxim de 20 cm, în cazuri excepționale, fără urme de inflamație, cu mobilitate crescută. Lipomul este moale la atingere, având consistența unui aluat, și este învelit într-o membrană subțire și transparentă. Deși majoritatea lipoamelor nu depășesc 5 cm, unele dintre ele se pot dezvolta în timp daca nu se intervine chirurgical.
Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției lipoamelor, factorul genetic pare a fi unul destul de important. Alte potențiale cauze pentru formarea lipoamelor sunt reprezentate de: lovituri locale ușoare, hamatoame sau leziuni care traumatizează țesutul adipos subcutanat.
Totodată, persoanele care suferă de boli metabolice precum dislipidemia (modificări ale trigliceridelor sau colesterolului) sau diabetul zaharat de tip II sunt mai predispuse la apariția lipoamelor, însă acest lucru nu se va întâmpla în mod obligatoriu.
Diagnosticarea se realizează întotdeauna în urma unui consult al medicului chirurg care va palpa formațiunea și va constata dacă este moale, flexibilă și cu un contur bine definit. De asemenea, medicul poate efectua și o ecografie de părți moi sau recomanda un RMN pentru a vedea dacă lipomul presează anumite zone și dacă este în legătură directă cu țesuturile nervoase.
În urma acestor investigații, medicul va decide dacă este vorba despre un lipom sau despre alte afecțiuni similare de tipul: hematoamelor, chisturilor epidermice sau de anexe, chisturilor sinovale, edemelor de altă natură sau a tumorilor neuronale încapsulate.
De cele mai multe ori, pacienții nu acordă o importanță deosebită lipoamelor întrucât ele nu sunt dureroase și nici nu pun viața în pericol, alegând să trăiască cu ele, fără un disconfort major. Cu toate acestea, în momentul în care lipomul devine dureros din varii motive sau dacă este în creștere, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a acestuia întrucât pot apărea complicații prin comprimarea țesuturilor din jur.
Procedura chirurgicală presupune o incizie la nivel cutanat de dimensiuni variabile, în funcție de dimensiunile lipomului, pentru scoaterea tumorii, sub anestezie locală. Pielea este apoi suturată cu fire speciale pentru un aspect postoperator cât mai estetic.
În cadrul Spitalului Angi San din Buzău, excizia lipoamelor de mari dimensiuni este posibilă datorită echipei de medici din cadrul secției de Chirurgie Generală, fiind o procedură ce nu comportă riscuri majore, ce se realizează sub anestezie locală, cu o durată între 30 – 60 minute. Procedura de excizie a lipomului mare poate fi realizată în cadrul Spitalului Angi San din Buzău de către unul dintre medicii chirurgi generaliști: Dr. Răzvan Dedu sau Dr. Bostan Cătălin.
Angi San este singurul spital privat din Buzău cu internare continuă ce poate realiza intervenții de mare chirurgie, fiind dotat cu instrumentar chirurgical complet pentru operații minim invazive și clasice, microscop operator performant pentru microchirurgie, turn de chirurgie endoscopică și trusă completă de chirurgie laparoscopică.
Sursă foto: Canva.com
Angisan
11 Dec, 2023