Infertilitatea este o problemă a sistemului reproducător masculin sau feminin care poate împedica concepția după 12 luni de încercări.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea afectează milioane de oameni la nivel global, aceasta putând avea numeroase cauze și factori de risc.
Este recomandată o consultație de specialitate dacă nu s-a realizat concepția într-o perioadă de 12 luni sau dacă există orice schimbări sau simptome tulburătoare.
Ce este infertilitatea
Așa cum am menționat mai sus, infertilitatea este diagnosticată atunci când un cuplu nu poate concepe un bebeluș din cauza problemelor sistemului reproducător masculin sau feminin.
De cele mai multe ori aceste probleme se referă la numărul redus de spermatozoizi în cazul bărbaților și tulburări asociate cu ovulația în cazul femeilor.
Infertilitatea poate fi primară sau secundară. Pentru a fi considerată infertilitatea primară, aceasta trebuie să împiedice în totalitate abilitatea de concepție a persoanei afectate, în timp ce infertilitatea secundară, este considerată o problema de concepție, după ce a existat însă o sarcină completa în trecut.
Cauzele infertilității
Întrucât concepția este un proces complex care necesită realizarea exactă a unui lanț de evenimente (ovulație, fertilizare etc), există numeroase probleme care pot apărea pe tot parcursul acestor etape. Cu toate acestea, există însă și cazuri când infertilitatea nu poate fi explicată întrucât cauza nu este cunoscută.
Problemele de concepție pot afecta unul sau ambii parteneri și pot include:
Cauzele infertilității masculine
În cazul persoanelor de sex masculin, majoritatea cauzelor de infertilitate au legătură cu lichidul seminal. Câteva dintre aceste cauze includ:
- Producția anormală de lichid seminal – care poate fi cauzată de malformații genetice, complicații testiculare sau anumite afecțiuni și infecții cum ar fi diabetul, gonoreea sau HIV.
- Tulburări de motilitate – caracterizată prin mișcarea necorespunzătoare a spermatozoizilor, ceea ce împedică fertilizarea ovulului. Unele probleme adiționale, cum ar fi dilatarea patologică a venelor (varicocelul), pot afecta și ele calitatea lichidului seminal.
- Probleme de ejaculare – care pot include anumite afecțiuni genetice cum ar fi fibroza chistică, lezarea organelor reproducătoare, obstrucții apărute la nivelul testiculelor sau ejacularea prematură.
- Expunerea la anumiți factori de mediu – cum ar fi chimicale, radiații sau pesticide. Fumatul, steroizii anabolizanti, alcoolul și anumite medicamente pot afecta și ele fertilitatea, iar expunerea repetată la temperaturi ridicate (saune, băi fierbinți) poate afecta producția de lichid seminal.
- Leziuni apărute din cauza cancerului sau a tratamentului – este posibil ca tratamentul pentru cancer, cum ar fi radiațiile sau chimioterapia să afecteze semnificativ producția de lichid seminal.
Cauzele infertilității feminine
Este posibil ca infertilitatea în rândul persoanelor de sex feminin să fie cauzată de:
- Tulburări de ovulație – care pot afecta eliberarea ovulului din ovare. De cele mai multe ori acestea sunt asociate cu diferiți hormoni cum ar fi prolactina, hormonii tiroidieni (hipotiroidism sau hipertiroidism), sindromul ovarelor polichistice. Adițional, pot exista și alte cauze principale cum ar fi prezența tumorilor, tulburări alimentare sau exerciții fizice intense.
- Anomalii cervicale sau uterine – cum ar fi prezența polipilor în uter sau forma anormală a acestuia. Mai mult decât atât, fibroamele uterine găsite în pereții uterului pot cauza infertilitate prin blocarea trompelor uterine sau prin împiedicarea atașării ovulului fertilizat de uter.
- Lezarea sau blocarea trompelor uterine – problemă care poate fi cauzată de inflamarea trompelor uterine din cauza unor afecțiuni pelvine, endometrioză sau anumite infecții cu transmitere sexuală.
- Endometrioză – afecțiune caracterizată prin creșterea în exterior a țesutului aflat în mod normal în interiorul uterului. Această problemă poate afecta funcțiile ovarelor, a uterului și a trompelor uterine;
- Cancerul sau tratamentul acestuia – cancerul apărut la nivelul organelor reproducătoare poate afecta fertilitatea persoanei de sex feminin, la fel și tratamentul cu radiații sau chimioterapia.
Întrucât există numeroase cauze atât în ceea ce privește bărbații, cât și femeile, este recomandată o consultație de specialitate pentru a evidenția cu exactitate problema existentă și opțiunile disponibile.
Factorii de risc asociați cu infertilitatea
În timp ce cauzele pot varia de la un sex la altul, factorii care pot crește riscul de infertiltiate sunt la fel pentru ambele sexe și pot include:
- Vârsta – fertilitatea femeii scade treptat odată cu înaintarea în vârstă, în special după vârstă de 35 de ani și poate fi cauzata de scăderea numărului de ovule disponibile pentru fertilizare sau apariția problemelor de sănătate care pot afecta fertilitatea. În cazul bărbaților, aceștia devin mai puțin fertili după vârsta de 40 de ani.
- Fumatul – acest obicei dăunător poate reduce probabilitatea de concepție. Mai mult decât atât, fumatul poate reduce și eficiența tratamentelor pentru infertilitate și poate crește riscul de disfuncție erectilă în rândul bărbaților sau poate reduce numărul de spermatozoizi produși.
- Supraponderabilitate – stilul de viață sedentar și greutatea ridicată poate crește riscul de infertilitate în rândul femeilor și poate reduce numărul de spermatozoizi în rândul bărbaților.
- Subponderabilitatea – există un risc mai mare de infertilitate în rândul persoanelor de sex feminin care suferă de tulburări alimentare cum ar fi anorexia sau bulimia.
- Exerciții fizice exagerate – chiar dacă lipsa de exerciții fizice poate duce la obezitate și la risc de infertilitate, efectuarea exagerată a exercițiilor fizice poate cauza probleme de ovulație din cauza stresului constant pus pe corp.
- Consumul de alcool – alcoolul trebuie evitat atât de femeile însărcinate, cât și de cele care doresc să conceapă întrucât acesta poate afecta fertilitatea. În cazul bărbaților, consumul excesiv de alcool poate afecta motilitatea spermatozoizilor și numărul acestora.
Dacă există factori de risc, cum ar fi cei menționați mai sus, este indicată o consultație de specialitate pentru a evidenția din timp orice potențiale probleme și tratamentul corespunzător.
Opțiunile terapeutice disponibile
Dacă nu s-a realizat concepția după un an de încercări, atunci trebuie programată o consultație pentru a obține atenția medicală necesară. Având în vedere faptul că șansele femeii de a rămâne însărcinată scad odată cu înaintarea în vârstă, pot fi necesare consultații medicale chiar și după doar 6 luni de încercări, în funcție de caz.
Indiferent de sexul persoanei afectate de infertilitate, opțiunile terapeutice implica medicație sau intervenție chirurgicală.
În cazul femeii, tratamentele medicamentoase pot ajuta la schimbarea nivelului hormonal din corp și la stimularea ovulației, iar procedurile chirurgicale pot desfunda trompele uterine, pot înlătură polipii și fibroamele uterine și pot trata endometrioza.
Tratamentul pentru infertilitate la bărbați poate include medicamente pentru creșterea nivelului de testosteron și pentru tratarea disfuncției erectile, iar cel chirurgical poate fi folosit pentru a restaura abilitatea de ejaculare a lichidului seminal sau de a trata varicocelul.
Pentru a crește șansele de concepție, se pot recomanda și opțiuni ca:
- Inseminarea intrauterină – prin care specialiștii introduc spermatozoizii direct în uter;
- Fertilizare în vitro – procedură care implică recoltarea ovulelor și a lichidului seminal de la ambii parteneri și fertilizarea ovulului în laborator, după care este implantat apoi în uterul viitoarei mămici.
În funcție de cauză și severitatea infertilității, medicul va alege opțiunea cea mai bună pentru a crește șansele de concepție.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Referințe:
1. World Health Organization
2. Pexels