Infecția tractului urinar: Simptome, Cauze, Tratament

04 May, 2023.7 min
Infecția tractului urinar: Simptome, Cauze, Tratament

O infecție apare atunci când diferiți agenți patogeni pătrund în organism și se răspândesc, ceea ce declanșează un răspuns din partea corpului. Atunci când această infecție este prezentă la nivelul organelor sistemului urinar (rinichii, uretere,vezica urinară sau uretra), problema poartă numele de infecție a tractului urinar.

În funcție de locație, infecția urinară poate avea nume diferite, cum ar fi:

  • Cistită – atunci când infecția este prezentă la nivelul vezicii urinare;
  • Uretrită – când este infectată uretra;
  • Pielonefrită – când infecția este prezentă la nivelul rinichilor.

Chiar dacă majoritatea acestor infecții sunt prezente în partea inferioară a tractului urinar, adică în uretră și vezică urinară, pot există însă și complicații mai severe dacă infecția se răspândește spre rinichi.

Pentru a primi atenția medicală necesară și tratamentul corespunzător, este recomandată o consultație urologică pentru a determina prezența sau absența infecției și tipul agentului patogen.

Semnele și simptomele infecției urinare

Este posibil ca unele cazuri de infecție să fie asimptomatice. Cu toate acestea, atunci când există totuși semne și simptome, cele mai des întâlnte pot include:

  • Durere de spate sau durere pelvină;
  • Senzație de presiune în partea inferioară a pelvisului;
  • Urină tulbure;
  • Incontinență urinară;
  • Durere în timpul urinării;
  • Prezența sângelui în urină;
  • Urinare frecventă.

Pe lângă aceste simptome, există și alte schimbări care pot fi asociate cu infecțiile urinare, cum ar fi prezența febrei, starea de greață și vărsături, frison, oboseală și durere la nivelul penisului.

Deoarece infecția poate fi prezentă în diferite organe ale sistemului urinar, semnele și simptomele prezentate tind să difere în funcție de regiune și anume:

  • Febră ridicată, frison, greață și vărsături când infecția este prezentă la nivelul rinichilor;
  • Presiune pelvină, disconfort în partea inferioară a abdomenului și sânge în urină, atunci când infecția este prezentă în vezica urinară;
  • Senzație de arsură în timpul urinării și secreții sau scurgeri de la nivelul uretrei, atunci când este vorba de o infecție a uretrei.

Este recomandată o consultație de specialitate dacă sunt prezente simptomele de mai sus, pentru a primi tratamentul corespunzător cât mai curând posibil.

Cauzele infecțiilor urinare

Infecțiile de acest tip apar atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar prin uretră și încep să se răspândescă în vezica urinară. Chiar dacă sisemul urinar este creat în așa fel încât să prevină pătrunderea bacteriilor, există momente când această protecție eșuează, ceea ce permite bacteriilor să se răspândească în organism.

Persoanele de sex feminin au un risc mult mai mare de a dezvolta infecții de acest tip întrucât uretra este mult mai scurtă, ceea ce înseamnă că bacteriile pot ajunge mai rapid în vezica urinară. Mai mult decât atât, tot din cauza anatomiei, uretra persoanelor de sex feminin este mai aproape de anus, ceea ce înseamnă că poate intra mult mai ușor în contact cu diferite bacterii dăunătoare.

În timp ce infecțiile vezicii urinare sunt cauzate de obicei de Escherichia coli (E. coli), o bacterie des întâlnită în tracul gastrointestinal, infecțiile uretrale pot fi cauzate fie prin răspândirea bacteriilor de la anus la ureră, fie prin infecții cu transmitere sexuală cum ar fi herpesul sau gonoreea.

Factori de risc ai infecțiilor urinare

În baza cauzelor de mai sus, există anumiți factori care pot crește riscul de dezvoltare a unei infecții urinare și anume:

  • Anatomia feminină – femeile având un risc mult mai ridicat întrucât uretra este mai scurtă și este localizată mai aproape de anus;
  • Anumite anticoncepționale;
  • Menopauza – întrucât reducerea estrogenului poate cauza schimbări la nivelul tractului urinar, care pot creste la rândul lor riscul de apariție a infecțiilor urinare;
  • Activitatea sexuală – care poate crește riscul de dezvoltare a infecțiilor urinare, mai ales dacă există mai mulți parteneri sexuali și nu este practicat sexul protejat;
  • Folosirea cateterelor – adică a tuburilor subțiri inserate în uretră pentru a ajuta la urinare, întrucât acestea pot crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor;
  • Blocarea urinei în vezică – fie din cauza pietrelor la rinichi (calculi renali), fie din cauza unei prostate mărite;
  • Sistem imunitar slăbit – care poate fi cauzat de mai multe afecțiuni cum ar fi diabetul. Întrucât corpul nu se poate apăra corespunzător de bacterii și alti patogeni, această problemă poate crește riscul de dezvoltare a infecțiilor urinare.

Deoarece tratamentul va depinde de cauza infectării și de patogenul cauzator, este importantă aflarea acestor informații pentru a primi tratamentele cele mai eficiente.

Tratarea infecțiilor urinare

Tratamentul recomandat de către medicul specialist va depinde în primul rând de patogenul cauzator (bacterie, virus sau fungi).

Infecțiile urinare bacteriene vor fi tratate cu antibiotice, în timp ce infecțiile cauzate de virusuri vor fi tratate prin administrarea de medicamente antivirale. În cazul infecțiilor fungice, medicul va putea recomanda tratamente specifice pentru înlăturarea agentului patogen și ameliorarea simptomelor.

Folosirea antibioticelor pentru infecțiile tractului urinar

Forma de administrare a antibioticelor va depinde de locația infecției urinare. De obicei infecțiile prezente în partea inferioară a tractului urinar vor fi tratate cu antibiotice orale, în timp ce infecțiile prezente în partea superioară vor primi, de regulă, antibiotice administrate intravenos.

Prin efectuarea unei uroculturi, medicul specialist poate determina tipul de bacterie care a cauzat infecția și poate alege tipul cel mai eficient de antibiotic. Este importantă respectarea planului și dozajului terapeutic recomandat, pentru a asigura înlăturarea completă a patogenului.

Medicamente fără prescripție medicală

Chiar dacă aceste tipuri de medicamente nu vor trata infecția în sine, este posibil ca medicul să recomande anumite medicamente fără prescripție medicală pentru a ameliora simptomele prezentate.

Mai mult decât atât, acesta poate sugera și câteva remedii care pot fi realizate în propria casă, cum ar fi creșterea consumului de apă, pentru a ajuta la eliminarea cât mai rapidă a infecției din organism.

Indiferent că este vorba de medicamente cu prescripție medicală sau fără, este importantă citirea prospectului și respectarea recomandărilor medicului specialist.

Este necesară tratarea cât mai rapidă a infecțiilor urinare întrucât acestea pot deveni mai severe odată cu răspândirea lor în mai multe regiuni ale tractului urinar.

Infecțiile prezente în partea inferioară a tractului urinar sunt cele mai ușoare de tratat, în timp ce infecțiile care s-au răspândit în partea superioară pot fi mult mai dificile și pot avea o probabilitate mai ridicată de a pătrunde în sânge și de a cauza sepsis.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up