Hepatita C este o afecțiune caracterizată prin inflamarea ficatului, care apare în urma infectării cu virusul hepatic C (HCV). Lăsată netratată, această infecție poate afecta semnificativ ficatul, ceea ce poate duce la complicații severe sau chiar letale.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul hepatic C poate cauza atât hepatită acută, cât și hepatită cronică, severitatea acestora variind de la ușor la sever, unele cazuri putând include ciroză hepatică sau cancer.
La nivel global, OMS estimează că un număr total de 58 de milioane de persoane trăiesc cu hepatita C cronică și că există 1,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.
Întrucât hepatita C poate afecta semnificativ sănătatea, este recomandată o consultație de specialitate pentru a determina tipul, severitatea și tratamentul corespunzător.
Infecția pe termen lung cu virusul hepatic C se numește hepatită cronică. Acest tip de hepatită tinde să rămână ”ascunsă” timp de mai mulți ani, până când virusul lezează semnificativ ficatul și produce semne și simptome evidente. Cele mai comune simptome ale hepatitei C includ:
Fiecare formă cronică a hepatitei începe inițial prin forma acută, care este rareori diagnosticată întrucât tinde să fie asimptomatică (fără simptome). Atunci când există totuși simptome, acestea apar de obicei între una și trei luni de la expunerea la virus.
Hepatita C apare în urma infectării cu virusul hepatic C. Aceasta poate fi contractat prin pătrunderea în organism a sângelui infectat, fie prin transfuzii, fie prin alte metode cum ar fi nașterea sau folosirea acelorași ace.
Întrucât virusul se poate răspândi prin contactul cu sângele unei persoane infectate, următorii factori pot crește riscul de infectare:
Virusul HCV nu poate fi contractat prin contact normal sau sărut. Cu toate acestea, chiar daca riscul este mai mic, exista posibiltatea ca hepatita C să fie contractata și prin:
Chiar dacă aceste scenarii au un risc mai mic de infectare cu HCV, este recomandată evitarea acestor acțiuni pentru a reduce cât mai mult posibilitatea de dezvoltare a hepatiei C.
Dacă infecția este prezentă timp de mai mulți ani, există posibilitatea ca această să producă complicații severe sau chiar letale, cum ar fi:
Pentru a reduce riscul de apariție a acestor complicații, este importanta depistarea cât mai din timp a hepatitei C și obținerea tratamentului corespunzător.
Diagnosticarea hepatitei C se poate realiza prin analize de sânge care pot determina prezența sau absența anticorpilor pentru hepatita C, prezența sau absența virusului în sânge și genotipul acestuia, pentru a determina tipul de virus prezent.
Dacă hepatita C a fost prezentă de mai mult timp, medicul poate cere teste adiționale pentru a verifica dacă există leziuni la nivelul ficatului și severitatea acestora. Adițional, aceste pot ajuta și la înlăturarea altor potențiale cauze ale simptomelor prezentate.
În cazul în care ambele tipuri de teste nu oferă informațiile necesare, medicul poate cere efectuarea unei biopsii, adică prelevarea unei probe de țesut hepatic pentru a fi analizata în laborator.
Hepatita C poate fi tratată cu medicamente antivirale menite să înlăture virusul din organism.
Pe lângă încetinirea activității virale, aceste medicamente țintesc anumite momente din ciclul de viață al virusul HVC, ceea ce perturbă în cele din urmă reproducerea acestuia.
Medicamenele prescrise de către medicul specialist pot varia în funcție de tulpina virusului. Mai mult decât atât, timpul recomandat pentru fiecare plan terapeutic va depinde de medicamentul ales, de tulpina virală existentă și de sănătatea generală a persoanei infectate.
Dacă există țesut hepatic cicatricial, medicul poate recomanda tratamente adiționale care pot include intervenții chirurgicale, medicamente sau alte proceduri.
Transplantul de ficat poate fi recomandat atunci când există complicații severe. Dacă virusul este încă prezent în organism, este posibil ca noul ficat să fie infectat după transplant, motiv pentru care această opțiune este mai mult axată pe complicații hepatice severe cum ar fi insuficiența hepatică sau ciroza avansată.
Deoarece nu există în momentul de față un vaccin eficient împotriva virusului hepatic C, Organizația Mondiala a Sănătății recomandă reducerea riscului de expunere la virus prin:
Întrucât hepatita C poate avea complicații severe sau chiar letale, este recomandată o consultație de specialitate dacă există simptome asociate cu această infecție sau orice alte abateri de la normal, pentru a primi atenția medicală necesară!
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Referințe:
2. Pixabay
Angisan
11 Apr, 2023