Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Hemoroizii: Simptome, Cauze, Tratament

Hemoroizii: Simptome, Cauze, Tratament

Hemoroizii sunt dilatații venoase care apar la nivelul anusului sau rectului. Aceștia sunt similari venelor varicoase și în funcție de locație pot fi interni sau externi.

Chiar dacă majoritatea hemoroizilor tind să dispară de la sine, fără a fi nevoie de tratament specific, exista însă și cazuri când poate fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru a-i îndepărtă pe cei de mărimi mai mari.

Este recomandată o consultație chirurgicală dacă simptomele persistă, se agravează sau dacă apar alte modificări ieșite din comun, pentru ca medicul să poată determina severitatea problemei și opțiunea terapeutică adecvată!

Semnele și simptomele hemoroizilor

Semnele și simptomele prezentate tind să depindă de tipul hemoroidului și anume:

 • Prezenta sângelui în timpul defecației sau ieșirea în exterior a hemoroidului prin anus – atunci când este vorba de hemoroid intern;
 • Mâncărime, durere în jurul anusului și prezența unei umflături – atunci când hemoroidul este extern.

Chiar dacă hemoroizii pot cauza un anumit grad de disconfort, majoritatea nu reprezintă o problemă severa de sănătate și tind să dispară de la sine fără tratament specific, însă pot exista și cazuri care pot duce la complicații mai severe.

Durerea este rareori prezentă din cauza hemoroizilor. Cu toate acestea, hemorozii externi pot cauza în unele situații formarea unui cheag de sânge (tromboză hemoroidală), iar cei interni pot ieși din anus (prolaps). Ambele situații pot cauza în aceste circumstanțe un nivel ridicat de durere sau disconfort.

Este recomandată o consultație de specialitate dacă hemoroidul nu prezintă semne de ameliorare după o săptămână sau dacă scaunele conțin sânge, întrucât acest simptom poate fi asociat și cu alte probleme de sănătate mai severe.

Cauzele hemoroizilor și factorii de risc

Întrucât venele din jurul anusului se întind și se dilată în urma presiunii exercitate, hemoroizii tind să apară atunci când o astfel de presiune este prezentă la nivelul inferior al rectului. Cauzele cele mai frecvente de presiune exagerată în rect includ:

 • Încordarea pe termen lung în timpul defecației;
 • Petrecerea unui timp îndelungat pe toaletă;
 • Diaree sau constipație cronică;
 • Obezitate;
 • Sarcină;
 • Contact sexual anal;
 • Alimentație cu un conținut redus de fibre;
 • Ridicarea și manipularea frecventă a obiectelor grele.

Este posibil ca riscul de dezvoltare a unui hemoroid să crească odată cu înaintarea în vârstă, întrucât țesutul din jurul anusului își poate pierde din fermitate, ceea ce îl face să de dilate mai ușor. Adițional, sarcina poate crește și ea riscul de dezvoltare a hemoroizilor întrucât greutatea bebelușului poate pune presiune în plus pe regiunea anală.

Potențiale complicații ale hemoroizilor

Chiar dacă hemoroizii rareori duc spre complicații adiționale, există cazuri când aceștia pot cauza:

 • Anemie – afecțiune caracterizată prin lipsa numărului necesar de globule roșii pentru a transporta oxigenul spre celule. Aceasta poate să apară atunci când există o pierdere mare de sânge din cauza hemoroizilor;
 • Infecții – asociate de cele mai multe ori cu hemoroizii externi;
 • Hemoroid strangulat – problema care poate să apară atunci când este întreruptă alimentarea cu sânge a hemoroidului, ceea ce poate produce un nivel ridicat de durere;
 • Cheag de sânge – atunci când se formează un tromb în interiorul hemoridului (tromboză hemoroidală). Chiar dacă nu reprezintă de obicei o problemă severă, este posibil ca acesta să producă un nivel ridicat de durere și să necesite drenare.

Diagnosticarea hemoroizilor

De obicei un examen clinic general este de ajuns pentru a diagnostica prezența hemoroizilor. Cu toate acestea, este posibil ca specialistul să efectueze și alte teste adiționale pentru a confirma diagnosticul sau pentru a verifica dacă există și alte anomalii în interiorul rectului.

Pe lângă examenul rectal care implică introducerea degetului în rect, medicul mai poate cere și alte investigații adiționale cum ar fi colonoscopia, dacă există factor de risc pentru afecțiuni gastrointestinale.

În cadrul investigațiilor imagistice, specialistul va introduce în rect un tub subțire și flexibil dotat cu lumina proprie și cameră video pentru a observa potențialele anomalii prezente la nivelul anusului, rectului sau colonului. Mai mult decât atât, tot prin această metodă se poate observa mai bine hemoroidul intern, mărimea acestuia și locația lui.

Este importantă determinarea severității hemoroidului, a tipului acestuia și alte potențiale complicații, întrucât tratamentul recomandat va depinde de acești factori.

Opțiunile terapeutice disponibile pentru tratarea hemoroizilor

Întrucât hemoroizii pot varia ca severitate, există mai multe tipuri de opțiuni terapeutice astfel încât specialistul să poată alege metoda corespunzătoare fiecărui caz în parte. Acestea includ:

Tratamente realizate în propria casa

Care pot ajuta la ameliorarea durerii de nivel mediu și la reducerea inflamației prin:

 • Consumul alimentelor bogate în fibre – pentru a face scaunul mai moale și pentru a ușura tranzitul bolului alimentar prin sistemul digestiv. Este recomandată adăugarea treptată a fibrelor pentru a evita balonarea. Axarea pe fructe, legume și cereale integrale reprezintă o metodă buna de a obține fibre din surse naturale.
 • Folosirea unguentelor topice – cum ar fi cremele sau unguentele împotriva hemoroizilor disponibile fără prescripție medicală, pentru a ameliora simptomele prezentate. La fel ca orice alt medicament, este indicată citirea prospectului și respectarea recomandărilor medicului de familile sau farmacistului;
 • Administrarea orală a medicamentelor analgezice – care are ca obiectiv reducerea durerii sau a disconfortului prezentat. La fel ca unguentele topice, trebuie respectat planul de tratament și dozajul recomandat de către medic sau farmacist și trebuie citit prospectul înainte de utilizare.

Prin folosirea acestor opțiuni vor fi ameliorate majoritatea simptomelor cauzate de hemoroizi. Dacă acestea nu dispar după o săptămână, este indicată programarea pentru o consultație specializată pentru a primi tratamente mai eficiente.

Tratamente medicamentoase

Pe lângă opțiunile menționate mai sus, medicul specialist mai poate recomanda și tratamente specifice, cum ar fi unguente cu steroizi pentru a ameliora mai eficient semnele și simptomele prezentate.

Întrucât aceste unguente pot afecta pielea în mod negativ dacă sunt folosite timp îndelungat, trebuie respectat cu exactitate planul de utilizare și de administrare precizat de către specialist.

Proceduri minim-invazive

Dacă s-a format un cheag de sânge în hemoroidul extern, medicul poate recomanda îndepărtarea acestuia pentru a ameliora durerea prezentată. Această procedură poate fi realizată sub anestezie locală și are eficiență mult mai mare dacă este efectuată în 72 de ore de la dezvoltarea cheagului.

Pentru sângerări persistente sau hemoroizi dureroși mai pot exista și alte metode de îndepărtare a hemoroidului, cum ar fi:

 • Ligaturarea cu bandă elastică – prin care medicul poziționează o bandă elastica la baza hemoroidului pentru a întrerupe circulația sangvină. Obiectivul acestei proceduri este de a micșora hemoroidul din cauza lipsei de sânge, nutrienți și oxigen. Prin folosirea acestei opțiuni există posibilitatea de apariție a unor complicații mai severe, motiv pentru care trebuie discutat cu medicul specialist despre avatanjele și dezavantajele fiecărei metode.
 • Scleroterapie – opțiune prin care medicul va injecta o soluție chimică în hemoroid pentru a-l micșora. Chiar dacă această metodă este mai puțin dureroasă decât ligaturarea cu bandă elastică, este posibil ca scleroterapia să fie mai puțin eficientă decât opțiunea de mai sus.
 • Coagularea – procedură care folosește lasere, căldură sau lumină infraroșie care duc la întărirea și uscarea hemoroizilor interni. Este posibil ca aceasta opțiune să aibă anumite efecte secundare, în funcție de caz.

Intervenții chirurgicale

Aceasta opțiune este recomandă doar unui procent mic din totalul de cazuri, care includ fie hemoroizi prea mari, fie hemoroizi care nu au răspuns satisfăcător la celelalte opțiuni disponibile.

În funcție de caz, medicul poate alege din două opțiuni chirurgicale și anume:

 • Îndepărtarea hemoroidului (hemoroidectomia) – opțiune care include mai multe tehnici de îndepărtare a țesutului care provoacă sângerarea. Hemoroidectomia este cea mai eficientă metodă de a trata complet cazurile severe de hemoroizi însă nu este lipsită de potențiale complicații, la fel ca orice altă procedura chirurgicală.
 • Operație hemoroizi cu stapler – prin care se întrerupe circulația sangvină către hemoroid. Această procedura este realizată de obicei pe hemoroizii interni și implică, de regula, un grad mai redus de durere comparativ cu hemoroidectomia. Cu toate acestea, exista însă un risc mai mare de prolaps rectal și de alte complicații.

Întrucât ambele opțiuni oferă soluții permanente, dar și riscuri mai mari care sunt asociate de obicei cu orice intervenție chirurgicală, este recomandată discutarea cu medicul chirurg despre avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri pentru a lua o decizie cât mai bine informată.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button