Hemoroizii sunt dilatații venoase care apar la nivelul anusului sau rectului. Aceștia sunt similari venelor varicoase și în funcție de locație pot fi interni sau externi.
Chiar dacă majoritatea hemoroizilor tind să dispară de la sine, fără a fi nevoie de tratament specific, exista însă și cazuri când poate fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru a-i îndepărtă pe cei de mărimi mai mari.
Este recomandată o consultație chirurgicală dacă simptomele persistă, se agravează sau dacă apar alte modificări ieșite din comun, pentru ca medicul să poată determina severitatea problemei și opțiunea terapeutică adecvată!
Semnele și simptomele prezentate tind să depindă de tipul hemoroidului și anume:
Chiar dacă hemoroizii pot cauza un anumit grad de disconfort, majoritatea nu reprezintă o problemă severa de sănătate și tind să dispară de la sine fără tratament specific, însă pot exista și cazuri care pot duce la complicații mai severe.
Durerea este rareori prezentă din cauza hemoroizilor. Cu toate acestea, hemorozii externi pot cauza în unele situații formarea unui cheag de sânge (tromboză hemoroidală), iar cei interni pot ieși din anus (prolaps). Ambele situații pot cauza în aceste circumstanțe un nivel ridicat de durere sau disconfort.
Este recomandată o consultație de specialitate dacă hemoroidul nu prezintă semne de ameliorare după o săptămână sau dacă scaunele conțin sânge, întrucât acest simptom poate fi asociat și cu alte probleme de sănătate mai severe.
Întrucât venele din jurul anusului se întind și se dilată în urma presiunii exercitate, hemoroizii tind să apară atunci când o astfel de presiune este prezentă la nivelul inferior al rectului. Cauzele cele mai frecvente de presiune exagerată în rect includ:
Este posibil ca riscul de dezvoltare a unui hemoroid să crească odată cu înaintarea în vârstă, întrucât țesutul din jurul anusului își poate pierde din fermitate, ceea ce îl face să de dilate mai ușor. Adițional, sarcina poate crește și ea riscul de dezvoltare a hemoroizilor întrucât greutatea bebelușului poate pune presiune în plus pe regiunea anală.
Chiar dacă hemoroizii rareori duc spre complicații adiționale, există cazuri când aceștia pot cauza:
De obicei un examen clinic general este de ajuns pentru a diagnostica prezența hemoroizilor. Cu toate acestea, este posibil ca specialistul să efectueze și alte teste adiționale pentru a confirma diagnosticul sau pentru a verifica dacă există și alte anomalii în interiorul rectului.
Pe lângă examenul rectal care implică introducerea degetului în rect, medicul mai poate cere și alte investigații adiționale cum ar fi colonoscopia, dacă există factor de risc pentru afecțiuni gastrointestinale.
În cadrul investigațiilor imagistice, specialistul va introduce în rect un tub subțire și flexibil dotat cu lumina proprie și cameră video pentru a observa potențialele anomalii prezente la nivelul anusului, rectului sau colonului. Mai mult decât atât, tot prin această metodă se poate observa mai bine hemoroidul intern, mărimea acestuia și locația lui.
Este importantă determinarea severității hemoroidului, a tipului acestuia și alte potențiale complicații, întrucât tratamentul recomandat va depinde de acești factori.
Întrucât hemoroizii pot varia ca severitate, există mai multe tipuri de opțiuni terapeutice astfel încât specialistul să poată alege metoda corespunzătoare fiecărui caz în parte. Acestea includ:
Care pot ajuta la ameliorarea durerii de nivel mediu și la reducerea inflamației prin:
Prin folosirea acestor opțiuni vor fi ameliorate majoritatea simptomelor cauzate de hemoroizi. Dacă acestea nu dispar după o săptămână, este indicată programarea pentru o consultație specializată pentru a primi tratamente mai eficiente.
Pe lângă opțiunile menționate mai sus, medicul specialist mai poate recomanda și tratamente specifice, cum ar fi unguente cu steroizi pentru a ameliora mai eficient semnele și simptomele prezentate.
Întrucât aceste unguente pot afecta pielea în mod negativ dacă sunt folosite timp îndelungat, trebuie respectat cu exactitate planul de utilizare și de administrare precizat de către specialist.
Dacă s-a format un cheag de sânge în hemoroidul extern, medicul poate recomanda îndepărtarea acestuia pentru a ameliora durerea prezentată. Această procedură poate fi realizată sub anestezie locală și are eficiență mult mai mare dacă este efectuată în 72 de ore de la dezvoltarea cheagului.
Pentru sângerări persistente sau hemoroizi dureroși mai pot exista și alte metode de îndepărtare a hemoroidului, cum ar fi:
Aceasta opțiune este recomandă doar unui procent mic din totalul de cazuri, care includ fie hemoroizi prea mari, fie hemoroizi care nu au răspuns satisfăcător la celelalte opțiuni disponibile.
În funcție de caz, medicul poate alege din două opțiuni chirurgicale și anume:
Întrucât ambele opțiuni oferă soluții permanente, dar și riscuri mai mari care sunt asociate de obicei cu orice intervenție chirurgicală, este recomandată discutarea cu medicul chirurg despre avantajele și dezavantajele fiecărei proceduri pentru a lua o decizie cât mai bine informată.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Sursa foto: Pixabay
Angisan
09 May, 2023