Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Fractura de șold: Factori de risc, Complicații, Tratament

Fractura de șold: Factori de risc, Complicații, Tratament

Fractura de șold reprezintă întreruperea parțială sau completă a părții superioare a osului femural.

Întrucât această accidentare poate duce la complicații severe, fractura de șold reprezintă o problemă care poate pune viața în pericol, mai ales în rândul persoanelor vârstnice.

Tratarea acestui tip de fractură implică de cele mai multe ori înlocuirea sau repararea prin metode chirurgicale a osului rupt, motiv pentru care trebuie pus accent pe prevenirea fracturii prin evitarea anumitor factori de risc.

Semnele și simptomele asociate cu fractura de șold

Simptomele prezentate pot varia în funcție de severitatea fracturii. Atunci când aceasta este completă, poate exista durere intensă în zona inghinală și a soldului, mersul va fi imposibil de realizat, iar pielea din regiunea afectată poate să își schimbe culoarea.

Dacă fractura este parțială sau mai puțin severă atunci este posibil ca persoana afectată să se deplaseze în continuare, însă poate prezenta și un anumit grad de durere care poate radia de la nivelul coapsei spre spate și zona inghinală.

Este recomandată o consultație de specialitate dacă există simptome asociate cu fractura de șold, medicul putând diagnostica problema exactă în urma unui examen clinic general și teste imagistice.

Factorii de risc asociați cu fractura de șold

Chiar dacă fracturile de șold pot apărea și din cauze întâmplătoare cum ar fi accidentele rutiere sau căderea de la diferite înălțimi, există însă și anumiți factori care pot crește probabilitate de fracturare, cum ar fi:

 • Vârsta – masa musculară și densitatea osoasă tind să scadă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face ca oasele să fie mai predispuse la fracturare. Mai mult decât atât, persoanele vârstnice tind să prezinte mai multe probleme de echilibru și de vedere, lucru care poate crește riscul de accidentare sau cădere.
 • Sexul – persoanele de sex feminin prezintă un număr mult mai mare de fracturi de șold, întrucât acestea pierd mai rapid din densitatea osoasă. Această problemă este parțial asociată cu scăderea nivelului de estrogen din cauza menopauzei, lucru care duce la pierderea aceelerată a masei osoase.
 • Afecțiuni medical specifice – riscul de apariție a unei fracturi de șold este mai ridicat dacă există afecțiuni cum ar fi osteoporoza (care face oasele mai fragile), boala Parkinson și alte boli care pot afecta echilibrul, hipertiroidismul și tulburări intestinale, acestea din urmă putând afecta absorbția de calciu și vitamina D.
 • Anumite medicamente – cum ar fi cele care fac oasele mai puțin rezistente odată cu trecerea timpului sau cele care provoacă amețeală sau somnolență, întrucât pot crește riscul de accidentare;
 • Probleme de nutriție – care pot include diete lipsite complet de calciu și vitamina D, în special la vârstele fragede sau diete nesănătoase care pot duce subponderabilitate și la pierderea masei osoase.

Potențiale complicații asociate cu fractura de șold

Este posibil ca fractura de șold să afecteze nivelul de independență al persoanei afectate și să îi reducă speranța totală de viață.

Atunci când persoana afectată este imobilizată la pat timp îndelungat din cauza fracturii de sold, pot apărea următoarele complicații:

 • Cheaguri de sânge sau trombi la nivelul membrelor inferioare sau plămânilor;
 • Escare;
 • Pneumonie;
 • Pierderea în continuare a masei musculare, ceea ce crește și mai mult riscul de accidentare;
 • Deces.

Pentru a evita cât mai mult aceste complicații, medicul specialist va recomanda atât programe personalizate de reabilitare pentru a crește cât mai rapid mobilitatea, cât și medicamente specifice și saltele speciale antiescare.

În funcție de evoluția procesului de vindecare, acesta va recomanda consultații regulate mai frecvente sau mai rare, în funcție de fiecare caz în parte.

Diagnosticarea fracturii de șold

De cele mai multe ori, medicul specialist va putea determina prezența unei fracturi de șold doar în baza simptomelor prezentate și a poziției anormale a piciorului. Pentru a confirma diagnosticul final însă, acesta poate cere efectuarea unui test imagistic, prin care se poate evidenția în detaliu condiția osului afectat.

Dacă există durere și limitare de mișcare, dar radiografia tradițională nu arata o fractura evidentă, atunci medicul specialist poate recomanda efectuarea unui RMN pentru a verifica prezența fracturilor de mici dimensiuni.

Opțiunile terapeutice disponibile pentru fractura de șold

Tratamentul recomandat pentru fractura de șold va lua în considerare vârsta, sănătatea generală și tipul fracturii. Majoritatea fracturilor de șold necesită tratament chirurgical, însă multe persoane tind să nu fie eligibile pentru această opțiune din cauza problemelor de sănătate existente deja.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va recomanda opțiunea terapeutică prin care se va obține cele mai multe beneficii. Acestea pot include:

 • Tratament chirurgical – aceasta opțiune include mai multe tehnici prin care se poate repara osul fracturat, cum ar fi folosirea tijelor și a șuruburilor pentru fixarea osului în poziția lui corespunzătoare;
 • Înlocuirea șoldului – procedură prin care se înlocuiește partea superioară a femurului (colul femural). În funcție de caz, această înlocuire poate fi parțială sau totală;
 • Fizioterapie – etapă importantă pentru procesul de recuperare, mai ales dacă s-a realizat înlocuirea colului femural. În funcție de fiecare caz, fizioterapeutul va crea un plan personalizat pentru a redobândi raza de mișcare, flexibilitatea și independența avută înainte de accidentare.
 • Tratament medicamentos – care poate include medicamente prescrise de către medicul specialist pentru a ameliora durerea și pentru a reduce inflamația. Adițional, dacă s-a realizat o intervenție chirurgicală, este posibila prescrierea de antibiotice pentru a reduce riscul de infectare.

Metode de prevenție

Prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea problemei în sine, motiv pentru care trebuie luate masuri din timp pentru a reduce riscul de apariție a unei fracturi de șold.

În primul rand, trebuie luate în considerare densitatea osoasă și rezistența oaselor, ceea ce înseamnă că medicul specialist ar putea recomanda:

 • Creșterea aportului de calciu și vitamina D, fie prin dietă, fie prin suplimente;
 • Realizarea regulată a testelor care măsoară densitatea osoasă, mai ales dacă persoana se află în categoria celor cu un risc mai ridicat de osteoporoză;
 • Efectuarea exercițiilor fizice pentru a îmbunătăți echilibrul și pentru a crește rezistenta mușchilor și a oaselor;
 • Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool.

Deoarece majoritatea fracturilor de șold în rândul vârstnicilor apar din cauza căzăturilor de la același nivel, este recomandată efectuarea unor schimbări în propria casă pentru a reduce riscul de împiedicare sau cădere. Câteva aspecte de luat în considerare includ:

 • Înlăturarea mobilierului de mici dimensiuni;
 • Mutarea la parter a tuturor lucrurilor esențiale, pentru a reduce numărul de deplasări pe scări;
 • Iluminarea corespunzătoare a tuturor camerelor, în special a holurilor;
 • Utilizarea covorașelor antiderapante pentru a preveni alunecarea;
 • Tratarea problemelor de vedere.

În funcție de vârstă și de sănătatea generală, fractura de șold poate avea consecinte severe asupra calității vieții și indepedenței și poate pune de multe ori chiar viața în pericol. Din acest motiv, orice simptom asociat cu fractura de șold trebuie precizat medicului specialist, pentru a putea determina cauza exacta și tratamentul corespunzător!

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursă foto: Pixabay

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button