Fractura de șold reprezintă întreruperea parțială sau completă a părții superioare a osului femural.
Întrucât această accidentare poate duce la complicații severe, fractura de șold reprezintă o problemă care poate pune viața în pericol, mai ales în rândul persoanelor vârstnice.
Tratarea acestui tip de fractură implică de cele mai multe ori înlocuirea sau repararea prin metode chirurgicale a osului rupt, motiv pentru care trebuie pus accent pe prevenirea fracturii prin evitarea anumitor factori de risc.
Simptomele prezentate pot varia în funcție de severitatea fracturii. Atunci când aceasta este completă, poate exista durere intensă în zona inghinală și a soldului, mersul va fi imposibil de realizat, iar pielea din regiunea afectată poate să își schimbe culoarea.
Dacă fractura este parțială sau mai puțin severă atunci este posibil ca persoana afectată să se deplaseze în continuare, însă poate prezenta și un anumit grad de durere care poate radia de la nivelul coapsei spre spate și zona inghinală.
Este recomandată o consultație de specialitate dacă există simptome asociate cu fractura de șold, medicul putând diagnostica problema exactă în urma unui examen clinic general și teste imagistice.
Chiar dacă fracturile de șold pot apărea și din cauze întâmplătoare cum ar fi accidentele rutiere sau căderea de la diferite înălțimi, există însă și anumiți factori care pot crește probabilitate de fracturare, cum ar fi:
Este posibil ca fractura de șold să afecteze nivelul de independență al persoanei afectate și să îi reducă speranța totală de viață.
Atunci când persoana afectată este imobilizată la pat timp îndelungat din cauza fracturii de sold, pot apărea următoarele complicații:
Pentru a evita cât mai mult aceste complicații, medicul specialist va recomanda atât programe personalizate de reabilitare pentru a crește cât mai rapid mobilitatea, cât și medicamente specifice și saltele speciale antiescare.
În funcție de evoluția procesului de vindecare, acesta va recomanda consultații regulate mai frecvente sau mai rare, în funcție de fiecare caz în parte.
De cele mai multe ori, medicul specialist va putea determina prezența unei fracturi de șold doar în baza simptomelor prezentate și a poziției anormale a piciorului. Pentru a confirma diagnosticul final însă, acesta poate cere efectuarea unui test imagistic, prin care se poate evidenția în detaliu condiția osului afectat.
Dacă există durere și limitare de mișcare, dar radiografia tradițională nu arata o fractura evidentă, atunci medicul specialist poate recomanda efectuarea unui RMN pentru a verifica prezența fracturilor de mici dimensiuni.
Tratamentul recomandat pentru fractura de șold va lua în considerare vârsta, sănătatea generală și tipul fracturii. Majoritatea fracturilor de șold necesită tratament chirurgical, însă multe persoane tind să nu fie eligibile pentru această opțiune din cauza problemelor de sănătate existente deja.
În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va recomanda opțiunea terapeutică prin care se va obține cele mai multe beneficii. Acestea pot include:
Prevenția este mult mai ușor de realizat decât tratarea problemei în sine, motiv pentru care trebuie luate masuri din timp pentru a reduce riscul de apariție a unei fracturi de șold.
În primul rand, trebuie luate în considerare densitatea osoasă și rezistența oaselor, ceea ce înseamnă că medicul specialist ar putea recomanda:
Deoarece majoritatea fracturilor de șold în rândul vârstnicilor apar din cauza căzăturilor de la același nivel, este recomandată efectuarea unor schimbări în propria casă pentru a reduce riscul de împiedicare sau cădere. Câteva aspecte de luat în considerare includ:
În funcție de vârstă și de sănătatea generală, fractura de șold poate avea consecinte severe asupra calității vieții și indepedenței și poate pune de multe ori chiar viața în pericol. Din acest motiv, orice simptom asociat cu fractura de șold trebuie precizat medicului specialist, pentru a putea determina cauza exacta și tratamentul corespunzător!
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Sursă foto: Pixabay
Angisan
28 Mar, 2023