Secția de chirurgie din cadrul Clinicii Angi San Buzău efectuează operația de excizie a chistului pilar prin metoda laparoscopică.
Chistul pilar este o formațiune necanceroasă destul de rar întâlnită, care crește din foliculii de păr. Majoritatea chisturilor pilare apar pe scalp, dar pot apărea și pe față, gât, brațe și picioare. Aceste chisturi nu sunt în general dureroase, însă pot deveni deranjante dacă se rup de la sine, dacă încercați să le spargeți sau dacă încep să vă apese craniul. Chisturile sunt netede și mobile, pline cu cheratina (o componentă proteică care se găsește în păr, unghii și piele) și pot fi sensibile sau nu.
Chisturile pilare nu conțin puroi și nu ar trebui să fie dureroase la atingere. Acestea se dezvoltă de obicei fără a cauza probleme sau disconfort. Cu toate acestea, este posibil ca un chist să se rupă singur sau ca urmare a unei traume. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să observați o erupție cutanată, durere sau iritație în zona afectată.
Deși nu este obișnuit, infecția este posibilă. Acest lucru poate duce la durere și scurgere la locul chistului. Este posibil să fii mai vulnerabil la infecție după ce s-a rupt un chist sau după ce se face o incizie în încercarea de a-l îndepărta.
Chisturile pilare se dezvoltă treptat în căptușeala epitelială a foliculilor de păr. Această căptușeală conține cheratina, care este un tip de proteină care ajută la crearea celulelor pielii, părului și unghiilor.
De-a lungul timpului, proteina continuă să se acumuleze în foliculul de păr și creează umflătura care este caracteristică unui chist pilar. Acestea pot fi ereditare. De asemenea, chisturile pilare sunt mai frecvente la femeile de vârstă mijlocie.
Deși este posibil să puteți autodiagnostica un chist pilar pe baza semnelor și a factorilor de risc individuali, este totuși important să consultați un medic specialist pentru un diagnostic corect.
Pentru a pune un diagnostic, medicul va efectua o biopsie. Aceasta implică prelevarea unei mostre mici de țesut din zonă și trimiterea acesteia la un laborator pentru evaluare microscopică. O scanare CT este uneori folosită pentru a exclude cancerul și alte tipuri de chisturi.
De cele mai multe ori, medicii folosesc intervenția chirurgicală pentru a îndepărta chisturile pilare. Este posibil să fie necesară tunderea părului pentru a vă putea îndepărta chisturile. Odată ce au îndepărtat aceste formațiuni, medicii vor închide locurile de intervenție chirurgicală cu cusături. Mai apoi, pot examina chisturile la microscop pentru a confirma faptul că nu sunt canceroase.
Această procedură are ca rezultat doar câteva cicatrici mici din cauza dimensiunii mici a inciziilor.
Operația de excizie a chistului pilar are o durată medie de 30 min. Excizia chistului pilar se realizează cu anestezie locală, fără sa existe dureri.
După îndepărtarea chirurgicală a chistului, este foarte important să aveți grijă de zona operată. Se recomandă bandajarea zilnică împreună cu aplicarea unei soluții saline. Acoperirea suturilor cu tifon este recomandată chiar în primele zile. De obicei, suturile trebuie îndepărtate între 7 și 10 zile, în funcție de locul chistului și de starea plăgii.
Pentru detalii și progrămari, vă rugăm să luați legătura cu consultantul nostru medical la numărul de telefon 0773.996.999.
Consult – 250 ron
Control – 100 ron
În vederea pregătirii pentru excizia chistului pilar este nevoie de o consultație inițială cu unul dintre medicii noștri de chirurgie generală.
Programează-te la o consultație!
La Angi San, combinăm profesionalismul de top cu empatia și inovația medicală pentru a-ți oferi îngrijire la cele mai înalte standarde. Experiența noastră vastă și dedicarea întregii noastre echipe fac diferența în fiecare etapă a îngrijirii tale.
Posibilități de plată în rate prin BRD și TBI Bank.
Acces gratuit la servicii medicale cu asigurarea privată de sănătate.
Bloc operator construit la ultimele standarde și dotat cu echipamente performante.
Servicii de calitate, medici cu experiență și personal empatic nevoilor tale.
Fă primul pas spre o viață mai sănătoasă și programează-te la o consultație! Procesul de programare este rapid și simplu, durează 2 minute, iar la final nu trebuie să plătești nimic.
Programeaza-ma acum