Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

Operație Excizie Chist Hidatic Hepatic

Secția de chirurgie din cadrul Clinicii Angi San Buzău efectuează operația de excizie a chistului hidatic hepatic prin metoda laparoscopică.

Ce este chistul hidatic hepatic?

Chistul hepatic are forma unui sac plin de lichid care apare pe ficat. În general, aceste formațiuni hepatice sunt benigne. Unele chisturi hepatice sunt cauzate de o tulburare ereditară care poate necesita tratament, în timp ce altele apar în urma contractării unei infecții.

Boala hidatidică, cunoscută și sub denumirea de echinococoză sau boala hidatică chistică, este cauzată de o infecție cu larvele teniei Echinococcus granulosus. Acest parazit provoacă formarea unui chist cu creștere lentă și simptome asociate acestuia.

Care sunt simptomele chistului hidatic hepatic?

Majoritatea pacienților care prezintă chisturi hepatice nu au simptome. Însă, în cazurile mai avansate, vă puteți aștepta la următoarele

 • Durere în partea dreaptă sus a abdomenului
 • Abomen umflat 
 • Stări de greață și vărsături
 • Lipsa poftei de mâncare sau senzație de sațietate după o cantitate redusă de mâncare
 • Senzație de lipsă de aer
 • Senzație de noduri mari în abomen.
 • Icter – în cazul în care chisturile hepatice blochează canalele biliare
 • Febră și dureri abdominale acute – în cazul în care chistul se rupe

chist-hepatic

Contactează-ne rapid


  Ce cauzează chistul hepatic hidatic?

  Chisturile hepatice sunt adesea congenitale, adică sunt formate înainte de naștere, în timpul în care embrionul se dezvoltă în uter. Totodată, acestea pot apărea și în urma unei infecții. Infecția cu o tenie Echinococcus poate duce la apariția acestor formațiuni. Acești paraziți sunt adesea prezenți la animalele care trăiesc cel mai adesea în ferme, însă există și cazuri în care paraziții au fost transmiși de la câini. O persoană se poate infecta cu Echinococcus prin expunerea la fecalele acestor animale.

  Infecția cu Echinococcus este cunoscută sub numele de boală hidatică, boală hidatică chistică sau echinococoză. Această afecțiune poate provoca, de asemenea, chisturi în plămâni, rinichi, creier și alte organe din jurul corpului. Boala polichistică a ficatului (PLD) este o altă afecțiune care poate provoca chisturi hepatice. PLD este o afecțiune genetică rară. Persoanele cu PLD dezvoltă mai multe chisturi de-a lungul vieții, dar afecțiunea nu provoacă adesea simptome. Multe persoane cu PLD au, de asemenea, boală polichistică de rinichi. Alte cauze ale chisturilor hepatice includ cancerul hepatic și leziunile ficatului.

  Cum este diagnosticat chistul hidatic hepatic?

  Chisturile hepatice sunt de obicei descoperite întâmplător în timpul efectuării unei consultații. În timp ce ecografia este cel mai practic test, tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică pot fi, de asemenea, utilizate în diagnosticarea acestei afecțiuni. Ecografia poate diferenția, în general, un chist simplu de unul complicat. 

  • Chisturile hepatice simple vor apărea ca un spațiu unilocular plin cu lichide. Pereții sunt subțiri și există o îmbunătățire acustică posterioară. Aceste chisturi nu conțin proiecții papilare, care sunt descoperiri adesea observate în chisturile hepatice complicate. La CT și RMN, chisturile hepatice simplue nu se intensifică chiar dacă se utilizează contrast. 
  • Chisturile hepatice complicate pot apărea sub formă de leziuni hipoecogene cu pereți neregulați și groși, cu ecouri reprezentând resturi sau noduritatea peretelui. Acestea pot apărea adesea ca simple chisturi la imagistica radiologică. Alte descoperiri caracteristice ale imagisticii includ nisipul hidatic (cârlige și scolexuri din protoscolice), pliurile interne ale peretelui chistului și separarea membranei hidatice de peretele chistului. În plus față de imagistică, testele serologice sunt în general utilizate pentru diagnosticarea chisturilor hidatice.

   

  Operație chist hepatic hidatic

  Majoritatea chisturilor hepatice benigne sau simple nu reprezintă o urgență în a fi tratate. Însă, dacă aceste formațiuni care cresc mai mult de 4 centimetri diametru, este necesară intervenția pentru eliminarea acestora.

  Procedurile și intervențiile chirurgicale pentru a îndepărta chisturile benigne mari, chisturile cauzate de boala hepatică polichistică și chisturile hepatice precanceroase sau canceroase includ:

  • Aspirația percutanată – introducerea de ace sau catetere în chisturile hepatice pentru a drena lichidul chisturilor.
  • Fenestrarea chistului – această intervenție chirurgicală tratează chisturile mari prin îndepărtarea peretelui ce înconjoară formațiunea.
  • Rezecție hepatică –  procedura presupune îndepărarea zonelor ficatului afectate de chisturi.
  • Embolizare transarterială (TACE) – injectarea de medicamente împotriva cancerului într-una dintre arterele care furnizează sânge ficatului. 
  • Intervenție chirurgicală – pentru eliminarea chisturilor benigne sau canceroase.
  • Transplant hepatic – tratează boala polichistică a ficatului care nu răspunde la medicamente și/sau intervenții chirurgicale pentru a elimina chisturile hepatice.

   

  Operație excizie chist hepatic prin metoda laparoscopică

  Laparoscopia este o metodă chirurgicală minim invazivă folosită pentru operații la nivelul organelor abdominale și genitale interne. Cel mai eficient tratament pentru chisturile hepatice este îndepărtarea chirurgicală. Medicii pot elimina chistul prin intermediul unei intervenții laparoscopice, care presupune efectuarea a doar 2 sau 3 incizii mici în abdomen. După îndepărtarea formațiunilor, este puțin probabil ca chisturile să revină.

  laparoscopie-chist-hepatic

  Operația de chist hepatic laparoscopic are o durată medie de 90 min.

  Excizia chistului hepatic se realizează sub anestezie generală, administrată de medicul specialist ATI. Pacientul este supravegheat în permanență, până la trezire, de către echipa ATI.

  Operația laparoscopică are mai multe avantaje:

  • recuperare rapidă
  • complicații de plagă mult mai mici, fără infecții
  • incizii mici, fără cicatrici mari și inestetice
  • vizibilitate precisă asupra zonei operate și a organelor localizate în jur
  • durere postoperatorie redusă.

   

  Așteptări după operația de excizie a chistului hepatic

  Recuperarea rezecției hepatice la domiciliu durează de regulă între 2-4 săptămâni. Este posibil să fie necesar să vă luați acest timp liber de la serviciu.  În această perioadă nu ar trebui să încercați să ridicați obiecte grele sau să vă implicați în exerciții fizice intense. Durata de recuperare diferă de la pacient la pacient, însă pot trece chiar și 8 săptămâni până să vă întoarceți la toate activitățile dumneavoastră normale.

  Recuperarea după intervenția chirurgicală laparoscopică este în general mai rapidă decât în cazul altor metode.

  Pentru detalii și progrămari, vă rugăm să luați legătura cu consultantul nostru medical la numărul de telefon 0773.996.999. 

  Tarife Chirurgie Generala

  Consult – 200 ron
  Control – 100 ron

  Tariful operației de excizie chist hepatic laparoscopic este de 9.000 RON. 

  Tariful operatiei include:

  • Anestezie generala 
  • Internare 1 zi in rezerva individuala 
  • Asistenta medicala 
  • Hrana 
  • Materiale sanitare 
  • Medicamente 
  • Optiunea unui insotitor (250ron/zi)

  În vederea pregătirii pentru cura chirurgicală a chistului hepatic este nevoie de o consultație inițială cu unul dintre medicii noștri de chirurgie generală.

  Programează-te la o consultație, chistul hepatic poate fi considerat o urgență!

  Medici chirurgie generala Buzau

  Dr. Dedu Razvan

  medic primar chirurgie generala

  Dr. Bostan Catalin

  medic primar chirurgie generala

  Urmărește acest video despre anestezie

  De ce să alegi clinica Angi San?

  Posibilități de plată în rate prin BRD și TBI Bank.

  Acces gratuit la servicii medicale cu asigurarea privată de sănătate.

  Bloc operator construit la ultimele standarde și dotat cu echipamente performante.

  Servicii de calitate, medici cu experiență și personal empatic nevoilor tale.

  Galerie foto

  Contactează-ne rapid


   Programează-te online!

   Simplu și rapid! Procesul de programare durează 2 minute, iar la final nu trebuie să plătești nimic.

   Programează-te online!

   Simplu și rapid! Procesul de programare durează 2 minute, iar la final nu trebuie să plătești nimic.

   Call Now Button