Durerea lombară: Cauze, Simptome, Tratament

18 Mar, 2023.7 min
Durerea lombară: Cauze, Simptome, Tratament

Durerea lombară este o problemă foarte des întâlnită, întrucât poate avea numeroase cauze care pot varia de la probleme temporare și ușoare, la afecțiuni severe și debilitante.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, durerea lombară reprezintă cauza principală de dizabilitate la nivel global, aceasta putând afecta abilitatea de a realiza activitățile zilnice și putând reduce calitatea vieții.

De cele mai multe ori, durerea lombară tinde să se ameliorează prin odihnă, fizioterapie și analgezice. Cu toate acestea, cazurile mai severe pot necesita tratament prescris de către un medic specialist sau chiar intervenții chirurgicale.

Semnele și simptomele durerii lombare

Simptomele asociate cu această problemă pot apărea brusc sau gradual. În unele cazuri, această durere poate să apară după un eveniment specific sau o mișcare greșită, cum ar fi ridicarea incorectă a unor greutăți sau aplecarea necorespunzătoare.

Durerea apărută poate fi intensa și poate radia spre fese și partea posterioară a picioarelor (sciatica). De obicei această durere se poate ameliora prin relaxarea spatelui în poziție orizontală.

Alte simptome asociate cu durerea lombară includ:

  • Rigiditate – caracterizată prin reducerea razei de mișcare a spatelui și dificultate în ceea ce privește îndreptarea spatelui;
  • Probleme asociate cu postura – tot din cauza rigidității, multe persoane pot prezenta o postură necorespunzătoare a spatelui din cauza imposibilității de îndreptare a acestuia;
  • Spasme Musculare – întâlnite de obicei după supraîncordarea, suprasolicitarea sau întinderea exagerată a mușchilor. După oricare dintre aceste acțiuni mușchii se pot contracta necontrolat, problemă care se poate manifesta prin durere extremă și incapacitatea de a sta în picioare sau de a merge.

Alte simptome mai puțin comune, dar mai severe pot include:

  • Durere la nivelul spatelui și a membrelor inferioare;
  • Scăderea neintenționată în greutate;
  • Febră;
  • Incontinență fecală.

Deoarece simptome pot varia în funcție de cauză și de severitatea leziunii, este recomandată o consultație medicală de specialitate, mai ales dacă simptomele persistă mai mult de 72 de ore sau dacă apar alte schimbări ieșite din comun.

Cauzele durerii lombare

De multe ori cauza durerii lombare nu poate fi observată prin analize și teste imagistice. Cu toate acestea, câteva dintre cele mai comune cauze de apariție a acestui tip de durere includ:

  • Suprasolicitarea mușchilor sau a ligamentelor – ridicarea repetată a greutăților sau mișcările incorecte pot suprasolicita mușchii și ligamentele, ceea ce poate duce la apariția durerilor lombare. Este important ca persoanele care ridică greutăți ca ocupație profesională să aibă o tehnică și o postură corectă pentru a preveni orice potențiale complicații.
  • Probleme asociate cu discurile intervertebrale – discurile intervertebrale au rol de amortizor între vertebre. Acestea sunt formate dintr-un inel fibros care conține în interior un nucleu pulpos. Atunci când aceste inele ies din poziția lor inițială sau atunci când se sparg, vertebrele se pot atinge între ele, lucru care poate duce la apariția durerii de spate.
  • Artrita – osteoartrita poate afecta partea inferioară a spatelui. În unele cazuri, artrita poate duce la îngustarea spațiului din jurul măduvei spinării, o problemă cunoscută sub numele de stenoză spinală.
  • Osteoporoza – problemă caracterizată prin oase mult mai poroase și mai predispuse la fracturare. Din cauza osteoporozei, este posibil ca vertebrele să prezinte fracturi dureroase care pot limita raza de mișcare.
  • Spondilita anchilozantă – o afecțiune inflamatorie care poate cauza fuziunea anumitor oase din coloana vertebrală, lucru care o face astfel mai puțin flexibilă.

Alte afecțiuni care pot include și durerea lombară în tabloul lor simptomatic includ:

  • Endometrioza;
  • Chisturile ovariene;
  • Fibroamele uterine;
  • Sarcina;
  • Probleme asociate cu rinichii sau vezica urinară, inclusiv infecții;
  • Cancer.

Este importantă menționarea tuturor simptomelor prezentate, întrucât multe dintre ele pot fi asociate cu anumite afecțiuni, ceea ce poate ajuta la diagnosticarea mai ușoară a cauzei principale și la recomandarea tratamentului corespunzător.

Factori de risc asociați cu durerea lombară

Oricine poate prezenta durere lombară, chiar și copiii și adolescenții. Cu toate acestea, există însă anumiți factori care pot crește riscul de apariție a acestei probleme, cum ar fi:

  • Vârsta – durerea lombară fiind mai des întâlnită în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 30 de ani;
  • Sedentarismul – neefectuarea exercițiilor fizice poate slabi mușchii, ceea ce îi poate face mai predispuși la întindere sau suprasolicitare;
  • Greutatea în exces – deoarece greutatea excesivă poate pune mai mult stres pe spate;
  • Ridicarea incorecta a greutăților – manipularea obiectelor grele cu ajutorul spatelui și nu a picioarelor poate duce la apariția durerii lombare;
  • Anumite afecțiuni – cum ar fi cancerul, unele tipuri de artrită și diabetul care nu este tratat corespunzător;
  • Fumatul – întrucât fumatul poate reduce circulația sangvină către coloana vertebrală și poate crește riscul de osteoporoză.

Diagnosticarea durerii lombare

Pentru a începe procesul de diagnosticare, medicul va efectua o consultație generală și va întreba despre simptomele prezentate, istoricul medical personal și familial, domeniul de muncă și așa mai departe (anamneza).

După efectuarea anamnezei și a consultației generale, este posibil ca medicul să recomande efectuarea anumitor teste imagistice pentru a verifica structura și sănătatea oselor și pentru a oferi o imagine mai clară a mușchilor, a discurilor intervertebrale, a tendoanelor și a ligamentelor. Câteva teste imagistice care pot fi recomandate sunt:

  • Radiografia coloanei vertebrale – test care folosește radiații pentru a evidenția coloana vertebrală și alte oase;
  • Tomografie computerizată – test imagistic care folosește raze X pentru a crea imagini 3D ale oaselor și ale țesuturilor moi;
  • Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) – care folosește un camp magnetic puternic pentru a crea imagini detaliate ale oaselor, mușchilor, tendoanelor și ale altor țesuturi moi;
  • Electromiografia sau EMG – prin care se poate testa funcționarea nervilor și a mușchilor. Prin acest test se poate evidenția prezența sau absența neuropatiei (lezarea nervilor), lucru care duce de obicei la apariția furnicăturilor sau a amorțelii la nivelul picioarelor.

În funcție de cauza durerii și de rezultatele obținute până în acest moment, este posibil ca medicul să recomande și anumite analize de urină și de sânge prin care poate observa prezența sau absența factorilor asociați fie cu calculii renali (pietre la rinichi), fie cu spondilita anchilozantă.

Opțiunile terapeutice disponibile pentru tratarea durerii lombare

De cele mai multe ori durerea lombară este ameliorată prin odihnă și folosirea analgezicelor. În funcție de cauza însă, medicul poate alege metoda cea mai eficientă, care va lua în considerare și alte aspecte ale sănătății pacientului. Opțiunile terapeutice disponibile pentru durerea lombară includ:

  • Tratamentul medicamentos – care poate include medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, medicamente care pot ajuta la relaxarea mușchilor și opțiuni analgezice eliberate doar cu prescripție medicală.
  • Fizioterapie – menită să întărească mușchii spatelui pentru a oferi o susținere mai bună coloanei vertebrale. Mai mult decât atât, prin fizioterapie se poate îmbunătăți flexibilitatea și se pot preveni alte accidentări asemănătoare.
  • Manipulare manuală – aceste opțiuni pot ajuta la relaxarea mușchilor încordați, pot ameliora durerea prezentată și pot restaura postura corectă. Una dintre cele mai cunoscute tipuri de manipulare manuală este masajul, care poate ajuta la reducerea disconfortului prezentat și la restaurarea funcțiilor afectate.
  • Injecții specifice – este posibil ca medicul specialist să recomande anumite injecții care pot ameliora durerea și care pot reduce inflamația.
  • Tratament chirurgical – anumite cauze ale durerii lombare pot necesita intervenție chirurgicală. În funcție de caz, este posibil ca tratamentul chirurgical să se poată efectua și prin proceduri minim invazive.

Chiar dacă durerea lombară poate avea cauze ușoare și temporare, este importantă obținerea atenției medicale necesare, mai ales dacă simptomele persistă mai mult de 72 de ore sau dacă apar și alte simptome îngrijorătoare!

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Referințe:

1. World Health Organization

2. Pexels


Author Avatar

Angisan

18 Mar, 2023

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up