Diabetul: Tipuri, Simptome, Tratament

16 Mar, 2023.7 min
Diabetul: Tipuri, Simptome, Tratament

Diabetul este o afecțiune care apare atunci când pancreasul nu produce cantiatea necesară de insulină (hormonul care ajută la reglarea glucozei din sânge) sau atunci când corpul nu o poate folosi în mod corespunzător.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, numărul de persoane diagnosticate cu diabet a crescut de la 108 milioane în anul 1980, la 422 de milioane în anul 2014. În ceea ce privește diabetul zaharat tip 2, exercițiile fizice regulate, dieta sănătoasă și menținerea unei greutăți corporale normale reprezintă câteva dintre metodele de prevenire a acestei boli.

Diabetul cronic include diabetul zaharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2, iar cele potențial reversibile includ prediabetul și diabetul gestațional. Chiar dacă motivele și cauzele diabetului depind de tip, manifestarea principală este aceeași, adică amplificarea nivelului de glucoză din sânge.

Semnele și simptomele diabetului zaharat

Simptomele diabetului depind de nivelul glucozei din sânge. Este posibil ca unele persoane care suferă de prediabet, diabet gestional sau cel de tip 2 să nu prezinte simptome evidente sau numeroase. În ceea ce privește diabetul zaharat tip 1 însă, semnele și simptomele acestuia tind să apară mai rapid și să fie mult mai severe.

Câteva dintre cele mai comune simptome ale diabetului zaharat tip 1 și 2 includ:

  • Setea excesivă;
  • Urinare frecventă;
  • Scăderea neintenționată în greutate;
  • Prezența cetonelor în urină, acestea fiind prezente în urma distrugerii mușchilor și grăsimii din cauza lipsei de insulină;
  • Oboseală și slăbiciune;
  • Iritabilitate și schimbări frecvente de dispoziție;
  • Tulburări de vedere;
  • Vindecarea lentă a leziunilor.

Diabetul zaharat de tip 1 poate să apară la orice vârstă, însă cel mai des apare în copilărie sau adolescență, iar diabetul zaharat de tip 2 este mai des întâlnit în rândul persoanelor cu vârstă mai mare de 40 de ani. Cu toate acestea, diabetul zaharat de tip 2 începe să fie din ce în ce mai prevalent și în rândul copiilor.

Cauzele diabetului zaharat

Nivelul ridicat de glucoză în sânge poate duce la apariția diabetului, indiferent de tip. Cu toate acestea, motivul pentru care nivelul de glucoză este ridicat poate să difere în funcție de tipul diabetului. Cauzele cele mai comune includ:

  • Rezistența la insulină – diabetul zaharat de tip 2 apare de cele mai multe ori din cauza rezistenței la insulină. Această problemă apare atunci când celulele din mușchi, grăsimi și ficat nu mai răspund în mod corespunzător insulinei. Există mai mulți factori care pot contribui la apariția rezistenței cum ar fi obezitatea, dieta, sedentarismul, dezechilibrul hormonal sau unele medicamente.
  • Afecțiuni autoimune – diabetul zaharat de tip 1 și cel latent apar în urma atacului eronat al celulelor producătoare de insulină din pancreas, de către propriul sistem imunitar.
  • Dezechilibru hormonal – în timpul sarcinii placenta eliberează hormoni care pot cauza rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că se poate dezvolta diabet gestațional dacă pancreasul nu produce cantitatea necesară de insulină pentru a compensa pentru rezistența apărută.
  • Lezarea pancreasului – indiferent că este vorba de lezare directă, de afecțiuni sau de intervenții chirurgicale, orice problemă la nivelul pancreasului poate reduce abilitatea acestuia de a produce insulină.

Chiar dacă există numeroase cauze, în majoritatea cazurilor nu poate fi depistat motivul exact. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 1 și 2, acestea pot să apară dintr-o combinație de factori genetici sau de mediu.

Factori de risc asociați cu diabetul zaharat

În funcție de tipul diabetului, există anumiți factori care pot crește probabilitatea de dezvoltare a acestei afecțiuni.

Riscul de a dezvolta diabetul zaharat tip 1, de exemplu, este mai ridicat în perioada copilăriei sau adolescenței sau atunci când există istoric familial de această boală.

În ceea ce privește diabetul zaharat tip 2, factorii de risc asociați cu acest tip includ:

  • Supraponderabilitatea sau obezitatea;
  • Vârsta mai mare de 40 de ani;
  • Istoric familial care include această boală;
  • Sedentarismul;
  • Istoric medical personal de diabet gestational sau prediabet;
  • Prezența hipertensiunii arteriale, a nivelului ridicat de colesterol sau de trigliceride.

Riscul de a dezvolta diabetul gestational crește dacă persoana de sex feminin suferă de sindrom ovarian polichistic, dacă este supraponderală, dacă are istoric familial de diabet zaharat tip 2 sau dacă a prezentat diabet gestațional în sarcini anterioare.

Complicații ale diabetului zaharat

Complicațiile asociate cu diabetul zaharat tind să apară gradual. Cu toate acestea, este posibil ca multe dintre complicațiile diabetului să evolueze în afecțiuni care pot pune viața în pericol. Câteva dintre cele mai comune complicații includ:

  • Afecțiuni cardiovasculare – diabetul reprezintă un factor semnificativ de risc pentru boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, infarctul miocardic, ateroscleroza și accidentul vascular cerebral.
  • Leziuni nervoase din cauza diabetului (neuropatie diabetică) – nivelul ridicat de glucoză poate leza pereții vaselor mici de sânge care „hrănesc” nervii. Atunci când nervii membrelor inferioare sunt afectați, această problemă se poate manifesta prin senzație de furnicături, durere sub formă de arsură și amorțeală. Când sunt afectați nervii asociați cu digestia, această problemă se poate manifesta prin greață, vărsături, diaree sau constipație.
  • Probleme apărute la nivelul pielii sau cavitații bucale – este posibil ca diabetul să crească riscul de dezvoltare a unor probleme cutanate, printre care infecții cauzate de bacterii sau fungi.
  • Lezarea rinichilor din cauza diabetului (nefropatie diabetică) – întrucât rinichii conțin numeroase vase sangvine de mici dimensiuni care filtrează produsele reziduale din sânge (glomeruli), diabetul poate afecta aceste vase și ca urmare poate interveni în buna funcționare a sistemului de filtrare.

Pe lângă cele menționate mai sus, diabetul zaharat mai poate cauza probleme la nivelul ochilor, leziuni la nivelul membrelor inferioare, risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Alzheimer și multe altele, motiv pentru care trebuie depistată afecțiunea cât mai curând posibil pentru a putea primi tratamentul corespunzător.

Diagnosticarea și tratarea diabetului zaharat

Diabetul este diagnosticat prin prelevarea probelor de sânge pentru a analiza valorile glucozei serice, care evidențiază nivelul glicemiei la momentul recoltării și testarea hemoglobinei glicate, care oferă informații despre nivelul mediu al glicemiei din ultimele 3 luni.

În ceea ce privește tratamentul, acesta va fi recomandat în funcție de fiecare caz în parte, întrucât diabetul se manifestă diferit la fiecare persoană.

În funcție de tipul diabetului și de severitatea acestuia, se poate recomanda monitorizarea regulată a glicemiei și tratament cu insulină sau cu medicamente orale. Tot în această categorie intră și recomandările legate de stilul de viață, prin care se dorește axarea pe o dietă sănătoasă și echilibrată și pe evitarea sedentarismului prin efecuarea regulată a exercițiilor fizice.

Deoarece diabetul poate avea complicații severe, este recomandată o consultație de specialitate dacă există simptome specifice bolii sau dacă există factori de risc, cum ar fi stilul de viață nesănătos sau un istoric medical familial de diabet!

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Referințe:

1. World Health Organization

2. Pixabay

 


Author Avatar

Angisan

16 Mar, 2023

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up