Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Dermatita de contact: Simptome, Cauze, Tratament

Dermatita de contact: Simptome, Cauze, Tratament

Dermatita de contact este o problemă de piele caracterizată prin erupții cutanate (eczeme), care apar în urma contactului direct cu o substanță sau factor alergen cum ar fi produsele cosmetice, anumite plante, bijuterii, parfumuri etc.

Eczema asociată cu dermatita de contact tinde să apară la scurt timp după intrarea în contact cu substanța sau factorul alergen și poate provoca simptome inconfortabile cum ar fi pruritul (mâncărimea) și spargerea veziculelor formate la nivelul pielii.

Este recomandată o consultație dermatologică dacă există semne și simptome specifice dermatitei de contact pentru a descoperi factorii declanșatori și pentru a primi tratamentul corespunzător.

Semnele și simptomele dermatitei de contact

Dermatita de contact apare în locul în care pielea a intrat în contact cu factorul cauzator, cum ar fi piciorul care a atins o plantă specifică sau mâna pe care se află bijuteria compusă din mai multe metale sau aliaje.

În funcție de cauză și de sensibilitatea fiecărei persoane, eczema poate să apară după câteva minute de la expunere sau după câteva ore și poate persista între două și patru săptămâni.

Chiar dacă semnele și simptomele dermatitei de contact pot varia, cele mai comune includ:

 • Erupții cutanate pruriginoase;
 • Porțiuni de piele care este mai închisă la culoare (hiperpigmentare);
 • Piele uscată, crăpată și cu aspect solzos;
 • Vezicule pline cu lichid care se pot sparge și care pot crea apoi cruste;
 • Umflarea zonei afectate;
 • Durere sau senzație de arsură.

Este recomandată o consultație dermatologică dacă mâncărimea este atât de intensă încât întrerupe somnul, dacă eczema este severă sau s-a răspândit considerabil, dacă erupția nu s-a ameliorat după trei săptămâni sau dacă sunt implicați ochii, gura, fața sau organele genitale.

Este indicată obținerea imediată a serviciilor medicale dacă respirația este îngreunată, dacă au fost ingerate substanțe care pot leza mucoasa bucală sau cea a tractului digestiv sau dacă există semne și simptome asociate cu o infecție, cum ar fi febră sau vezicule pline cu puroi.

Cauzele dermatitei de contact

Dermatita de contact este cauzată de expunerea la substanțe care pot irita pielea sau care pot declanșa o reacție alergică.

Atunci când cauza este de natură iritativă, reacția poate leza primul strat al pielii și poate duce la apariția semnelor și simptomelor specifice dermatitei de contact. Este posibil ca reacția să apară imediat după intrarea în contact cu materialul sau substanța iritantă sau să apară gradual, în urma expunerii repetate la factorul declanșator.

Cei mai comuni factori iritanți care pot cauza dermatita de contact includ:

 • Solvenți;
 • Mănuși din latex;
 • Clor sau detergenți;
 • Produse de păr;
 • Săpun;
 • Plante;
 • Pesticide.

În ceea ce privește dermatita de contact apărută în urma unei reacții alergice, aceasta apare atunci când sistemul imunitar este declanșat din cauza unei reacții apărute la nivelul pielii din cauza unui agent alergen.

Acest tip de dermatită tinde să apară doar în zona care a fost expusă alergenului, însă poate avea și un efect general atunci când agentul a pătruns în organism fie prin alimentație, fie prin proceduri medicale.

Cei mai comuni agenți alergeni care pot cauza dermatita de contact includ:

 • Nichelul, care poate fi găsit în bijuterii;
 • Anumite medicamente, în special creme;
 • Produse de îngrijire a corpului, care pot include geluri de duș, cosmetice, vopsele de păr etc;
 • Plante, cum ar fi ambrozia;
 • Formaldehida, un conservant folosit des în anumite produse, inclusiv cele cosmetice;
 • Alergeni prezenți în aer, cum ar fi polenul.

Pe lângă toți factorii de mai sus, este posibil ca bebelușii să dezvolte dermatită de contact și în urma folosirii prelungite a șervetelor umede (mai ales a celor care conțin parfum sau alti compuși agresivi cu pielea) sau în urma contactului prelungit cu scutecul.

Diagnosticarea dermatitei de contact

De obicei medicul specialist poate stabili diagnosticul de dermatită de contact doar prin analizarea semnelor și simptomelor prezente și prin informarea despre istoricul medical personal (anamneză).

În timpul consultației medicul specialist se va interesa de circumstanțele care au dus la apariția eczemei, cum ar fi locația și soluțiile folosite pentru a obține indicii legate de factorul declanșator. În funcție de severitatea erupțiilor este posibil ca acesta să efectueze și o consultație cutanată, prin care va determina condiția pielii și severitatea eczemei.

Dacă substanțele sau agenții declanșatori nu pot fi identificați cu exactitate în baza analizelor de mai sus, atunci medicul specialist poare recomanda testarea alergologică tip patch pentru a obține informațiile necesare.

Acest test implică aplicarea unor plasturi cu diferiți alergeni comuni pentru a observa care produce modificări la nivelul pielii. Pentru rezultate clare, este posibil ca acești plasturi să rămână aplicați o perioadă de două sau trei zile, timp în care trebuie evitată dezlipirea acestora sau udarea lor.

Tratarea dermatitei de contact

În majoritatea cazurilor dermatita de contact tinde să dispară de la sine odată ce s-a întrerupt contactul cu substanța iritantă sau agentul alergen.

Pe lângă identificarea factorului cauzator, medicul specialist poate recomanda și tratamente specifice pentru a ameliora simptomele prezentate, care pot include medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală cum ar fi creme, corticosteroizi și antihistaminice topice sau orale, printre multe altele.

Tratamentul recomandat de către medicul specialist va lua în considerare severitatea dermatitei de contact, simptomele prezentate și prezența sau absența potențialelor complicații.

Prevenirea dermatitei de contact

Există câteva măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de dezvoltare a dermatitei de contact, cum ar fi:

 • Evitarea iritanților și alergenilor – indentificarea și evitarea substanțelor și materialelor care produc reacții la nivelul pielii, cum ar fi bijuteriile care conțin nichel.
 • Curățarea pielii – în cazul ambroziei de exemplu, este posibil ca majoritatea substanțelor care produc eczeme să fie îndepărtate prin spălarea și curățarea imediată a pielii.
 • Purtarea materialelor de protecție – Folosirea mănușilor, a măștilor și a altor obiecte vestimentare de protecție poate ajuta la blocarea contactului direct cu substanțele iritante, în special cele folosite pentru curățarea casei.
 • Folosirea cremelor hidratante – aplicarea cremelor hidratante poate ajuta la restaurarea stratului superior al pielii și la creșterea gradului de protecție.
 • Creme sau geluri protectoare – acestea pot fi aplicate pentru a oferi un grad adițional de protecție între substanțele iritante și piele.

Întrucât dermatita de acest tip este mai ușor de prevenit decât de tratat, este recomandată depistarea factorilor declanșatori și evitarea acestora prin aplicarea măsurilor de mai sus.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button