Circumcizia – indicații, beneficii, pregătire

04 Oct, 2023.4 min
Circumcizia – indicații, beneficii, pregătire

Circumcizia este o procedură chirurgicală minoră, realizată de un medic chirurg pediatru sau un medic urolog, în funcție de vârsta la care este efectuată, sub anestezie generală sau rahianestezie, adică de la brâu în jos. Procedura durează aproximativ 20 de minute și presupune îndepărtarea completă a prepuțului pentru a lăsa capul penisului complet descoperit.

Indicațiile circumciziei

Deși uneori poate fi vorba despre o decizie de ordin religios, în special în cultura evreilor, de cele mai multe ori este vorba despre o decizie medicală apărută în contextul unui prepuț prea strâns care împiedică descoperirea cu ușurință a glandului, afecțiune cunoscută sub denumirea de fimoză. În general, afecțiunea nu necesită nicio măsură chirurgicală până în jurul vârstei de 5 ani sau în absența unei simptomatologii cu complicații de tipul: roșeață, durere, disconfort la urinare, balonarea prepuțului.

Până la vârsta de 5 ani însă, prepuțul este aderent de glandul penisului, având rol protector contra infecțiilor la acest nivel, așadar majoritatea băieților au un anumit grad de fimoză încă de la naștere. Complicațiile apar în momentul în care copilul crește, iar prepuțul nu începe să se separe în mod natural de gland, contribuind astfel la apariția primelor simptome. Astfel, în jurul vârstei de 17 ani, acest proces este complet pentru 99% dintre băieți, pe când 1% vor avea nevoie de intervenția chirurgicală cunoscută sub numele de circumcizie.

Pe de altă parte, este important de știut că există și contraindicații pentru realizarea circumciziei, iar printre acestea se numără tulburările de coagulare a sângelui și prematuritatea.

Beneficiile circumciziei

Efectuarea circumciziei este o decizie medicală, dar poate fi și una personală, în contextul în care realizarea sa asigură și o igienă intimă mai bună. De asemenea, este important de știut că circumcizia este o procedură care oferă atât riscuri, cât și beneficii, deci este important de pus în balanță ambele aspecte. Astfel, printre beneficiile circumciziei, se numără:

  • Prevenirea anumitor boli: balanopostita, manifestată prin inflamația glandului si a prepuțului, parafimoza și fimoza;
  • Prevenirea infecțiilor de tract urinar: datorită unei igiene locale mai bune;
  • Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală: herpes genital, HPV, sifilis și HIV, persoanele circumcise având un risc mai scăzut pentru astfel de infecții;
  • Igientă intimă îmbunătățită;
  • Risc scăzut de cancer penian.

Riscurile circumciziei

Așa cum spuneam, circumcizia este o procedură medicală ce presupune și anumite riscuri, iar printre cele mai frecvente se numără: sângerările, infecțiile și umflarea capului penisului. Alte riscuri sunt:

  • Reducerea senzațiilor percepute la nivelul capului penisului, cu consecințe asupra vieții sexuale;
  • Sensibilitatea în jurul cicatricii;
  • Necesitatea celei de-a doua intervenții, în cazul în care prepuțul a fost tăiat prea lung sau prea scurt.

Pregătirea pentru circumcizie

Circumcizia nu necesită o pregătire preoperatorie riguroasă, ci doar o informare corectă și o decizie asumată. Procedura este una simplă ce se realizează cu ajutorul unei foarfece chirurgicale sau a unui bisturiu pentru a permite decalotarea penisului și descoperirea completă a capului său.

Controlul sângerării în timpul operației de circumcizie este realizat cu ajutorul cauterizării, iar sutura finală se va face cu fire resorbabile, care vor dispărea complet după aproximativ 2 – 3 săptămâni.

Recuperarea după circumcizie

Recuperarea completă după operația de circumcizie se face în circa 7 – 10 zile, timp în care pacientul poate experimenta senzația de umflare, înroșire sau învinețire a penisului. De asemenea, mici sângerări, dureri și apariția unei cruste la locul inciziei sunt aspecte normale după intervenție care pot fi ameliorate cu ajutorul unor antialgice recomandate de medic.

Cu toate acestea, este important să mergeți la medic dacă în perioada de recuperare apar și alte probleme precum:

  • Sângerări persistente
  • Miros urât
  • Urinare dureroasă și deficitară extinsă mai mult de 12 ore

De asemenea, în cazul bebelușilor care au suferit o circumcizie, este important să vă adresați medicului dacă cel mic:

  • Manifestă o durere crescută la locul inciziei, care nu se ameliorează pe durata a câteva zile;
  • Nu urinează 6 – 8 ore deloc;
  • Prezintă semne de infecție: febră, frison, înroșirea intensă a zonei, scurgere urât mirositoare;
  • Agitație continuă.

În cadrul clinicii Angi San din Buzău, medicii urologi colaboratori realizează operația de circumcizie pentru tratarea fimozei la adulți, precum și consilierea pacienților în vederea luării unei decizii corecte pentru fiecare caz în parte. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați pagina dedicată procedurii aici.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up