Chisturile ovariene: Cauze, Simptome, Diagnostic și Tratament

07 Aug, 2023.5 min
Chisturile ovariene: Cauze, Simptome, Diagnostic și Tratament

Chisturile ovariene sunt formațiuni lichide, care apar în mod fiziologic pe suprafața ovarelor, ca parte din procesul de formare a ovulului. Majoritatea chisturilor sunt benigne, însă 10% dintre acestea au caracter malign, iar în acest caz excizia lor chirurgicală este imperios necesară. Chisturile ovariene benigne sunt frecvent întâlnite în rândul femeilor de vârstă fertilă, fiind caracterizate de dimensiuni mici, majoritatea dispărând de la sine. În cazul chisturilor maligne, acestea pot conține componente solide și pot apărea mai frecvent la femeile de peste 40 de ani.

Cauzele apariției chisturilor ovariene

De cele mai multe ori, cauzele apariției chisturilor ovariene sunt strâns legate de aspectul hormonal și vârsta pacientei. Astfel:

În perioada pubertății – pot apărea frecvent chisturi ovariene de mici dimensiuni, iar creșterea lor poate semnala pubertatea precoce;

În perioada adolescenței – pot apărea chisturi ovariene cu caracter funcțional, care se resorb spontan în contextul perioadei menstruale;

După 40 de ani – pot apărea chisturi ovariene cu caracter malign.

De asemenea, există și anumiți factori de risc care pot cauza apariția chisturilor ovariene: problemele hormonale, sarcina, endometrioza, infecțiile pelvine severe, istoricul familial de chist ovarian.

Simptomele chisturilor ovariene

În cele mai multe cazuri, chisturile ovariene de mici dimensiuni sunt inofensive, dispar de la sine și nu cauzează simptome neplăcute. Însă, cu cât chisturile ovariene sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca acestea să producă neplăceri: durere abdominală, durere în timpul actului sexual, senzația de presiune la nivelul abdomenului, dereglarea menstruației și sângerări abundente. În cazul femeilor aflate la menopauză, acestea pot cauza sângerări, greață sau vărsături.

În unele cazuri pot apărea complicații ale chisturilor ovariene, dacă acestea se rup sau devin strangulate, caz în care pacienta resimte o simptomatologie acută: durere severă, greață, febră, frisoane, vertij, slăbiciune sau accelerarea respirației. Aceasta reprezintă o urgență chirurgicală, iar pacienta trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp la medic sau la camera de gardă.

Diagnosticarea chisturilor ovariene

Ecografia abdominală este metoda primară de investigare și diagnosticare a chisturilor ovariene. Dacă medicul va considera necesar, poate recomanda și alte investigații medicale mai specifice: RMN, markeri tumorali care diferențiază chisturile benigne de cele maligne, analize de sânge sau teste de sarcină.

Examenele imagistice avansate de tipul CT-ului sau RMN-ului pot fi recomandate în cazul în care se suspicionează prezența unui cancer, întrucât cu ajutorul lor se poate face diferența între un chist ovarian și o formațiune tumorală.

Tratamentul chisturilor ovariene

Tratamentul chisturilor ovariene este diferit în funcție de: vârsta pacientei, mărimea chistului și aspectul său, de simptome și caracterul benign sau malign al acestora. Astfel:

Tratamentul medicamentos al chisturilor ovariene

Chisturile mici, funcționale – cu mărime între 2 – 5 cm, nu necesită tratament, ci doar urmărire  ecografică, majoritatea dispărând spontan. Cu toate acestea, medicul poate prescrie tratament cu anticoncepționale și medicație calmantă în cazul pacientelor care resimt dureri intense în perioada menstruală, cauzate de prezența chisturilor ovariene.

Tratamentul chirurgical al chisturilor ovariene

Au indicație de operație chisturile ovariene de mari dimensiuni, de peste 5 cm, care cauzează durere, care nu se micșorează în cursul tratamentului și al monitorizării și care au caracter malign, dar și cele endometriozice care pot provoca infertilitate.

Intervenția chirurgicală clasică, deschisă este recomandată în cazul ruperii sau torsionării chistului ovarian sau în situația în care nu se cunoaște cu exactitate, ca urmare a unei biopsii, natura malignă sau benignă a chistului.

Intervenția chirurgicală laparoscopică este adresată persoanelor care nu prezintă complicații sau malignități și presupune îndepărtarea minim invazivă cu ajutorul unor instrumente chirurgicale introduse în abdomen, prin 3 sau 4 incizii mici, de aproximativ 0.5-1 cm. Intervenția durează aproximativ 30 de minute, în funcție de mărimea și tipul chistului, majoritatea pacientelor putând părăsi spitalul chiar în ziua următoare. Intervenția chirurgicală laparoscopică a chisturilor ovariene asigură o recuperare rapidă, durere postoperatorie minimă și complicații intraoperatorii reduse.

În cadrul clinicii Angi San efectuăm operația de chist ovarian pentru pacientele care au indicație atât prin metoda clasică, cât și prin metoda laparoscopică, scurtând eficient timpul de la diagnosticare și până la vindecare. Având o echipă medicală foarte bine pregătită, cu o experiență bogată în excizia chisturilor ovariene, Angi San este singura clinică privată din Buzău unde se poate realiza minim invaziv această procedură, cu internare continuă, fără riscuri și cu reluarea rapidă a activităților socio-profesionale.  

Programează-te acum la un consult de chirurgie generală la unul dintre medicii clinicii Angi San: Dr. Răzvan Dedu, medic primar chirurgie generală, Dr. Bostan Cătălin, medic primar chirurgie generală sau Dr. Vicol Dragoș, medic primar chirurgie generală.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Sursa foto: Freepik.com

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up