Boala gură-mână-picior este o infecție virală ce apare frecvent la copiii cu vârstă între 1 – 6 ani și se manifestă prin apariția unor vezicule dureroase la nivelul cavității bucale, precum și prin erupții în zona membrelor superioare și inferioare, de unde și denumirea de “gură-mână-picior”. Boala este contagioasă și poate fi transmisă cu ușurință adulților aparținători, așa că este extrem de important să fie luate măsuri de igienă sporită pe toată durata manifestării bolii.
Din cauza gradului mare de transmisibilitate, boala gură-mână-picior se ia foarte ușor prin contact cu suprafețe contaminate (jucării, locuri de joacă, clanțe, mese), prin strănut, tuse sau prin contactul direct cu mucoasele bolnavului.
Boala gură-mână picior apare din cauza infecției cu enterovirusuri de tipul poliovirusului, dintre care cel mai frecvent este Virusul Coxsackie A16, urmat de enterovirusul 71 și alte 2 tipuri de enterovirusuri.
Deși toate persoanele sunt expuse acestor virusuri, sugarii și copiii au un risc crescut de contactare a bolii din cauza sistemului imunitar încă neajuns la maturitate, precum și din cauza faptului că infectarea este posibilă chiar înainte de apariția primelor simptome.
Boala gură-mână-picior are o perioadă de incubație de 3 – 7 zile, după care debutează, de obicei, cu febră crescută de 39 – 40 grade Celsius, iritabilitate, durere în gât, scăderea poftei de mâncare și o stare generală proastă.
Ulterior, boala gură-mână-picior evoluează către apariția aftelor bucale sub forma unor vezicule extrem de dureroase pe cerul gurii, gingii, obraji, limbă sau interiorul obrajilor. Hepargina, așa cum este cunoscută această manifestare a bolii, este urmată de erupția cutanată sub formă de pete roșii, plate, uneori cu vezicule la nivelul palmelor, coatelor, feselor, în regiunea genitală, în genunchi sau talpă. Erupția nu este însă însoțită și de mâncărimi.
Deși boala în sine nu poate fi tratată, pot fi tratate simptomele specifice ale acesteia pentru a fi mai ușor de suportat și pentru a se vindeca mai repede. Astfel, tratamentul bolii gură-mână-picior va fi recomandat exclusiv de către medic pe baza simptomatologiei și va fi reprezentat de:
De asemenea, medicul poate recomanda în cazul copiilor mici și măsuri speciale de hidratare prin perfuzii, întrucât riscul de deshidratare este crescut din cauza leziunilor extrem de dureroase de la nivelul cavității bucale care îngreunează procesul de alimentație și hidratare.
Deși boala gură-mână-picior se transmite cu ușurință, sunt câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a minimiza șansele de contactare a bolii.
Dacă și copilul tău prezintă simptomele enumerate mai sus, atunci îți recomandăm să iei legătura urgent cu pediatrul său pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Angisan
24 May, 2023