Program-ceas

Program: Luni - Vineri (8:00 - 18:00)

 Boala Crohn: Simptome, Cauze, Tratament

Boala Crohn: Simptome, Cauze, Tratament

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală, care poate cauza durere, diaree, oboseală, scădere în greutate și malnutriție.

Inflamația cauzată de boala Crohn poate afecta orice regiune a tractului digestiv, în special intestinul subțire, de unde se poate răspândi apoi și în alte zone.

Chiar dacă nu există tratament curativ pentru această afecțiune, opțiunile terapeutice disponibile pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la gestionarea bolii, motiv pentru care trebuie programată o consultație de specialitate, cât mai curând posibil.

Semnele și simptomele bolii Crohn

Boala Crohn poate afecta orice regiune a intestinului gros sau subțire, tiparul putând fi segmentat sau continuu. Semnele și simptomele acestei afecțiuni pot varia în intensitate, de la ușoare la severe și pot apărea gradual sau brusc.

Cele mai comune schimbări asociate cu boala Crohn includ:

  • Scaune diareice;
  • Febră;
  • Oboseală;
  • Durere abdominală și crampe;
  • Scaune cu sânge;
  • Ulcer bucal;
  • Apetit redus și scădere în greutate;
  • Durere sau scurgere prezentă în regiunea anusului (fistulă).

Cazurile severe de boală Crohn pot prezenta semne și simptome adiționale, care nu au legătură directă cu tractul intestinal, cum ar fi:

  • Inflamarea pielii, ochilor și a articulațiilor;
  • Pietre la rinichi sau calculi renali;
  • Inflamarea ficatului sau a căilor biliare;
  • Carență de fier (anemie);
  • Creștere sau dezvoltare sexuală întârziată în rândul copiilor.

Este recomandată o consultație de specialitate dacă există schimbări digestive persistente sau dacă există semne și simptome asociate cu această boală, cum ar fi dureri abdominale, scaune cu sânge, diaree care persistă mai mult de două săptămâni, greață și vărsături.

Cauzele și factorii de risc ai bolii Crohn

Nu este cunoscută cauza exactă a bolii Crohn, însă există anumiți factori care pot avea un rol în apariția acestei afecțiuni, cum ar fi:

  • Factori de natură autoimună – este posibil ca bacteriile prezente în tractul digestiv să provoace sistemul imunitar al corpului să atace în mod eronat propriile țesuturi sănătoase;
  • Factori genetici – întrucât există mai multe schimbări genetice care pot predispune anumite persoane la dezvoltarea bolii Crohn. Mai mult decât atât, riscul de a dezvolta această afecțiune poate fi mai mare dacă există deja în familie membrii care suferă de boala Crohn sau alte afecțiuni inflamatorii intenstinale.

În baza potențialelor cauze de mai sus, de-a lungul timpului au fost identificați și câțiva factori care pot crește riscul de dezvoltare a bolii Crohn, printre care:

  • Vârsta – chiar dacă boala poate fi prezentă la orice vârstă, majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în rândul persoanelor cu vârsta de aproximativ 30 de ani;
  • Istoric medical familial – riscul de a dezvolta boala Crohn este mai mare dacă există rude de gradul 1 (părinți sau frați) care suferă deja de această afecțiune;
  • Fumatul – care poate crește atât riscul de dezvoltarea a acestei boli, cât și probabiltatea ca aceasta să fie mai severă și să necesite intervenție chirurgicală;
  • Anumite medicamente – chiar dacă nu reprezintă o potențială cauză pentru boala Crohn, unele medicamente pot cauza inflamație la nivelul intestinelor, ceea ce poate agrava boala Crohn existentă deja.

Este importantă determinarea potențialilor factori de risc pentru a putea monitoriza cu atenție sănătatea generala și pentru a observa din timp orice schimbări îngrijorătoare sau abateri de la normal.

Potențiale complicații ale bolii Crohn

Este posibil ca boala Crohn să provoace una sau mai multe complicații, cum ar fi:

  • Ocluzie intestinală – boala Crohn poate afecta grosimea peretelui intestinal, ceea ce poate duce la cicatrizarea și îngustarea lui și la blocarea tranzitului intestinal. Este posibil ca această complicație să necesite intervenție chirurgicala, fie pentru a largi diametrul, fie pentru a îndepărta porțiunea afectată de intestin.
  • Ulcer – inflamația cronică poate cauza leziuni deschise (ulcere) în orice regiune a tractului digestiv, inclusiv cavitatea bucală sau anus.
  • Fistule – este posibil ca unele ulcere să se extindă dincolo de peretele intestinal, creând astfel o legătură anormală între două părți diferite ale corpului. Fistulele se pot dezvolta între intestine și piele sau între intestine și alt organ. Cele mai des întâlnite fistule însă, sunt cele aflate în zona perianală. Atunci când fistulele se dezvoltă în abdomen, acestea pot cauza infecții și abcese și pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate corespunzător.
  • Fisuri anale – adică rupturi mici ale țesutului care căptușește anusul sau ale pielii din jurul acestuia, în care pot apărea diferite infecții. Această complicație este asociată de cele mai multe ori cu dureri severe și poate duce și la apariția unei fistule perianale.
  • Malnutriție – diareea, durerea abdominală și crampele pot afecta abilitatea intestinelor de a absorbi nutrienții din alimente, ceea ce poate duce la apariția malnutriției și a anemiei.
  • Cancer de colon – întrucât boala Crohn crește riscul de dezvoltarea a acestui tip de cancer, este recomandata discutarea cu un medic specialist pentru a determina frecvența testelor de screening.
  • Alte probleme de sănătate – boala Crohn poate crește riscul de dezvoltare a cheagurilor de sânge în vene și artere, poate cauza osteoporoză, artrită, boli hepatice și anumite probleme de natură cutanată, cum ar fi prezența nodulilor profunzi în regiunea inghinală, axială sau în zona perianală sau genitală.

Opțiunile terapeutice disponibile pentru boala Crohn

Chiar dacă nu există tratament curativ pentru boala Crohn, aceasta poate fi totuși gestionată. Există o varietate de opțiuni terapeutice care pot ameliora severitatea simptomelor și frecvența acestora, cum ar fi:

Tratament medicamentos

Acesta poate include mai multe tipuri de medicamente care pot varia de la antidiareice la antiinflamatoare și chiar antibiotice, acestea din urmă fiind recomandate atunci când există o infecție bacteriană prezentă.

În funcție de simptomele prezentate, de istoricul medical personal și de severitatea afecțiunii, medicul specialist va recomanda un plan medicamentos personalizat pentru a obține rezultatele cele mai bune.

Este recomandată citirea prospectului medicamentelor prescrise și respectarea cu strictețe a planului de administrare și a dozajului precizat de către specialist.

Schimbarea dietei

Chiar dacă alimentele nu pot cauza boala Crohn, unele dintre ele pot agrava însă episoadele și simptomele bolii.

După stabilirea diagnosticului, este posibil ca medicul specialist să recomande apelarea la un dietetician pentru a explica efectele anumitor alimente asupra bolii. După obținerea informațiilor legate de alimentele consumate cel mai des, acesta va crea un plan dietetic personalizat care va include nutrienții necesari și care va limita potențialele efecte negative.

Tratament chirurgical

Dacă opțiunile terapeutice neinvazive de mai sus nu au avut efectul dorit, este posibil ca specialistul să recomande tratament chirurgical.

Acesta poate include:

  • Îndepărtarea chirurgicală a porțiunilor lezate ale tractului digestiv și unirea înapoi a segmentelor sănătoase;
  • Repararea țesuturilor lezate sau a celor cicatrizate;
  • Tratarea infecțiilor profunde.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va recomanda tratamentul care va avea cel mai mare efect benefic asupra bolii, astfel încât persoana afectată să aibă o calitate a vieții cât mai ridicată.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button