Artrita reumatoidă: Simptome, Cauze, Tratament

25 Mar, 2023.7 min
Artrita reumatoidă: Simptome, Cauze, Tratament

Artrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează în principal articulațiile, dar care poate afecta și alte organe și țesuturi din organism cum ar fi plămânii, pielea, inima și vasele sangvine.

Aceasta este o afecțiune de natură autoimună, ceea ce înseamnă că țesuturile sănătoase ale corpului sunt atacate în mod eronat de către propriul sistem imunitar.

Spre deosebire de uzura în timp care este asociată cu osteoartrita, felul în care operează artrita reumatoidă este prin inflamarea articulațiilor până în momentul în care acestea se deformează, iar oasele ajung să se frece unul de celalalt.

Întrucât această afecțiune poate reduce semnificativ calitatea vieții și poate cauza complicații severe, este recomandată o consultație de specialitate cât mai curând posibil pentru a primi atenția medicală necesară.

Semnele și simptomele artritei reumatoide

Simptomele artritei reumatoide variază de la caz la caz. Unele persoane pot prezenta o evoluție lentă a artritei, lucru care poate dura mai mulți ani, în timp ce alte persoane pot prezenta un progres rapid al afecțiunii, ceea ce poate duce la simptome mult mai severe.

Câteva dintre cele mai comune semne și simptome ale artritei reumatoide includ:

  • Durere, inflamație și rigiditate la nivelul articulației afectate;
  • Rigiditate prezentă în special dimineața sau după perioade lungi de inactivitate;
  • Oboseală;
  • Slăbiciune;
  • Febră.

Spre deosebire de alte tipuri de artrită care tind să afecteze doar o singură articulație, cea reumatoidă afectează de obicei ambele articulații cum ar fi ambii genunchi sau ambele încheieturi.

Inflamația necontrolată poate leza cartilajul care are rol de amortizor între oase, ceea ce poate duce la deformarea articulației și la frecarea oaselor între ele. Este posibil ca simptomele artritei reumatoide să fie prezente la nivelul:

  • Degetelor de la mâini și de la picioare;
  • Mâinilor;
  • Încheieturilor;
  • Genunchilor;
  • Gleznelor;
  • Picioarelor.

Semnele și simptomele artritei reumatoide pot prezenta perioade de agravare și de ameliorare, creând astfel un ciclu de activitate și remisie relativă.

Cauzele artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care apare din cauza atacului eronat al țesuturilor corpului de către propriul sistem imunitar. Cu toate acestea, cauza exactă care duce la acest atac nu este știută cu exactitate.

Atunci când o persoana suferă de artrită reumatoidă, sistemul imunitar trimite anticorpi către membrana care căptușește articulația pentru a o distruge. Acest atac produce inflamație la nivelul articulației și duce la eliberarea unor chimicale specifice care pot leza oasele, tendoanele, cartilajul sau ligamentele din apropiere.

Dacă aceasta boală nu este gestionată corespunzător, articulațiile își pot pierde forma din cauza leziunilor acumulate.

Factori de risc asociați cu artrita reumatoidă

Chiar dacă nu este știută cauza exactă a artritei reumatoide, medicii specialiști sunt de părere că există însă anumiți factori genetici și de mediu care pot crește riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni, cum ar fi:

  • Sexul – persoanele de sex feminin au o probabilitate mai mare de a suferi de artrită reumatoidă;
  • Vârsta – chiar dacă această boală poate fi prezentă la orice vârstă, artrita reumatoidă tinde să apară de obicei la vârsta mijlocie;
  • Istoric medical familial – riscul de dezvoltare a artritei reumatoide este mai mare dacă există în familie un membru care suferă deja de această afecțiune;
  • Fumatul – dacă persoana este predispusă la dezvoltarea artritei reumatoide, atunci fumatul va crește riscul de dezvoltare a acestei boli. Mai mult decât atât, fumatul a fost asociat și cu agravarea simptomelor prezentate.
  • Obezitatea sau supraponderabilitatea – persoanele care au un indice de masă corporală ridicat au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
  • Dieta – pe lângă faptul că dieta nesănătoasă poate duce la obezitate, consumul ridicat de sare, zahar și carne roșie a fost asociat și el cu o creștere a riscului de dezvoltare a artritei reumatoide.

Chiar dacă unii factori de risc nu pot fi evitați, cum ar fi sexul, înaintarea în vârstă și istoricul medical familial, exista însă și factori care pot fi evitați sau reduși, cum ar fi fumatul și dieta nesănătoasă.

Complicații ale artritrei reumatoide

Prezența artritei reumatoide poate crește riscul de apariție a unor anumite complicații. Mai mult decât atât, tratamentul pentru această afecțiune poate duce și el la apariția unor probleme severe de sănătate. Câteva dintre cele mai comune complicații ale acestei boli includ:

  • Afecțiuni cardiace premature – persoanele cu artrită reumatoidă având un risc de două ori mai mare de a dezvolta boli cardiace, boala coronariană reprezentând cauza principală de deces în rândul persoanelor cu artrită reumatoidă.
  • Sindromul de tunel carpian – o altă problema des întâlnită în rândul persoanelor cu artrită reumatoidă. Sindromul de tunel carpian este cauzat de compresia nervului median, ceea ce duce la apariția senzației de amorțeală și durere la nivelul degetelor;
  • Osteoporoza – atât artrita reumatoidă, cât și anumite medicamente necesare pentru tratarea acesteia pot crește riscul de dezvoltare a osteoporozei, o afecțiune care face oasele mai fragile și mai predispuse la fracturare;
  • Infecții – deoarece medicamentele prescrise pentru artrita reumatoidă afectează negativ funcțiile sistemului imunitar, protecția corpului este mai redusă, ceea ce înseamnă că poate apărea mai ușor diferite tipuri de infecții.
  • Afecțiuni pulmonare – inflamația cauzată de artrita reumatoidă poate afecta și țesuturile pulmonare, lucru care poate duce la apariția dispneei și a altor probleme respiratorii.

Diagnosticarea artritei reumatoide

Artrita reumatoidă poate fi greu de diagnosticat în stadiile incipiente întrucât semnele și simptomele manifestate pot fi confundate cu cele ale altor afecțiuni. Mai mult decât atât, nu există un test specific care să confirme prezența acestei boli, ceea ce înseamnă că medicul specialist va fi nevoit să efectueze mai multe teste și analize.

În timpul consultației, medicul va examina încheieturile pentru a observa prezența sau absența inflamației și va verifica reflexele și forța musculară. Adițional, acesta va cere efectuarea anumitor analize de sânge pentru a observa dacă exista markeri specifici inflamației sau anticorpii anti-CCP.

Testele imagistice pot fi recomandate pentru a monitoriza evoluția artritei și pentru putea determina severitatea leziunilor provocate la nivelul articulațiilor.

Opțiunile terapeutice disponibile pentru artrita reumatoidă

Chiar dacă nu există tratament curativ pentru artrita reumatoidă, opțiunile disponibile pot fi folosite pentru a ameliora simptomele și a gestiona corespunzător afecțiunea.

Opțiunile terapeutice includ:

  • Tratamente medicamentoase – care pot varia în funcție de severitatea simptomelor și de perioada existenței artreitei reumatoide;
  • Terapii specifice – prin care articulațiile își pot păstra flexibilitatea;
  • Proceduri chirurgicale – recomandate de obicei doar dacă celelalte opțiuni terapeutice nu au avut efectul dorit. Prin această metodă articulațiile afectate sunt tratate, iar durerea prezentată este ameliorată.

Întrucât artrita reumatoidă poate limita independența, poate reduce calitatea vieții și poate crește riscul de dezvoltare a unor complicații severe, este recomandată o consultație de specialitate pentru a primi tratamentul corespunzător cât mai curând posibil.

Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.

Referinte:

1. Pexels


Author Avatar

Angisan

25 Mar, 2023

Abonează-te la Newsletter

Fii mereu al curent cu ofertele, discount-urile și noutățile Angi San

Prin apasarea butonului de “Inscrie-te” confirmi ca ai cititi și că esti de acord cu Termenii și Condițiile.

keyboard_arrow_up