Aritmia reprezintă un ritm cardiac anormal, care poate fi prea lent, prea accelerat sau neregulat. Aceasta apare atunci când semnalele electrice de la nivelul inimii nu mai funcționează corespunzător, ceea ce face ca cele patru camere ale inimii să se relaxeze și să se contracte într-un ritm necoordonat.
Chiar dacă în multe cazuri aritmiile pot fi temporare sau inofensive, prezența acestora poate fi cauzată totuși și de anumite probleme cardiace severe care pot pune viața în pericol, motiv pentru care este recomandată o consultație cardiologică dacă există semne și simptome specifice acestei probleme.
Este posibil ca uneori aritmia să fie asimptomatică. Cu toate acestea, atunci aritmia își face însă simțită prezența, semnele și simptomele ei tind să includă:
Este recomandată o consultație de specialitate dacă aceste simptome sunt prezente, pentru a descoperi cauza exactă și pentru a primi tratamentul corespunzător.
Atunci când inima nu funcționează normal, este posibil să apară și alte simptome mai severe cum ar fi:
Întrucât aceste simptome pot semnala prezența unei afecțiuni mult mai severe, este recomandată obținerea atenției medicale necesare cât mai rapid posibil.
Aritmiile pot fi de mai multe tipuri, acestea fiind însă grupate în funcție de ritmul pulsului și anume:
În funcție de cauză și de porțiunea inimii care este afectată, atât tahicardia, cât și bradicardia se pot împărți mai departe în mai multe tipuri.
În ceea ce privește tahicardia, tipurile acesteia includ:
Chiar dacă un ritm cardiac sub 60 de bătăi pe minut poate fi condiserat bradicardie, atunci când persoana este în stare de repaus, un astfel de ritm nu semnalizează întotdeauna o problemă de sănătate, mai ales în rândul atleților.
Atunci când există totuși o problemă, iar inima nu pompează sângele eficient din cauza ritmului lent, este posibil să fie prezentă una dintre cele două tipuri de bradicardie și anume:
Este importantă determinarea tipului exact de aritmie întrucât tratamentul va depinde de acest aspect, pe lângă multe altele.
Pentru a înțelege cauzele aritmiei este bine de știut cum funcționează o inimă normală. În primul rând, inima este formată din patru camere și anume:
Ritmul cardiac este controlat de un stimulator cardiac natural și anume nodul sinusal sau sinoatrial prezent în atriul drept. Acest nod trimite semnale electrice care pornesc fiecare bătaie a inimii. Aceste semnale trec prin atrii, ceea ce le face să se contracte și să pompeze sânge în camerele de jos adică în ventriculi.
Pentru a permite ventriculilor să se umple cu sânge, semnalele electrice trec prin nodul AV (atrioventricular) pentru a fi încetinite. Odată ajunse în camerele inferioare, aceste semnale electrice fac că ventriculii să se contracte și să pompeze sângele în plămâni și restul corpului.
Atunci când inima este sănătoasă și semnalele electrice funcționează corespunzător, ritmul cardiac normal este între 60 și 100 de bătăi pe minut, în stare de repaus.
Câteva cauze care pot duce la apariția unei aritmii pot include:
Cunoașterea cauzei aritmiei reprezintă un alt factor important pentru determinarea tratamentului corespunzător.
Așa cum am menționat mai sus, tratamentul pentru aritmie depinde de tipul acesteia și de severitatea ei. Este posibil ca unele cazuri de aritmie să nu necesite tratament, în timp ce altele pot beneficia de următoarele opțiuni:
Deoarece aritmiile pot cauza complicații severe sau chiar letale, cum ar fi AVC-ul, infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă, este recomandată o consultație de specialitate cât mai curând posibil dacă există simptome asociate cu această problemă.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Sursă foto: Pixabay
Angisan
06 Apr, 2023