Acneea este o afecțiune cutanată care duce la apariția coșurilor și a punctelor albe și negre la nivelul feței, gâtului, umerilor, spatelui și a pieptului.
Chiar dacă această problemă poate fi prezentă la orice vârstă, acneea tinde să apară cel mai des în timpul pubertății, atunci când sunt activate glandele sebacee.
Acneea apare atunci când pielea moartă și uleiurile produse de glandele sebacee blochează foliculii de păr, acțiune care duce la apariția inflamației și a coșurilor.
Întrucât acneea tratată necorespunzător poate lăsa urme permanente (cicatrici), este recomandată o consultație dermatologică pentru a determina tipul de acnee și tratamentul corespunzător.
În funcție de cauză și de erupțiile cunatate prezentate, acneea poate fi de mai multe tipuri și anume:
Toate aceste tipuri de acnee pot avea un efect negativ asupra aspectului persoanei afectate, provocând de cele mai multe ori probleme asociate cu stima de sine. Adițional, atât acneea nodulară, cât și cea chistică pot lăsa în urma leziuni cutanate permanente, motiv pentru care trebuie obținută atenția medicală necesară pentru tratarea lor.
Acneea poate avea patru cauze principale și anume:
Această problemă apare de obicei la nivelul feței, frunții, pieptului și a spatelui întrucât aceste regiuni conțin numărul cel mai mare de glande sebacee.
Lucrul care determină dacă erupția cutanată va lua forma unui coș sau punct alb sau negru depinde de cauza și de prezența sau absenta unui agent patogen.
În cazul punctelor albe, de exemplu, acestea apar atunci când peretele foliculului de par înfundat se dilată, ceea ce produce în cele din urmă o protuberanță de culoare albă.
Atunci când există o ruptură/deschizătură la nivelul foliculului înfundat, contactul cu mediul extern poate duce la închiderea la culoare a acumulării de sebum, ceea ce duce la apariția punctelor negre.
Coșurile sunt puncte roșii, umfate și ridicate față de restul pielii, care au în mijloc un punct alb care a apărut atunci când foliculul înfundat s-a inflamat sau a fost infectat cu bacterii.
Mecanismele care pot declanșa acneea sau care o pot agrava includ:
Întrucât tratamentul recomandat de către medic va depinde de cauză (producție în exces de sebum, bacterii etc), dar și de tipul de piele (sensibilă, normală, grasă, uscată), consultațiile dermatologice sunt importante pentru a primi recomandările terapeutice corespunzătoare.
În baza cauzelor menționate mai sus, există anumiți factori care pot crește riscul de dezvoltare a acneei, cum ar fi:
Chiar dacă mulți dintre acest factori nu pot fi evitați sau controlați cum ar fi vârsta sau istoricul medical familial, există totuși și câteva potențiale mecanisme declanșatoare care pot fi gestionate.
Întrucât este mai ușor de prevenit o afecțiune decât de tratat (acest lucru fiind adevărat și în cazul acneei), este indicată evitarea factorilor de risc din viața de zi cu zi care pot crește riscul de înfundare a porilor.
Cu toate că prevenirea acneei nu poate fi realizată în totalitate, există însă anumiți pași care pot fi efectuați pentru a reduce șansele de apariție a coșurilor sau a punctelor albe și negre. Câteva dintre aceste metode includ:
În funcție de fiecare caz în parte (stil de viață, tipul pielii etc), medicul dermatolog poate menționa metode specifice pentru reducerea apariției acneei.
Tratamentul acneei depinde de severitatea acesteia și de persistența ei. În funcție de toți acești factori medicul poate alege din mai multe opțiuni terapeutice cum ar fi:
Este recomandată o consultație de specialitate pentru a primi atenția medicală necesară, mai ales dacă opțiunile terapeutice fără prescripție medicală nu au avut efectul dorit.
Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Vă rugăm să discutați cu un medic specialist pentru a primi informațiile și recomandările corespunzătoare.
Sursa foto: Pixabay
Angisan
16 May, 2023